1.035.046

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Ökoszisztéma szolgáltatások a természet- és társadalomtudományok metszéspontjában

Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Az emberi társadalom és gazdaság hosszú távú, fenntartható működése és az emberi jóllét (well-being) alapjában függ a természet, az Ökológiai rendszerek funkcióinak és folyamatainak megfelelő állapotától Manapság piaci társadalmainkban mindezt „természetesnek" látszik úgy megfogalmazni hogy a természet folyamatosan különféle javakat és szolgáltatásokat nyújt az emberiség részére - ezek az ún. ökoszisztéma szolgáltatások (ecosystem services). Az ökoszisztéma szolgáltatás koncepció elterjedése a tudományos, a közpolitikai és a társadalmi diskurzusban számos lehetőséget rejt magában. Például figyelmeztet a természeti értékek megőrzésére, tudatosítja függőségünket a bennünket körülvevő természeti környezettől, és teret nyit a tudományterületek közötti, valamint a tudomány, a társadalom és a közpolitika közötti párbeszédre. E lehetőségek kiaknázásához azonban nélkülözhetetlen, hogy az ökoszisztéma szolgáltatások felmérése és értékelése során az ökológiai és a szűk értelemben vett (piaci... Tovább

Fülszöveg

Az emberi társadalom és gazdaság hosszú távú, fenntartható működése és az emberi jóllét (well-being) alapjában függ a természet, az Ökológiai rendszerek funkcióinak és folyamatainak megfelelő állapotától Manapság piaci társadalmainkban mindezt „természetesnek" látszik úgy megfogalmazni hogy a természet folyamatosan különféle javakat és szolgáltatásokat nyújt az emberiség részére - ezek az ún. ökoszisztéma szolgáltatások (ecosystem services). Az ökoszisztéma szolgáltatás koncepció elterjedése a tudományos, a közpolitikai és a társadalmi diskurzusban számos lehetőséget rejt magában. Például figyelmeztet a természeti értékek megőrzésére, tudatosítja függőségünket a bennünket körülvevő természeti környezettől, és teret nyit a tudományterületek közötti, valamint a tudomány, a társadalom és a közpolitika közötti párbeszédre. E lehetőségek kiaknázásához azonban nélkülözhetetlen, hogy az ökoszisztéma szolgáltatások felmérése és értékelése során az ökológiai és a szűk értelemben vett (piaci alapú) közgazdasági vizsgálatok mellett a szélesebb spektrumú (antropológiai, pszichológiai, szociológiai stb.) társadalomtudományi megközelítésekre is érdemi hangsúlyt helyezzen a tudományos közösség.
Az Environmental Social Science Research Group (ESSRG) megalakulásától kezdve foglalkozik a természet értékelésével, ám ehhez nem pénzbeli értékelési módszereket használ, hanem a helyi közösségek tudását, véleményét előtérbe helyező, a helyi közösségek bevonását lehetővé tevő kvalitatív és részvételi módszerek alkalmazásával kísérletezik. Kötetünkben e kutatómunka és módszertani kísérletezés tapasztalatait szeretnénk közreadni, kettős célt szolgálva. Egyrészt szeretnénk folytatni és elmélyíteni a különböző tudományterületek közötti párbeszédet, amelyben kritikai szemmel lehet megvizsgálni az ökoszisztéma szolgáltatások fogalmát, valamint az ökoszisztéma szolgáltatások értékelésének bevett módszereit. Másrészt szeretnénk hozzájárulni a természetvédelem és környezetértékelés témájában zajló szakmai párbeszédhez az általunk használt módszertan kritikai vizsgálata, valamint az értékelési folyamat gyakorlati kimeneteinek bemutatása révén.
A kötetben szereplő tanulmányok három fő témakört ölelnek fel. Az első részt az ökoszisztéma szolgáltatások értékelését megalapozó elméleti és módszertani háttér megvitatásának szenteljük. A kötet második része az ökoszisztéma szolgáltatások empirikus vizsgálatainak eredményeit mutatja be. A harmadik rész pedig az ökoszisztéma szolgáltatások értékelésének tágabb - tudományos és közpolitikái - kontextusára reflektál. Vissza

Tartalom

BEVEZETÉS 5
ELMÉLETI ÉS MÓDSZERTANI MEGKÖZELÍTÉSEK AZ ÖKOSZISZTÉMA 14
SZOLGÁLTATÁSOK TUDOMÁNYOS VIZSGÁLATÁBAN
Kovács Eszter - Kelemen Eszter - Czúcz Bálint: A természettől a jóllétig: az ökoszisztéma szolgáltatások természet- és társadalomtudományi meghatározottsága 15
Kelemen Eszter, Pataki György: Az ökoszisztéma szolgáltatások értékelésének elméleti megalapozása 35
Kelemen Eszter - Pataki György - Balázs Bálint - Bela Györgyi - Fabók Veronika - Kalóczkai Ágnes - Kohlheb Norbert - Kovács Eszter - Kovács Krasznai Eszter - Cordula Mertens:
A nem pénzbeli értékelési módszerek kontextusfüggő alkalmazásának tapasztalatai
AZ ÖKOSZISZTÉMA SZOLGÁLTATÁSOK NEM PÉNZBELI 76
ÉRTÉKELÉSÉNEK EMPIRIKUS TAPASZTALATAI
Pataki György - Kelemen Eszter - Balázs Bálint - Matolay Réka - Bela Györgyi - Fabók Veronika - Kalóczkai Ágnes - Kohlheb Norbert - Kovács Eszter - Kovács Krasznai Eszter - Cordula Mertens:
Amiről az őrségi és vendvidéki erdő mesél... avagy változó értékek a változó tájban
Kalóczkai Ágnes - Kelemen Eszter - Pataki György - Balázs Bálint - Kovács Eszter - Fabók Veronika: 94
Az ökoszisztéma szolgáltatások szerepe a tájhasználati konfliktusok kialakulásában és feloldásában
Fabók Veronika - Kalóczkai Ágnes - Kelemen Eszter - Kovács Krasznai Eszter - Pataki György:
A Hevesi-sík koevolúciós fejlődése az ökoszisztéma szolgáltatások változásain keresztül
ÖKOSZISZTÉMA SZOLGÁLTATÁSOK A KÖZPOLITIKÁBAN 130
ÉS A TUDOMÁNY RENDSZERÉBEN
Kovács Eszter: Az ökoszisztéma szolgáltatások megjelenése a biodiverzitás politikában 131
Mihók Barbara - Kelemen Eszter: „Az ökológusok is emberek, a társadalomtudósok
is tudósok" - Kutatói reflexiók az interdiszciplináris kutatásról.
FÉNYKÉP- ÉS TÉRKÉPMELLÉKLET 169
A KÖTET SZERZŐINEK BEMUTATKOZÁSA 192
AZ ENVIRONMENTAL SOCIAL SCIENCE RESEARCH GROUP (ESSRG) BEMUTATKOZÁSA 199
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv