1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmiszeripari gazdaságtan II.

Szerző

Kiadó: Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Élelmiszeripari Kar
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 337 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal. 350 példányban jelent meg.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Jegyzetünk az Élelmiszeripari Kar hallgatói részére készült.
Célunk az volt, hogy azokat az ismereteket építsük be a jegyzetbe, amelyek elengedhetetlenül szükségesek a középszintű élelmiszeripari... Tovább

Előszó

Jegyzetünk az Élelmiszeripari Kar hallgatói részére készült.
Célunk az volt, hogy azokat az ismereteket építsük be a jegyzetbe, amelyek elengedhetetlenül szükségesek a középszintű élelmiszeripari vezető szakemberek irányító-szervező munkájához.
A jegyzet széleskörű ismeretanyagot fog át. Terjedelmét a tanterv szerint előirányzott oktatási órakeretek szerint határoztuk meg.
A jegyzet írása során építettünk a korábban megjelent Élelmiszeripari gazdaságtan I. című jegyzetünkre.
Reméljük, hogy hallgatóink a jegyzetet örömmel fogadják és eredményesen hasznosítják tanulmányaik során.
A szerzők Vissza

Tartalom

1. A VÁLLALATI IRÁNYÍTÁS (MANAGEMENT) ÉS DÖNTÉS 9
1.1 Ökonómiai döntések a vállalati irányításban 9.
1.2 A vezetői döntések információigénye 16.
1.2.1 Információk a döntések elősegítéséhez 17.
1.L.2 A döntéshozó motiválását szolgáló információk 19,
1.2.3 Vezetői döntések és adatigények . 25.

2. TERMELÉSIRÁNYÍTÓK VEZETÉSI FELADATAI 41.
2.1 A vezetés általános kérdései 41.
2.1.1 A vezetés fogalma, a vezetői munka jelentősége a
gazdálkodó szervezetekben 41.
2.1.2 A termelésirányítók helye a vállalat szervezeti felépítésében. Vezetési szintek. 41.
2.2 A vezetők feladatköre, hatásköre,felelőssége 44.
2.2.1 Á feladatkör, hatáskör, felelősségi kör fogalma,tartalma 44.
2.2.2 Az üzemvezető munkaköri leírása 45.
2.2.3 A művezető munkaköri leírása 45.
2.3 A vezetés emberi tényezői 49.
2.3.1 Az emberismeret szerepe a vezetésben 49.
2.3.2 Á vezetői ösztönzés 50.
2.3.2.1 Az anyagi ösztönzés szerepe és alapelvei 52.
2.3.2.2 Az erkölcsi ösztönzés és módszerei 52.
2.3.3 A vezetés stílusa 56.
2.3.4 A dolgozó ember, mint a munkacsoport tagja 62.
2.3.4.1 A hivatalos és a nem hivatalos szervezetek és
kapcsolatok 62.
2.3.4.2 A munkahelyi kiscsoportok szerepe, funkciói 63.

3. A GYÁRTÁSI FŐFOLYAMAT SZERVEZÉSE . 67.
3.1 Az élelmiszeripari termelem folyamata és szervezése 67.
3.2 Az élelmiszerek gyártásának speciális körülményei 71.
3.3 A gyártási folyamat jellemzői 74.
3.3.1 A gyártási folyamatok átfutási ideje 77.
3.4 A gyártási folyamatok ábrázolása, logikai kapcsolataik
leképezése 80.
3.5 A szinkronizált folyamatos gyártás 87.
3.5.1 Az extenzív kapacitáskihasználtság vizsgálata 88.
3.5.1 A gyártóberendezések intenzív kapacitáskihasználtságának
vizsgálata 91.
3.6 A gyártási folyamat jellemzői 92.
3.6.1 A mérési eredmények értékelése 95.
3-6.2 A szinkronizált gyártás megvalósítása és különböző
termelőberendezések kapacitásának összehangolása 103.

4. ANYAG- ÉS KÉSZLETGAZDÁLKODÁS 108.
4.1 A termelés anyagszükségletének biztosítása 108.
4.1.1 A termeléshez felhasznált anyagok csoportosítása 108.
4.1.2 Vállalati anyaggazdálkodás 110.
4.1.2.1 A termelés anyagszükségletének tervezése 111.
4.1.2.2 Gazdaságos anyagbeszerzési források feltárása 115.
4.2 Készletgazdálkodás 119.
4.2.1 A vállalati készletek indokoltsága 120.
4.2.2 A készletrendszer 120.
4.2.3 Készlet-problémák 127.
4.2.4 A készletrendszerek sajátosságai és elemzése 128.

5. VÁLLALATI MUNKAERŐ- ÉS BÉRGAZDÁLKODÁS 136.
5.1 Általános kérdések 136.
5.2 A munkaerőgazdálkodás általános feladatai 140.
5.2.1 A munkaerőmozgás tervezése 140.
5.2.2 A munkaerőszükséglet 142.
5.2.3 Munkaerő kereslet 143.
5.2.4 Munkaerő-kiválasztás és munkába állítás 144.
5.2.5 Képzési, továbbképzési és átképzési feladatok 145.
5.2.6 A munkaerő megőrzése 146.
5.3 Munkaerőgazdálkodás és munkaszervezés 147.
5.4 A munkakapcsolatok alakítása 149.
5.4.1 Formális munkakapcsolatok 150.
5.4.2 Informális munkakapcsolatok: a vállalaton belüli munkaerőpiac 152.
5.5 Bérgazdálkodás, bérezés és ösztönzés 152.
5.5-1 A bérgazdálkodás néhány általános kérdése 152.
5.5.2 Hazai bérgazdálkodási rendszerek 153.
5.5.3 A bérek és keresetek elemei 155.
5.5.4 A vállalati belső érdekeltségi rendszer 157.
5.5.5 Bérezésen kívüli ösztönzési formák 159.

6. MUNKASZERVEZÉS, ERGONÓMIA 161.
6.1 A két szemlélet kapcsolata 161.
6.2 A munkaszervezési tanulmányok 163.
6.3 Az ergonómia főbb területei 170.

7. SZÁLLÍTÁS-ANYAGMOZGATÁS-CSOMAGOLÁS 180.
7.1 A szállítási tevékenység alapfogalmai, mutatói 180.
7.2 A szállítás gazdaságosságának technikai tényezői 184.
7.3 A szállítási útvonal meghatározása, járatszerkesztés 188.
7.3.1 Számítási példa az elosztási modellre 130.
7.3.2 Számítási példa a körutazási problémára 194.
7.4 Az élelmiszeripari anyagmozgatás 196.
7.5 Csomagolás az élelmiszeriparban 202.
7.5.1 A csomagolás mint technikai és szervezési tényező 206.
7.5.2 Az élelmiszerek fogyasztói csomagolás iránt támasztott
követelmények 210.

8. A MINŐSÉG TERVEZÉSE, ELLENŐRZÉSE ÉS SZABÁLYOZÁSA AZ ÉLELMISZERIPARBAN 214.
8.1 A minőség értelmezése 214.
8.2 A minőség költségek változásának összefüggései 219.
8.3 Az élelmiszerek minőségének szabályozása 0 226.
8.4 Alapvető fogalmak az élelmiszer-előállító tevékenységgel és a
termékkörrel kapcsolatban 228.
8.5 Az élelmiszer előállításának feltételei 230.
8.6 Az előállítással és a forgalombahozatallal kapcsolatos egyéb
szabályozás 232.
8.7 Az élelmiszerek minőségének ellenőrzése 235.
8.7.1 A szabvány fogalma 236.
8.8 A hatósági minőségellenőrzés szakirányai, szervezete és
feladata 243.
8.9 A teljeskörű minőségszabályozás 247.
8.10 A minőség-orientált gyártáselőkészítés feladatai 249.

9. MŰSZAKI FEJLESZTÉS - BERUHÁZÁS 251.
9.1 A műszaki fejlesztés, fogalmi köre 252.
9.2 A szűkebb értelemben vett K+F tevékenység tényezői 253.
9.3 A tágabb értelemben vett K+F tevékenység tényezői 254.
9.4 Összefoglalóan a szűkebb és tágabb értelemben vett műszaki
fejlesztés 257.
9.5 Beruházás 257.
9.6 A beruházási javaslat kidolgozásának folyamata 261.
9.7 Beruházásgazdaságossági számítások 268.
9.7.1 A statikus beruházásgazdaságossági mutatók 268.
9.7.2 A dinamikus beruházásgazdaságossági mutatók 271.

10. Á KARBANTARTÁS CÉLJA, SZEREPE AZ ÉLELMISZERIPARI VÁLLALATNÁL 277.
10.1 A karbantartási feladatok tagolása 278.
10.1.1 A karbantartási feladatok szakágak szerinti tagolása 278.
10.1.2 A karbantartás feladatai 279.
10.2 A karbantartási tevékenység szervezése 281.
10.3 A karbantartás műszaki, technikai feltételrendszere 290.
10.4 A karbantartás szervezete 291.

11. A VÁLLALATI ENERGIAGAZDÁLKODÁS 295.
11.1 Az energetikus feladatai 296.
11.2 A vállalati hajtóanyag-gazdálkodás 298.
11.3 Élelmiszeripari hőenergiagazdálkodás 300.
11.4 Az élelmiszeripari vállalat villamosenergia-gazdálkodása 302.
11.5 Energiaveszteség-feltárás 307.

12. GAZDASÁGI JOGI ISMERETEK 312.
12.1 Á jog és á jogszabályok rendje 312.
12.1.1 Gazdálkodó szervezetek 313
12.2 A szerződések 323
12.3 A kártérítés általános szabályai 327
12.4 Munkajogi ismeretek. 230

Felhasznált irodalom 335
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv