1.034.788

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Tejtermékből télen-nyáron

118 recept

Szerkesztő
Kiadó:
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 58 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A régi római és alexandriai költők a tejet az "istenek italának" nevezték. Valóban, a tej az emberiség legősibb tápláléka, ezt bizonyítják a nomád életet élő pásztoroktól reánk maradt tejgazdasági... Tovább

Előszó

A régi római és alexandriai költők a tejet az "istenek italának" nevezték. Valóban, a tej az emberiség legősibb tápláléka, ezt bizonyítják a nomád életet élő pásztoroktól reánk maradt tejgazdasági eszközök. A tejkultusz nyomára bukkantak a babilóniai ásatások során: egy kiásott épületbmaradvány falán levő dombormű teheneket fejő férfiakat és nőket ábrázol. Az ókori irodalomban is olvashatunk a tejfelhasználásról: Homeros például az Odysseiában leírja, miként készítettek édes tejből oltóanyaggal sajtot, savóját fonott kosarakban csurgatva le.
A krónikások feljegyezték, hogy a X-XIII. században Németországban luxusnak számított a vajkészítés, mivel a sajtot teljes tejből kellett készíteni. Tilalmi törvény védte a tej minőségét, és csak ún. "Butternbrief", azaz vajmenlevél birtokában volt szabad vajat köpülni. Még a múlt században is nagy volt a keletje a tőgyből árult tejnek, amikor a piacokon a vevő előtt fejték a tehenekből, kecskékből a tejet, úgy árulták.
Őseink tehát felismerték a tej hasznosságát, amit a XX. század kutatói tudományosan is kimutattak: a szervezet számára oly fontos A, B1, B2, D, E stb. vitaminokat, emellett ásványi sókat, aminosavakat, állati fehérjéket tartalmaz. Érdemes nemcsak reggelire, vacsorára tejet, tejeskávét, kakaót inni, de a főzés során is mind több tejet, tejterméket felhasználni. Nemcsak ételeink értékét, de ízét, zamatát is javítja, legyen az leves, pecsenye, sütemény vagy desszert.
Vissza

Tartalom

Tejváltozatok5
Joghurtból - kefírből - tejfölből készül11
Főzzünk vajjal16
Túró sósan - édesen21
Sajtból sokfélét35
Desszertek tejszínes fagylaltporból50
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Tejtermékből télen-nyáron
Állapot:
940 Ft
470 ,-Ft 50
7 pont kapható
Kosárba
Állapotfotók
Tejtermékből télen-nyáron
Állapot:
940 Ft
650 ,-Ft 30
10 pont kapható
Kosárba
Állapotfotók
Tejtermékből télen-nyáron Tejtermékből télen-nyáron

A borító kopott.

Állapot:
940 ,-Ft
14 pont kapható
Kosárba
konyv