1.035.018

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Schaár Erzsébet

Kiállítási katalógus

Szerző
Szerkesztő
Fordító
Fotózta
Kapcsolódó személy

Kiadó: N&n galéria
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 71 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 21 cm
ISBN: 963-212-616-5
Megjegyzés: Kiállítási katalógus. Fekete-fehér és színes reprodukciókkal, fotókkal illusztrálva. Angol nyelvű összefoglalóval.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet
Kovács Péter Schaár Erzsébetről újra /2003/
Számoltam magamban, hogy mikor is rendeztük a székesfehérvári Csók István Képtárban Schaár Erzsébet "Utca" című kiállítását? Hú, milyen régen,... Tovább

Előszó

Részlet
Kovács Péter Schaár Erzsébetről újra /2003/
Számoltam magamban, hogy mikor is rendeztük a székesfehérvári Csók István Képtárban Schaár Erzsébet "Utca" című kiállítását? Hú, milyen régen, már csaknem húsz éve annak! Mondanám, de máris javítok, mert éppen tíz évvel korábban történt a dolog. Egy egész emberöltő múlt el az óta!
1974 júniusában nyitotta meg a kompozícióban sétálva Pilinszky János Schaár Erzsébet "Utcájá"-t. Itt-ott megállva a látványhoz kapcsolódva mondta el az őt követő közönség előtt egy-egy versét. Az eseményt - szerencsére - film Is megőrizte: Fitz Péter, Gulyás János és Wilt Pál közös munkája, amely a megnyitón kívül fölidézi az Időben hosszan elnyúlt rendezés részleteit Is. Egy évvel később /nem sokkal a halála előtt/ Schaár a svájci Luzernben lehetőséget kapott az ismétlésre. Ekkor a Fehérvárott minden esetlegessége és szomorú kopottsága ellenére is egy sosem volt nemzeti panthenon emelkedettségét idéző kompozícióból elhagyta a csak itthon ismerős írók. költők, művészek és tudós emberek portréit; Luzernben - nyilvánvalóan az oltani terem adottságaihoz alkalmazkodva megváltozott az utca képe. ritmusa is. az idegen környezetben az eredeti mű kicsit nosztalgikus, de hitelesen érzelmes "hazafiság'-át pedig valami rebbenékeny sejtelmesség váltotta föl, ami három /egymástól karakteresen különböző/ Marx-portré és az akkoriban rendkívül népszerű lengyel filmszínésznő. Komarowska alakjának a középpontba állításával tette egyértelműen "nemzetközivé" a kompozíciót. Ami a fehérvári változatból Luzernben is változatlan maradt, az az anyaghasználat, a formaadás és az építés tudatosan vállalt esetlegessége volt. és a művész részvétteljes azonosulása egy véglegesen kiüresedett világgal.
Schaár Erzsébet igazán korán, már tizenéves korában ígéretes művésznek bizonyult. Mégis sokáig, évtizedekig nem látszott többnek sok hasonlóan tehetséges pályatársánál. Legelőször Ferenczi Béni figyelt föl - ő is csak az ötvenes évek közepén hogy itt másról, sokkol többről van szó. Portréiról szólva mondta, hogy "ezek a képmások az öröklét jegyében készültek, jelenlétük egy másik, egy magasabbrendű létre utal". Ekkor már Schaár műtermében készek voltak azok a tenyérnyi méretű, fába faragott reliefjei, amelyek "hőseit" a plasztika ideális teréből meglehetősen szokatlan módon a legköznapibb épített térbe - egy szobába, nyíló ajtóba, ablakba - állította a művész. Vissza

Tartalom

Kovács Péter: Schaár Erzsébet újra /2003/
Péter Kovács: About Erzsébet Schaár again /2003/
Kovalovszky Márta: Előszó az 1966-os székesfehérvári kiállítás katalógusához
Kovács Péter Schaár Erzsébet /Művészet, 1966/
Kovalovszky Márta: Schaár Erzsébet kiállítása: AZ "UTCA" /1976/
Kovács Péter: Porladó emlékmű /Művészet Évkönyv, 1976/
Kovalovszky Márta: Áttetsző tér /Művészet, 1981/
Kovalovszky Márta: Schaár Erzsébet /1908-1975/
/V. Budapesti Nemzetközi Kisplasztikai Kiállíts, 1981/
Kovács Péter: Emlékezés Schaár Erzsébet Utcájára /Új Művészet, 1991/
Kovács Péter: A tegnap szobrai /Életünk könyvek, 1992/
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv