1.035.086

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Pamutipar 1971/6.

A Textilipari Műszaki és Tudományos Egyesület Pamutfonó, Szövő és Kikészítő Szakosztályainak és a Könnyűipari Minisztériumnak Lapja - XIII. évfolyam 6. szám/Kézirat

Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:

"Utóbbi időben egyre gyakrabban lehet olvasni az UNIDO-ról és hazai textilipari szakemberek bekapcsolódásáról az UNIDO tevékenységébe. Indokoltnak látszik ezért, hogy... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:

"Utóbbi időben egyre gyakrabban lehet olvasni az UNIDO-ról és hazai textilipari szakemberek bekapcsolódásáról az UNIDO tevékenységébe. Indokoltnak látszik ezért, hogy összefoglaló tájékoztatást kapjanak az olvasók arról, hogy mi az UNIDO, milyen tevékenységet fejt ki és milyen kapcsolata alakult ki a hazai iparral, elsősorban a textiliparral. Az UNIDO /United Nations Industrial Development Organization/ az Egyesült Nemzetek Szövetségének iparfejlesztési szerve.
Az ENSZ ugyan elsősorban politikai szervezet, de az iparilag fejlett és a fejlődő országok gazdasága között mutatkozó különbségek következményei miatt egyéb fontos tevékenységet is kifejt. Az ENSZ Közgyűlésein a fejlődő országok képviselői mind többször kifogásolták, hogy iparosítási érdekeikkel az ENSZ és szervei nem kellően foglalkoznak. E kívánság kielégítésére hoztak létre az ENSZ Titkársága kebelén belül Iparfejlesztési Központot.
1964-ben az Első Kereskedelmi és Fejlesztési Konferencián /UNCTAD/ a fejlődő országok olyan határozatot hoztak, hogy iparosítási tevékenységükkel foglalkozó önálló szervezetet kell létrehozni. Kern tartották elegendőnek, hogy a fejlődő országok iparosítását az import helyettesítésre korlátozzák. Megállapították, hogy versenyképes ipar megteremtésére van szükségük, ami azonban az addiginál sokkal hatékonyabb segítséget igényel. Hosszú vita után az ENSZ 1965. évi Közgyűlése hozott határozatot új szervezet létrehozására, amelyet a Titkárság helyett közvetlenül - az ENSZ legfelsőbb szerve - a Közgyűlés alá rendelt. így jött létre 1967- január 1-én, abból a célból, hogy támogassa és gyorsítsa a fejlődő országok iparosítását, az UNIDO.
Az ENSZ Közgyűlése az UNIDO létrehozatalával szervezetén belül központilag kívánta az iparfejlesztési kérdések összehangolását biztosítani. Úgy határozott, hogy az UNIDO hangolja össze tevékenységét más, az ENSZ-hez tartozó speciális szervezetek tevékenységével. Így például az élelmiszeripar kérdéseiben a FAO-val, az iparfejlesztéshez szükséges káderek képzése tekintetében az UNESO-val. Az UNIDO az ENSZ Közgyűlése által kapott megbízásnak két alapvető tevékenység útján tesz eleget:
1. koordinálja az ENSZ-hez tartozó különböző szervezetek iparfejlesztéshez kapcsolódó tevékenységét
2. technikai segítséget nyújt. Vissza

Tartalom

Gosztonyi Sándor: Az UNIDO tevékenysége és szervezete 1
Dr. Tass György: Poliészter szálasanyag tartalmú hazai gyártású szövetek minőségi színvonalának értékelése XI.rész 5
Kovács Ferenc - Stanitz Ferenc: Ládatáras cséveváltó szerkezetek üzemelési tapasztalatai a Győri Textilipari Vállalatnál 25
Földes Pál: A szövőipar nagy tartalékai 31
Keszthely Anna - Dolesch Istvánné - Laczy Zsuzsa - Mudry Lajosné: Segédanyag információ 34
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv