1.035.117

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élesztő- és szeszipari kézikönyv

Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az erjedésipari szakmák tudományának és technikájának művelésében nagy nevű elődök kiváló munkáira visszatekintve úgy véljük, helyes, ha röviden áttekintjük a kezdetet. Anélkül, hogy a több ezer... Tovább

Előszó

Az erjedésipari szakmák tudományának és technikájának művelésében nagy nevű elődök kiváló munkáira visszatekintve úgy véljük, helyes, ha röviden áttekintjük a kezdetet. Anélkül, hogy a több ezer éves történet egyes állomásainál hosszabban időznénk, főként a fejlődés vonalát kívánjuk követni.
Az emberiség nagyon régóta ismer alkoholtartalmú folyadékokat. Az összegyűjtött gyümölcs a primitív kővályúban, az első "edény"-ben a nyári melegben hamar poshadni kezdett, levet eresztett, erjedésnek indult. Ugyanez történhetett a szárazföldek emberlakta vidékein egymástól távol eső helyeken azzal a vízzel is, amelyet a vadméhek mézével ízesítettek. Bizonyára évezredek teltek el addig, amíg a tej megaltatásának mesterségét is megtanulták. A tejben is keletkezett alkoholos erjedés földrészenként különböző mikroorganizmusok hatására. Még később kerülhetett sor, már a tudatos földművelés korában arra, hogy hagyták kierjedni a mustot, mígnem a borkészítés lett a célja a szőlőművelésnek... Vissza

