1.034.995

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Minőséget - gazdaságosan

A minőség vállalati irányítása/Elemzési-szervezési eszköztár

Szerző

Kiadó: Műszaki Könyvkiadó-Magyar Minőség Társaság
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 575 oldal
Sorozatcím: Minőségmenedzsment
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-16-3033-1
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Tankönyvi szám: 10 434. Melléklettel.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A minőségirányításról már jó néhány neves külföldi szerző műve jelent meg Magyarországon. A Minőséget - gazdaságosan könyvben magyar szakértő kollektíva tárgyalja a témát, de kissé másképpen. A nemzetközi tapasztalatokat is felhasználva arra törekedtek, hogy a hazai vállalatok számára a magyarországi sajátosságok, ipari-szakmai kultúra figyelembevételével hozzák a minőség ügyét
a gyakorlathoz minél közelebb.
Az első kötet a vállalat céljai és működése szempontjából mutatja be a minőség tudatos alakítását, illesztését minden szerv, vezető és végrehajtó munkatárs tevékenységébe. A második kötet a célok eléréséhez, a hiányosságok megelőzéséhez és elhárításához szükséges elemzések technikáit ismerteti.
Kézikönyvünket ajánljuk a vállalatok stratégiai céljait megfogalmazó vezetőknek, a minőséget, gazdaságosságot alakító, a folyamatokat szabályozó szervezési, minőségügyi és controlling szakembereknek és a felsőoktatás hallgatóinak egyaránt.

Tartalom

A minőség vállalati irányítása tartalomjegyzéke:

ELŐSZÓ / 15
0. BEVEZETŐ RÉSZ / 19
1. A kötet felépítése / 20
1.1. A tárgyalás kettős szerkezete / 20
1.2. A kötet fő részei / 20
2. Néhány fogalom és értelmezésük / 22
2.1. A minőség menedzsment / 22
2.2. A termék és minősége / 23
2.3. A minőség és a megfelelőség / 24
2.4. A műszaki és a minőségi színvonal kapcsolata / 24
3. Vállalati teljesítőképesség, minőségképesség, versenyképesség és összefüggésük / 24
3.1. Vállalati potenciál/teljesítőképesség / 26
3.2. Versenyképesség / 27
3.3. Minőségképesség, minőségi potenciál / 27
3.4. A vállalatok mozgástércsoportjai és a minőségképesség-fejlesztési súlypontok / 28
4. A minőségügy fejlődési irányai / 30
4.1. Elmozdulás a TQM irányába / 30
4.2. Ágazati minőségügyi rendszerelőírások megjelenése / 31
4.3. A minőségügyi-üzleti kiválóság díj és önminősítés / 32
4.4. Az ISO 9000-rel analóg irányítási előírások rendszerének kialakulása / 33
4.5. A jövő minőségmodellje / 33
I. VÁLLALATI MENEDZSMENT - MINŐSÉGMENEDZSMENT / 35
1. A vállalati politika és stratégia / 36
1.1. A termelővállalat / 36
1.2. A vállalati politika és stratégia / 37
1.3. A piaci-termelési-fejlesztési stratégia / 38
1.3.1. Stratégiatípusok / 38
1.3.2. A piac megismerése / 41
1.3.3. A fejlesztési politika és a termékéletgörbe / 44
1.3.4. A termékösszetétel elemzése / 45
1.3.5. A műszaki fejlesztés jellegének, tárgyának meghatározása / 45
1.4. A vállalati menedzsment. Feladatok és szervezet / 46
1.4.1. A vezetés / 46
1.4.2. Az irányítás / 47
1.4.3. A szervezet / 49
2. Vállalati minőségpolitika, minőségstratégia / 49
2.1. A minőség politika / 51
2.2. A vállalati minőségstratégia kialakítása / 52
3. A vállalati minőségirányítás alappillérei / 54
3.1. A vevőközpontúság / 55
3.2. A teljeskörűség / 55
3.3. A hiányosságok megelőzése / 58
3.3.1. A megelőzés elve / 59
3.3.2. Hibamegelőzés a folyó gyártásban / 62
3.4. A minőségmenedzsment integrálása a vezetésbe, szervezésbe / 62
3.5. A munkatársak aktivizálása / 63
3.6. Partnerség a beszállítói kapcsolatrendszerben / 64
4. A minőségfejlesztés, -javítás útjai / 65
4.1. A minőség fejlesztése / 65
4.2. A minőség javítása / 67
4.2.1. A hibák megszüntetése / 67
4.2.2. A minőség szinten tartása / 68
4.2.3. A folyamatos jobbítás / 68
5. A minőségmenedzsment vezetési-irányítási feladatai / 68
5.1. A minőségfelügyelet / 68
5.2. A minőség és a minőségképesség alakulásának vezetői ellenőrzése / 69
5.2.1. A termékminőség és a minőségképesség helyzetének rendszeres figyelemmel kísérése / 70
5.2.2. A minőségi színvonal és a vevői megelégedettség időszakos vizsgálata / 70
5.3. A minőségmenedzsment szervezete / 73
II. A TERMÉKÉLETPÁLYA, A TERMELÉSI ÉS A MINŐSÉGALAKÍTÁSI FOLYAMATOK / 77
1. A vállalat termékstruktúrájának, termelési rendszerének általános vonásai / 78
1.1. A profil / 78
1.2. A szervezési karakterisztika / 78
2. A termékéletpálya és a termelési folyamatok / 81
2.1. A termékéletpálya és elemei / 81
2.2. A terméklétrehozás alap- és feltételi folyamatai / 83
3. A minőségmenedzsment és a termékéletpálya szakaszok / 85
3.1. A minőséghurok - az alapmodell / 85
3.2. A minőségalakítás folyamatának fő szakaszai (blokkjai) / 87
3.2.1. A minőségalakítás négy blokkja / 87
3.2.2. A fázisok egymásra épülése, a súlypontváltások / 88
4. A minőségmenedzsment fő- és részterületei, figyelemmel a minőségalakítás fázisaira 1 91
III. A MŰSZAKI FEJLESZTÉS/TERVEZÉS ÉS A MINŐSÉG / 101
1. A fejlesztés/tervezés fogalomköre, folyamata / 102
1.1. A fejlesztés, a tervezés és a minőségtervezés összefüggése / 102
1.1.1. A fejlesztés/tervezés fogalomköre / 102
1.1.2. A gyártmány-, a gyártás és a minőségtervezés értelmezése / 104
1.2. A fejlesztés/tervezés tárgya és fő lépései / 106
1.3. A minőségmenedzsment a tervezés fázisában / 109
2. A tervezési cél és a termék rendeltetési minősége / 110
2.1. A termék fejlesztésével és tervezésével kielégítendő igények tisztázása / 110
2.1.1. A felhasználóoldali igények, követelmények számbavétele / 112
2.1.2. A fejlesztéssel kielégítendő általános gyártói igények
és korlátok feltárása 114
2.1.3. Az információk forrásai röviden / 115
2.2. A tervezési cél meghatározásának további lépései / 115
2.2.1. A vevőiigény-tényezők feldolgozása műszaki jellemzőkké / 116
2.2.2. A műszaki jellemzők gyártói nézőpontú vizsgálata / 116
2.2.3. A tervezési cél - az irányértékek rögzítése / 118
3. A tervezés és a műszakilag előírt minőség / 118
3.1. A gyártmánytervezés minőségmegfontolásai / 120
3.1.1. A rendeltetésszerűség / 120
3.1.2. A gazdaságosság elemzése / 122
3.1.3. A megfelelőségi előírások sajátosságai
a gyártmánytervezésben / 124
3.2. A gyártástervezés és a minőség / 125
3.3. A műszaki előírások potenciális hibái megelőzésének lehetőségei / 127
3.4. A műszakilag előírt minőség tényezőinek áttekintése / 128
3.5. A minőségi megfelelés ellenőrzésének tervezése / 128
3.5.1. A megfelelőség-ellenőrzés előírásának területei / 131
3.5.2. Az ellenőrzés tervezésének szempontjai / 132
3.6. A dokumentáció kialakításának, kezelésének
minőségkövetelményei / 135
3.6.1. A dokumentáció kialakítása / 138
3.6.2. A dokumentáció kezelése / 138
IV. A GYÁRTÁS ÉS A MINŐSÉG IRÁNYÍTÁSA / 143
1. A gyártórendszer / 144
1.1. A gyártás struktúrája és irányítása / 144
1.2. A gyártási folyamatok / 145
1.2.1. A gyártási alapfolyamat jellegzetes típusai / 145
1.2.2. A termelés feltételi folyamatrendszere / 148
1.3. A logisztikai rendszer / 150
1.3.1. AJIT / 152
1.3.2 A karbantartás / 153
2. A minőségirányítás illeszkedése és az általános követelmények / 155
2.1. A minőségirányítás helye a gyártásban / 155
2.2. Az előírt, a kapott és a megvalósult minőség / 155
2.2.1. Az előírt minőség/megfelelőség / 158
2.2.2. A kapott, vásárolt minőség/megfelelőség / 159
2.2.3. A létrehozott minőség/megfelelőség / 159
3. A beszerzés minőségének, megfelelőségének biztosítása / 160
3.1. A beszállítók megválasztása, a minőségjavítás segítése / 161
3.1.1. Az első minta vizsgálata / 161
3.1.2. A beszállítók minősítése, megválasztása / 164
3.1.3. A minőség előírása a szállítási szerződésekben / 166
3.1.4. A beszállítók teljesítményének értékelése, javítása / 170
3.2. A beérkező idegen áru ellenőrzése, átvétele / 172
3.2.1. Azonosítás, a rendeltetésszerűség vizsgálata / 172
3.2.2. Ellenőrzés, bevizsgálás, minősítés, regisztrálás / 175
3.2.3. A megfelelő, nem megfelelő idegen áru kezelése / 177
4. A gyártásellátás minőségének, megfelelőségének ellenőrzése / 179
4.1. A gyártási dokumentáció, információ megfelelősége / 179
4.2. A munkatárgy (anyag, félkész termék) megfelelősége / 180
4.3. A gyártóeszköz (szerszám, készülék, ellenőrző eszköz)
megfelelősége / 181
4.4. A gyártógépek, -berendezések, gyártási célú építmények
megfelelősége / 184
4.5. Az energia-, a közmű-és a kommunikációs hálózat megfelelősége / 187
4.6. A munkaerő-ellátás megfelelősége / 188
4.7. Az anyagáramlás (mozgatás, tárolás) megfelelősége / 188
4.8. A környezeti feltételek megfelelősége / 189
5. A gyártási alapfolyamat minőségének, megfelelőségének biztosítása / 191
5.1. A gyártásellenőrzés vállalati rendszerbe illesztése, kialakítása / 191
5.1.1. Az ellenőrzés rendszer-, folyamat- és munkahelyi keretei / 191
5.1.2. Az ellenőrzés kialakítása / 192
5.2. A gyártásellenőrzés végrehajtása / 198
5.2.1. A gyártásindító ellenőrzés / 198
5.2.2. Gyártásközi ellenőrzés / 199
5.2.3. A gyártás befejező, végső ellenőrzése / 204
5.3. A nem megfelelő termék kezelése, javítása / 207
5.3.1. A nem megfelelő termék kezelése / 207
5.3.2. Hibaelemzés, hibajavítás / 208
5.4. Időszakos felülvizsgálat (termék-és rendszeraudit) / 213
6. Az elosztás minőségének, megfelelőségének biztosítása / 213
6.1. A rendelés komplettírozása, azonosítása, jelölése / 217
6.2. Szállítási csomagolás, rakományképzés / 219
6.3. Késztermék-készletezés, raktározás / 219
6.4. A szállítási mód megválasztása, a szállítmány összeállítása / 220
6.5. A szállítmányozó megválasztása / 221
6.6. A rakodás, a szállítás, a szállítmány átadás-átvétele / 221
6.7. Az elosztási tevékenység minőségének értékelése, javítása / 222
V. A TERMÉK FELHASZNÁLÁSI ÉLETPÁLYASZAKASZA / 223
1. A vevőkapcsolat és az értékesítés marketingje / 224
1.1. A vevőkapcsolat / 224
1.2. A vevőszolgálat / 225
2. A minőség használatbani fenntartásának gyártói befolyásolása / 226
2.1. A vevőszolgálat mint a minőségi színvonal fokozásának eszköze / 227
2.2. A használati körülményektől függő minőségi tényezők áttekintése / 229
3. Az elhasználódott termékek újrahasznosítása / 231
VI. AZ INFORMÁCIÓS RENDSZER / 233
1. A vállalat információs rendszere / 234
1.1. Az információs rendszer felépítése, kapcsolatok / 234
1.2. Információkezelés, adatállományok / 235
1.3. Az adatkommunikáció és az adatkezelés technikái / 237
1.4. A vezetési információs alrendszer / 237
1.5. A minőséggel kapcsolatos információk megjelenése / 243
2. A gyártás információs alrendszere / 243
2.1. A gyártás információs összefüggései / 245
2.2. Az input-output információáramlás / 245
2.3. Az információfeldolgozás fázisai / 245
2.4. Az információkezelés moduljai / 250
3. A minőség/megfelelőség ellenőrzésének információs részrendszere / 251
3.1. Az adatfeldolgozás inputjai / 251
3.2. Az adatfeldolgozás / 255
3.2.1. Az ellenőrzési előírások feldolgozása / 256
3.2.2. Az ellenőrzési tényadatok gyűjtése, feldolgozása / 256
3.2.3. Az ellenőrzési adatok elemzése / 256
3.3. Az adatfeldolgozás outputjai / 260
3.4. A szervezeti háttér / 260
3.5. Az eszközháttér / 263
3.6. A gazdasági hatások / 263
4. Számítógéppel támogatott minőséginformációs rendszerek / 264
VII. A VÁLLALATI GAZDÁLKODÁS ÉS A MINŐSÉG
GAZDASÁGOSSÁGA / 267
1. A vállalati gazdálkodás tevékenységi területei / 268
1.1. A gazdasági tervezés / 268
1.2. A pénz-és költséggazdálkodás / 271
1.3. Gazdasági elszámolás / 271
1.4. Gazdasági elemzés, értékelés / 279
2. A minőséggel összefüggő gazdasági hatások általában / 279
3. A minőséggel kapcsolatos költségek / 280
3.1. Minőségköltségek helyett: minőséggel kapcsolatos költségek / 280
3.2. A minőséggel kapcsolatos költségek strukturálása / 282
3.2.1. A hagyományos költségfelosztás / 282
3.2.2. A megfelelés és a nemmegfelelés költségei - az új szemlélet / 283
3.2.3. A hagyományos és az új költségfelosztás kapcsolata / 284
3.2.4. Költség és veszteség / 285
3.3. A minőségfejlesztés, minőségjavítás és a minőséggel kapcsolatos
költségek struktúrájának összefüggése / 285
3.3.1. A minőség fejlesztése és a költségek / 285
3.3.2. A minőség javításának (és szinten tartásának) költségei / 286
3.4. A minőségköltségek mértéke / 288
3.4.1. Mennyi az annyi? / 288
3.4.2. Mit mutat a statisztika? / 290
3.5. A minőséggel kapcsolatos gazdasági hatások meghatározása / 292
3.6. A termék élettartam-gazdaságossága / 294
VIII. A VEZETŐ ÉS A MUNKATÁRSAK SZEREPE A MINŐSÉGI
SZÍNVONAL ALAKULÁSÁBAN / 297
1. A szakmai alkalmasság, felkészültség folyamatos biztosítása / 298
2. Motiváció és ösztönzés / 299
2.1. Motivációs tényezők / 299
2.2. Beosztott központú vezetési stílus / 300
2.2.1. Részvétel a célok kitűzésébeli / 300
2.2.2. Hatáskördelegálás (átruházás) / 301
2.3. A vezetés egyéb eszközei / 302
IX. A MINŐSÉGMENEDZSMENT MEGVALÓSÍTÁSA / 305
1. A minőségirányítási rendszer létrehozási / 306
1.1. Honnan induljunk el a minőségirányítás kialakításában? / 306
1.2. A bevezetés lépéseinek megszervezése / 307
1.3. A minőségirányítás dokumentálása. A Minőség Kézikönyv / 308
2. A megvalósult rendszer értékelése, tanúsítása / 311
2.1. A minőség alakulásának értékelésé, á belső auditálás / 311
2.2. A minőségirányítási rendszer tanúsítása / 312
X. IRODALOMJEGYZÉK / 315

Az Elemzési-szervezési eszköztár tartalomjegyzéke:

I. BEVEZETŐ RÉSZ 329
1. Szemléleti és módszertani alapok 330
1.1. A termék és a termelés mint az elemzési-szervezési technikák tárgya 330
1.1.1. A termék, a produktum 330
1.1.2. A folyamat, a termelés 330
1.2. Bevezető megjegyzések, különös tekintettel a minőség és a költségek együttes figyelembevételére, valamint az elemzések szintjére 331
1.3. A minőségi színvonal fokozásának jellegzetes típusai mint az eszközök megválasztásának alapjai 333
1.3.1. A minőség fejlesztése 333
1.3.2. A minőség javítása 333
1.4. A hiányosságok megelőzése - a minőségképesség fokozásának kiemelkedő forrása 334
1.5. A komplexitás figyelembevétele a problémakezelésben, problémamegoldásban 337
1.6. Az elemzések kiterjesztése a feltételi folyamatokra 337
1.7. A hibának még nem minősülő hiányosságok bevonása az elemzések körébe 338
2. Az ismertetett módszerek köre és csoportosítása 339
2.1. A technikák kiválasztásának szempontjai 339
2.2. A kötet felépítése 340
II. ÉPÍTŐELEMEK. AZ ADATOK MEGJELENÍTÉSE 343
1. Az adatok táblázatos feldolgozása 344
1.1. Adatgyűjtő lap 344
1.2. Adatgyűjtő és -számító lap 344
1.3. Mátrixtáblázat 344
2. Adatábrázolási megoldások 344
2.1. Oszlopdiagram 344
2.2. Vonalkázásos ábrázolás 351
2.3. Kördiagram 351
2.4. Relációábra 351
2.5. Polárdiagram 345
2.6. Shankey-diagram 354
3. Az adatok sorba rendezett ábrázolása 356
3.1. Gyakorisági ábra 361
3.2. Korrelációs diagram 361
3.3. Portfoliómátrix 361
3.4. Területi eloszlásábra 361
3.5. Térbeli eloszlásábra 361
3.6. Halszálkadiagram 361
3.7. Összegező- (kumulációs) görbe 365
4. Folyamatok, kapcsolódások grafikus megjelenítése 369
4.1. Grafikon (vonaldiagram) 369
4.2. Gantt-diagram 372
4.3. Gráf 372
4.4. Faábrázolás 375
4.5. Folyamatábra 375
III. MATEMATIKAI-STATISZTIKAI MÓDSZEREK A MINŐSÉGMENEDZSMENTBEN 387
1. Ingadozás és veszélyes hiba 388
2. Elemzési technikák 392
2.1. SPC - statisztikai folyamatszabályozás 392
2.1.1. Méréses ellenőrző kártyák 393
2.1.2. Minősítéses ellenőrző kártyák 396
2.1.3. hibakártyák 399
2.2. A folyamatképesség elemzése 401
2.2.1. A minőségképességei index 402
2.2.2. Nemnormális eloszlások kezelése 405
2.3. Taguchi-módszerű kísérletes optimálás 405
2.3.1. A minőségre ható faktorok 405
2.3.2. Ortogonális kísérleti tervek 409
2.3.3. Az eredmények értékelése; a jel/zaj viszony 411
2.3.4. A Taguchi-módszer alkalmazása 413
2.4. Shainin-módszerű kísérletes optimálás 413
2.4.1. Sokváltozós diagram (multi-vari charts) 414
2.4.2. alkatrészkeresés (component search) 416
2.4.3. Páronkénti összehasonlítás (paired comparisons) 417
2.4.4. Változók keresése (variables search) 417
2.4.5. Teljes faktoros kísérleti tervek (full factorial) 417
2.4.6. B/C elemzése (Better versus Current) 418
2.4.7. Kétváltozós diagram (scatter plot) 419
IV. A HIBÁK FELTÁRÁSÁT ÉS A PROBLÉMAMEGOLDÁST ELŐSEGÍTŐ TECHNIKÁK 421
1. Hibafeltárás, az okok és következmények elemzésének alapjai 423
1.1. A fogalomkör és értelmezése 423
1.1.1. Hiába, hiányosság 424
1.1.2. Hibajelenség 424
1.1.3. A hibajelenség észlelésének módjai 424
1.1.4. A hibaminősítés (hibajelenség) kritériumai 424
1.1.5. Hibaok, hibaforrás 428
1.1.6. Hibakövetkezmény 429
1.2. Megjegyzések a hibaelemzési irányzatokról és a módszerek sajátosságairól 429
2. A helyzetkép megismerésének eszközei 430
2.1. Az adatok, dokumentumok feldolgozása 430
2.2. Gyakoriságvizsgálatok (helyszíni megfigyelések) 431
2.3. Kérdőíves helyzetfeltárás 431
2.4. Emlékeztető jegyzék alkalmazása 432
2.5. Interjú 436
3. A súlypontkiemelés módszerei 440
3.1. Pareto-elemzés 440
3.2. ABC-elemzés 442
4. A hibaforrások és a problémamegoldások elemzési módszerei 445
4.1. A brainstorming és rokon technikái 446
4.1.1. A brainstorming 446
4.1.2. A Delphi-módszer 448
4.1.3. A 635-módszer 449
4.1.4. A Philips 66-módszer 449
4.1.5. A normál csoportok módszere (NCM) 449
4.1.6. A sajátos csoportmódszer (SCM) 450
4.1.7. Az innográf technika 450
4.2. A minőségkör 450
4.3. Az Ishikawa problémaelemzési módszer 452
4.4. A KJ affinitásdiagram-elemzés 454
4.5. A göngyölítéses ok-hatás vizsgálat módszere 460
4.5.1. Az eljárás lényege 460
4.5.2. A H-F-K-elemzés fázisai 461
4.6. FMEA - a valószínűsíthető hibák és okozóik feltárása 467
4.6.1. A termék-FMEA 469
4.6.2. A folyamat-FMEA 470
4.6.3. Az eljárás alkalmazásának szempontjai 470
4.6.4. A potenciális hibák okozta problémák és rizikó mérlegelése 472
4.6.5. A rizikóprioritási mutató, az intézkedési rangsor meghatározása 474
V. A VÁLLALATI TEVÉKENYSÉGEK MINŐSÉGÉNEK ÉS GAZDASÁGOSSÁGÁNAK EGYÜTTES JAVÍTÁSÁT CÉLZÓ MÓDSZEREK 479
1. A vezetés munkáját segítő módszerek 480
1.1. PDCA - a tervezés-végrehajtás körfolyamata 480
1.2. 7M - a hét vezetési módszer 481
1.3. SWOT - az erősségek, gyengeségek, lehetőségek és korlátok elemzése 483
1.4. Benchmarking - összehasonlító szintelemzés 486
1.4.1. A benchmarking tartalma, célja 486
1.4.2. A benchmarking lefolytatása 488
1.5. QPM (QPD) - a minőségpolitika lebontása 490
2. A termék és a technológia minőségének megfelelőségét előmozdító módszerek a tervezési fázisban 492
2.1. QFD - a vevői igények műszaki követelményekké alakítása a lehetőségek és a gazdaságosság figyelembevételével 492
2.1.1. A módszer felhasználási területei 494
2.1.2. A Minőség háza felépítésének struktúrája 494
2.1.3. Az eljárás főbb lépései 496
2.1.4. A QFD-elemzés mélységének, részletességének megválasztása 500
2.2. Az értékelemzési módszer 502
2.2.1. Az értékelemzés előkészítése 503
2.2.2. Az értékelemzés információs fázisa 503
2.2.3. A megoldás kimunkálása 504
2.2.4. Az értékelemzés hasznossága 505
2.3. Poka-yoke módszer - a véletlen hibák elkerülése 507
2.3.1. A poka-yoke elv a tervezőmunkában 507
2.3.2. A poka-yoke módszerű hibamegakadályozás a gyártásban 507
2.4. Interaktív szakértői elemzési rendszerek 508
2.4.1. A szakértői ismeret 508
2.4.2. Következtető eljárások a szakértői rendszerekben 510
2.4.3. A szakértői rendszerek eszközei 510
2.4.4. A szakértői rendszerek alkalmazásának főbb területei 511
3. A gyártás minőségi színvonalának javítását célzó módszerek 512
3.1.1. A javítás és a fejlesztés útjai 512
3.1.2. A veszteségek (MUDA-k) fajtái 513
3.1.3. A kazizen alkalmazásának lépései a gyártási folyamat veszteségeinek csökkentésében 514
3.2. Az 5S-módszer - a munkahely és környezetének megszervezése 515
3.2.1. a módszer 5 (S) pillére 516
3.2.2. Az 5S általánossá tételének feltételei 517
3.2.3. Emlékeztető jegyzék 517
3.3. A szervezettség munkahelyközpontú elemzése 517
3.3.1 A munkahely mint az elemzés rendszerközpontja 517
3.3.2. A munkahely belső és külső kapcsolatrendszere 519
3.3.3. A munkahelyközpontú szervezettségfejlesztés felmérési-elemzési technikája 521
3.4. A teljesítőképesség időbeli kihasználásának elemzése 527
3.4.1. Az időmérleg szerkezete 528
3.4.2. Az üzemidő- (munkaidő-) felhasználás elemzése 528
3.4.3. A mintavételes munkanapfelvétel 531
3.4.4. Az automatizált multimoment-felvétel 537
3.5. A termelőberendezések és a termékek minőségi követelményei összhangjának elemzése (a termelőberendezések minőségképességének, technikai kihasználásának vizsgálata) 540
3.5.1. A folyamatalkalmasság 541
3.5.2. A termelőberendezések technikai adottságainak kihasználása 541
3.5.3. a technikai kihasználás elemzésének módszerei 542
3.6. A minőséggel kapcsolatos gazdasági hatások számbavétele 547
3.6.1. Néhány fogalom, értelmezés 547
3.6.2. A minőségfejlesztés, minőségjavítás és a minőséggel kapcsolatos költségek összefüggése 549
3.6.3. A költségkihatások számbavételi módjai 549
3.6.4. A ráfordítások és hozamok meghatározása dokumentumok alapján 552
3.6.5. Óraköltség-számítás 552
3.6.6. Folyamatköltség-számítás 554
3.6.7. Gazdaságossági számítás 557
VI. A MINŐSÉGMENEDZSMENT ELEMZÉSI-SZERVEZÉSI ESZKÖZTÁRÁNAK HASZNOSÍTÁSA 536
1. Érdemes-e energiát, költséget fordítani a technikák alkalmazására? 564
2. Segédlet a módszerek feladattól függő megválasztásához 566
3. A helyzetfeltárás-elemzés-hasznosítás fő fázisai és technikája 566
3.1. Általános áttekintés 566
3.2. A problémamegoldás 7 egyszerű eszköze 567
Zárszó 567
VII. IRODALOMJEGYZÉK 571
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv