1.035.157

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vallomások Somogyról

Előszó

Részlet a kötetből:

A "Vallomások Somogyrőól" Szerkesztőségének

A „Vallomások Somogyról" című visszaemlékezés-gyűjtemény szerkesztői nemes feladatra vállalkoztak, amikor elhatározták e kötet... Tovább

Előszó

Részlet a kötetből:

A "Vallomások Somogyrőól" Szerkesztőségének

A „Vallomások Somogyról" című visszaemlékezés-gyűjtemény szerkesztői nemes feladatra vállalkoztak, amikor elhatározták e kötet összeállítását. Úgy gondolták, megjelentetése nagyon hasznos. Az idősebb nemzedék számára felidézi a múlt emlékeit, áttekinthetővé teszi a megtett utat, a megélt valóban történelmi változást, amely Somogy megye és a somogyi emberek életében egyaránt tükröződik. Azt hiszem, hogy a kötet a megye ifjúsága számára is hasznos olvasmány lesz. Bepillantást nyújt szüleik, az idősebb nemzedék egykori életébe, munkájába, harcába; közeliikbe hozza, feleleveníti azt a kort, amelyhez nem fűződnek személyes élményeik, s számukra már csak történelem. A visszaemlékezések jól kiegészítik az összképet a felszabadulás óta eltelt negyedszázadról, amelynek fő eredménye: a magyar nép életében bekövetkezett hatalmas fordulat és fejlődés.
A szerkesztők hozzám is eljuttatták kérésüket, hogy másokhoz hasonlóan, akik életük valamely szakaszában Somogy megyében éltek, vagy ott születtek, én is írjak visszaemlékezést a kötet számára.
Bár a kérés megtisztelő, a téma nagyon fontos és érdekes, sajnos, csak röviden tudok szólni a kötet olvasóihoz. Nem akarom ezért csak a körülményeimet okolni, de talán mentségem lehet nagy elfoglaltságom. Azonkívül bennem, magamban van a hiba, mert mindezideig nem voltam képes személyes vonatkozásban rendszerezni s értékelni a múltat; visszaemlékezésekkel foglalkozni. Minden időben az adott helyzet felismerése, a tennivalók számbavétele s a jövő felkérése kötötte le, köti le ma is a gondolataimat. Vallom, a múlt tapasztalatait számba kell venni, s nem szabad feledni, de ezen túl előre kell nézni.
Fiuméban, az egykori Monarchián belüli Magyarország ismert városában születtem; abban az időben anyám ott dolgozott. Kisgyermek koromban kerültem a tabi járásba, Kapolyra, ahol nevelkedtem, s kisebb-nagyobb megszakításokkal tizennégy éves koromig éltem. Így emlegetve az időt, talán kevésnek tűnik. Számomra mégis Somogy, s az ismerős tájak szinte szülőföldnek számítanak, mert a világra eszmélés, az emberek és környezetük, a haza megismerésének döntő idejét töltöttem ott. Vissza

Fülszöveg

"Minden vidéknek vannak sajátosságai: tájszólásban, egyszerű emberi dolgok megítélésében, szokásokban, ruházkodásban, népművészetben és sok másban, amelyeket az ott született, nevelkedett gyermek magába fogad, s nyomaiban holtáig megőrzi. Mindezt én Somogyban kaptam az élettől és nemcsak emlékként őrzöm mindmáig. A régi világ Somogy megyéjének s akkori nincstelen, elnyomott, nehezen élő emberinek sorsából ismertem meg mindazt - a munkát, az örömet, a bánatot - amely egy életre szóló útravalóként és örökségként nem volt kevés."
(Részlet Kádár János visszaemlékezéséből.)

"Az én somogyi szólásaimnál is megállnak olykor a pestiek. S a vájtfülűek figyelnek, mert: Hol csavarogtál? az nem ugyanaz, mint a: Hun kujtorogsz? És a csakugyan van különbség, akkor az már nem csupán nyelvi különbség. Hanem az effajta sajátosságok könnyen utalnak a felfogásmód, a gondolkodás külön arculatára: költőiség, humor, névadó lelemény, ábrázoló konkrétság és hűség - ezek már valaminő "tájgondolkozás"... Tovább

Fülszöveg

"Minden vidéknek vannak sajátosságai: tájszólásban, egyszerű emberi dolgok megítélésében, szokásokban, ruházkodásban, népművészetben és sok másban, amelyeket az ott született, nevelkedett gyermek magába fogad, s nyomaiban holtáig megőrzi. Mindezt én Somogyban kaptam az élettől és nemcsak emlékként őrzöm mindmáig. A régi világ Somogy megyéjének s akkori nincstelen, elnyomott, nehezen élő emberinek sorsából ismertem meg mindazt - a munkát, az örömet, a bánatot - amely egy életre szóló útravalóként és örökségként nem volt kevés."
(Részlet Kádár János visszaemlékezéséből.)

"Az én somogyi szólásaimnál is megállnak olykor a pestiek. S a vájtfülűek figyelnek, mert: Hol csavarogtál? az nem ugyanaz, mint a: Hun kujtorogsz? És a csakugyan van különbség, akkor az már nem csupán nyelvi különbség. Hanem az effajta sajátosságok könnyen utalnak a felfogásmód, a gondolkodás külön arculatára: költőiség, humor, névadó lelemény, ábrázoló konkrétság és hűség - ezek már valaminő "tájgondolkozás" színképét adhatják együttesen.
Vagyis úgy látszik: a tájnyelv színei, ízei és dallamai önkéntelenül, sőt az ember akarata ellenére is megőrződnek, és mégcsak nem is szunnyadoznak, hanem alakítva alakulnak jól fölismerhető személyiség jegyekké. Mégpedig életre szólóan.
(Részlet Somogyi Tóth Sándor visszaemlékezéséből.)

"...Ha megkérdeznék tőlem, mely dallamban ölt testet legtökéletesebben, legsokatmondóbban a magyar szellem, a magyar néplélek, akkor csakis azt felelhetem: a somogy-surdi Páva-dallamban. Közvetlen alapja ennek: néprajzi sajátságai. Közvetett oka pedig, hogy Kodály műalkotásainak visszfényében Páva-dallamunk nép és nemzet, múlt és jövő, magyarság és szabadság, összefoglaló zenei jelképévé nőtt, s ezzel Himnusznak és szózatnak, Rákóczi.indulónak, Kossuth-nótának társává magasodott.
(Részlet Olsvai Imre visszaemlékezéséből.) Vissza

Tartalom

A "Vallomások Somogyról" Szerkesztőségének (Kádár János)3
Így éltünk Pannoniában (Bernáth Aurél)7
Források (Gyergyai Albert)13
Átkelés a demarkációs vonalon (Tausz János)27
Karácsony (Horgas Béla)29
A király a haza és az oltár nevében (Ispánki József)31
Vitéz Mihály Csökölyben (Takáts Gyula)36
A plébános úr mogyorópálcája (Kovács Ferenc)37
Lebontották a régi iskolát (Szalai Béla)41
Táj és történelem (Kanyar József)43
Szerkesztőségben. Meghalt egy gulyás (Földeák János)46
Berzsenyi Dánielhez (Fodor András)49
Búcsúzások (Bokor Péter)51
...Mert nagy volt a csend (Szakács Kálmán)57
Hazatérés (Hanák Péter)59
Megérkezés (Kellner Bernát)63
Vízvár-Nagyatád-Barcs (Kiss István)65
Az ezeréves per lezárása (Varga Károly)71
Porból lették (Paizs Gábor)75
Kommunizmus (Horgas Béla)110
Őrültek erdeje (Fábián Gyula)111
Történelem óra az országúton (Bán Károly)117
Somogyi éveim (Tömpe István)119
Ha újra kezdeném (Nagy László)121
Kaposvári mozaikok (Teknős Péter)125
Kollégiumi toborzó (Kovács Géza)133
Új sereg voltunk (Mészáros Károly)134
Ablakok (Bertók László)136
Egyenesek (Bertók László)137
Szülőföldem, édes-mostohám (Kaposi Kis István)138
Találkozások (Szirmai Jenő)146
"Örvendj hazám! Nézd mennyi jeles sereg!..." (Losonczi Pál)153
...és akkor gyűlést tartott a falu (Nyári Pál)158
Az átültetett fa (Walter Imre)162
Négyezer nap (Retek József)169
Ami nem volt a térképen (özv. Rózsa Gyuláné)174
Jegenyék őrségben (Belovárecz Imre)178
Szülőföldem (Takáts Gyula)183
A szocialista brigád ereje (Kuti Ferencné)185
A vasöntő a tavaszt szereti (Nagy József)187
Melyik csillag jön össze? (Szabados Károly)191
Királyi tetem a balátai rengetegben (Prusinszki József)193
A címzett ismeretlen (Markó Géza)199
Ezen a tavaszon (Somlyó György)200
Ez a hazám (Németh Ferenc)201
Közkatonának tekintem magam (Böhm József)206
Írás az alapkőben (Szabó Zoltán)210
Ifjúság - romantika - értelem (Markója Imre)212
Somogyi népdal-értől a világ zene-óceánjáig (Olsvai Imre)214
Somogy és a zene (Vavrinecz Béla)225
A ló, a légy és a paraszt (Kéri Elemér)226
Ahol születtem (Csurgói Máté Lajos)230
Megőrizzük a múlt értékeit (Zádor Mihály)233
Másként járnak az órák (Rostás Károly)237
Érdeklődés születése (Somogyi Tóth Sándor)243
Vers helyett (Szász Imre)249
Visszapillantás (Fekete István)253
A szántódi parton (Tüskés Tibor)255
A hazai táj igézete (Fodor András)257
Elégia egy somogyi vadkörtefához (Sipos Gyula)259
Utószó263
A kötet szerzői265
A kötetben szereplő alkotások jegyzéke269
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Vallomások Somogyról Vallomások Somogyról Vallomások Somogyról Vallomások Somogyról

Könyvtári könyv volt. A védőborító kopott, a lapélek foltosak.

Állapot: Közepes
2.580 Ft
2.060 ,-Ft 20
10 pont kapható
Kosárba
konyv