Tartalom

Bevezetés - Dr. Gimesi János13
Az élesztőgyártás; A szeszgyártás; A takarmányélesztő-gyártás14
Az élesztő- és szeszgyártás mikrobiológiája - Dr. Szép Ivánné
A mikrobákról általában21
Az élesztő története23
Az élesztők elterjedése a természetben24
Nemes és vadélesztők26
Élesztőtörzs-gyűjtemények26
Az élesztők sejttana27
Az élesztők kémiai összetétele30
Az élesztők anyagcseréje36
Tápanyagszükséglet36
Alkoholos erjedés37
Az élesztők légzése39
Az anyagcserét szabályozó egyéb folyamatok40
Az élesztők szaporodása41
Élesztőtenyészetek szaporodása folyékony és szilárd táptalajon41
Külső tényezők hatása az élesztőkre43
Az élesztők szaporodási módja, öröklődése44
Az élesztők életciklusa48
Az élesztők azonosítása, rendszerezése49
Élesztők tenyésztése51
Laboratóriumi színtenyészet51
A törzsfenntartás52
Az élesztők ipari alkalmazása53
Egyes fontosabb élesztőtörzsek jellemzése56
Fertőzések és az ellenük való védekezés59
Alapanyagok, tápanyagok, segédanyagok - Dr. Sólyom Lajos - Kovács Béla
Anyagok ismertetése - Dr. Sólyom Lajos65
Alapanyagok65
Cukorrépa65
Cukorrépamelasz67
Quentin-melasz84
Ipari felhasználás86
Cukornádmelasz87
Kukorica88
Burgonya90
Cellulóztartalmú anyagok94
Szulfitlúg96
Szénhidrátmentes, széntartalmú anyagok97
Zsiradékok98
Alkoholok és szerves savak99
Szervetlen eredetű kiegészítő tápanyagok - Kovács Béla100
Nitrogéntartalmú anyagok100
Foszfortartalmú anyagok101
Szerves kiegészítő tápanyagok102
Biotin102
Deztiobiotin103
Kukoricaáztatóvíz-sűrítmény103
Élesztőkivonat103
Malátacsíra-főzet103
Egyéb anyagok104
Levegő104
Az ivóvíz és az ipari víz105
A segédanyagok107
A közvetlen segédanyagok107
A közvetett segédanyagok110
Az egyéb segédanyagok112
Sütőélesztő-gyártás - Kovács Béla
A sütőélesztő-gyártás története és fejlődése117
Az élesztőgyártás alapanyagai és kiegészítő tápanyagai121
A szénhidrátok121
A nitrogéntartalmú anyagok127
A foszfortartalmú anyagok132
Az egyéb ásványi anyagok135
A növekedést serkentő anyagok136
A víz138
A levegő139
A sütőélesztő szaporítása142
A habzásgátlás142
A környezeti tényezők hatása a fermentációra149
A szaprodási sebesség152
A sütőélesztő gyártása155
A hígcefrés, sugárcsöves-levegőztetéses eljárás156
A sűrűcefrés eljárás160
A kombinált eljárás161
A folytonos sütőélesztő-gyártás162
A félfolytonos sütőélesztő-gyártás163
Az anyaélesztő-gyártás164
Élesztőgyártás forgó levegőztetőkkel165
A sütőélesztő minőségi előírásai175
A szárított sütőélesztő175
Szeszgyártás - Dobrádi Éva - Nagypataki Imre - Saáry Miklós
A szeszgyártás kialakulása191
A szeszgyártás termékei193
A finomszesz193
Az elő- és az utópárlat197
A denaturált szesz197
A kozmaolaj198
Az élesztő198
A szén-dioxid198
A szeszes erjedés199
A szeszes erjedés fogalma199
A szeszes erjedés feltételei199
Szeszgyártás melaszból202
Az élesztő kinyerése, feldolgozása217
Szeszgyártás gabonából218
Szeszgyártás egyéb alapanyagokból229
A szesz lepárlása - Nagypataki Imre231
A szesztartalmú folyadékok lepárlása231
A reflux nélküli szakaszos lepárlás241
A rektifikálás elvének fejlődése244
A szénsavmosó265
A szeszlepárlás hőfolyamatai - Saáry Miklós267
A hőfolyamatok267
Az elgőzölögtető méretezése270
A cefreoszlop hőforgalma270
A rektifikálóoszlop hőforgalma274
A lepárlás hőfelhasználásának csökkentése277
Takarmányélesztő-gyártás - Kovács Béla
A fehérjeélesztők285
A fermentációs úton előállítható fehérjetakarmányok286
A szeszgyári fenékélesztő291
Az élesztő kinyerése292
Az élesztő szárítása293
Takarmányélesztő-gyártás melaszmoslékból297
Sütőélesztő-gyári "vérce"298
A szulfitlúg299
A tejsavó300
A cellulózok hidrolízise301
A szénhidrogének fermentációja301
Táp- és takarmányélesztő-előállítás zsiradékokból302
Fehérje-előállítás etanolból302
Fehérjeélesztő előállítása keményítőgyári hulladékvizekből303
Az üzemi higiénia - Szladecskó Györgyné
A higiéniáról általában307
A fertőtlenítésről általában307
A mikrobák elpusztítása308
Fertőtlenítés és sterilezés309
A biológiai fertőtlenítés309
A fizikai fertőtlenítés309
A kémiai fertőtlenítés312
Az alap- és a segédanyagok csíramentesítése316
A melasz csírátlanítása316
A víz csírátlanítása318
A levegő csírátlanítása320
Egyéb anyagok csírátlanítása320
Berendezések, csővezetékek tisztítása, fertőtlenítése320
Üzemi helyiségek tisztítása, fertőtlenítése321
A személyi higiénia322
A minőségellenőrzés - Dr. Bikfalvi Istvánné
A minőségellenőrzésről általában325
Az alap- és a segédanyagok minősítése328
Alapanyagok328
Segédanyagok331
Gyártásközi ellenőrzés332
A sütőélesztő332
A takarmányélesztő333
A szesz333
A késztermékek minősítése334
A sajtolt sütőélesztő334
A szárított takarmányélesztő334
A finomszesz334
A víztelenített szesz335
A denaturált szesz336
Gázkromatográfia336
A mérés és a szabályozás - Hyross Ferenc
A mérés341
A hőmérséklet mérése341
A nyomás-, a nyomáskülönbség- és a vákuumérzékelők343
Az áramlás mérése345
A szintérzékelők347
A fajsúlyérzékelő348
Az anyagi összetételt érzékelő műszerek349
Folyadékok tulajdonságainak és összetételének mérése350
A mért értékek átalakítása351
A távadók352
A műveleti egységek355
Az átalakítók355
A vezetékek356
Az információt feldolgozó szervek356
A megjelenítők357
Az adatrögzítők357
A határértékjelzők vagy szélsőérték-jelzők358
A vezérlőberendezés358
A szabályozók358
A végrehajtó szervek361
A beavatkozószervek363
A desztillálóoszlopok szabályozása364
A szeszerjesztés automatizálása366
A sütőélesztő szaporítási folyamatának automatizálása367
A takarmányélesztő szaporításának automatizálása368
Vízgazdálkodás - Saáry Miklós
A vízgazdálkodás371
Környezetvédelem - Dobrádi Éva
A környezetvédelemről általában379
Az élesztő- és a szeszgyártás környezetszennyező forrásai380
A szennyvízkibocsátás380
A szennyvizek összetétele380
A fontosabb szennyvíztisztítási berendezések, módszerek382
A fizikai szennyvíztisztítás382
A vegyszeres szennyvíztisztítás383
A biológiai szennyvíztisztítás383
Az élesztő- és a szeszgyári szennyvizek hasznosítása389
A technológiai eljárások389
A levegőszennyezés392
A környezetvédelemmel kapcsolatos rendeletek392
A gyártás és a forgalmazás előírásai - Dr. Mikófalvi Bertalan
Az élelmiszertörvény főbb vetületei399
A sütőélesztő és a takarmányélesztő forgalomba hozatala400
Az ipari szesztermelés feltételei401
Általános rendlekezések402
A szesz előállítása és tárolása403
Forgalomba hozatal, beszerzés és felhasználás404
A veszteségnormák405
A szesz jövedéki ellenőrzése és adóztatása405
Adózási szabályok406
Az ellenőrzés gyakorlása406
A szeszgyári berendezések biztosítása407
A készletek ellenőrzése408
Többletek és hiányok elszámolása, kompenzálása408
A munkavédelmi előírások409
A munkavédelem személyi feltételei410
A gépek, berendezések üzemeltetése411
Az anyagmozgatás412
A munkavédelmi juttatások413
A tűz elleni védekezés413
A tűzveszélyességi osztályok414
Irodalomjegyzék421
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv