1.034.830

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

El Greco/Velázquez/Goya

Öt évszázad spanyol festészetének remekművei - Kiállítási katalógus/A Szépművészeti Múzeum centenáriumi éve 2005. december 1- 2006. december 1./Szépművészeti Múzeum 2006. január 27.-április 30.

Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Szépművészeti Múzeum 2006-ban ünnepli megnyitásának 100. évfordulóját. Szimbolikus jelentőségű, hogy az ünnepi év első nagy kiállítása a spanyol festészet öt évszázadának remekműveit tárja a... Tovább

Előszó

A Szépművészeti Múzeum 2006-ban ünnepli megnyitásának 100. évfordulóját. Szimbolikus jelentőségű, hogy az ünnepi év első nagy kiállítása a spanyol festészet öt évszázadának remekműveit tárja a közönség elé, hiszen múzeumunk gyűjteményének egyik világhírű súlypontja épp a Régi Képtár spanyol gyűjteménye, amely a maga nemében az egyik legjelentősebb és legátfogóbb spanyol műtárgy-együttes az európai kontinensen, az Ibériai-félszigeten kívül.
Vajon mi lehet az oka, hogy a magyar gyűjtők immár két évszázada ilyen kiemelt figyelmet szentelnek a spanyol festészetnek? A Szépművészeti Múzeum spanyol gyűjteményének története minden bizonnyal a spanyol és magyar lélek rokonságáról is vall. Talán a teljes mélységében átélt hit, öröm és szenvedés, a létezés súlyának, titokzatosságának, ugyanakkor egyszerű örömeinek különlegesen erős megragadása tette, hogy nemzedékről nemzedékre oly gazdagon gyarapodott ez a kincs, amit ma a Szépművészeti Múzeum spanyol gyűjteményeként a magáénak tudhat. Nagy örömünkre szolgált, hogy múzeumunk jelentős kölcsönzéssel vehetett részt a Greco, Velázquez, Goya. Spanyol festészet német gyűjteményekben tárlat hamburgi és drezdai állomásán. Az utóbbi különösen kedves volt számunkra, hiszen így a világhírű Drezdai Képtárral együtt ünnepelhettük a kiállítás megnyitóján, 2005. szeptember 27-én a múzeum Gottfried Semper által tervezett épülete átadásának 150. évfordulóját. Megtiszteltetés számunkra, hogy Hamburg és Drezda után a budapesti közönség is láthatja a németországi spanyol gyűjtemények legjavát, kiegészülve a madridi Museo del Prado és a bécsi Kunsthistorisches Museum nagyvonalú kölcsönzéseivel, s természetesen saját gyűjteményünk legkiválóbb darabjaival. így 2006. január végétől három hónapon át a Szépművészeti Múzeumba látogató közönség mintegy száz festmény révén - a középkor oltárfestő mestereitől Goyáig kalandozva - Hispánia művészetének nagyszerű tablójával találkozhat. A budapesti törzsanyag mellett Aachen, Bécs, Berlin, Drezda, Frankfurt, Fulda, Karlsruhe, Kassel, Köln, Madrid és München képtárainak köszönhetjük, hogy az El Greco, Velázquez, Goya. Öt évszázad spanyol festészetének remekművei méltó és bízvást emlékezetes nyitánya lehet múzeumunk ünnepi, 2006. évének. Vissza

Tartalom

9 Előszó
Tanulmányok I.
16 A budapesti Szépművészeti Múzeum spanyol gyűjteményének rövid története
NYERGES ÉVA:
32 Spanyol festészet német gyűjteményekben
MATTHIAS WENIGER:
46 A spanyol festészet: hagyomány és történelmi tudat
JAVIER PORTÚS:
58 „Greco és egyebek" Régi spanyol festmények Nemes Marcell egykori gyűjteményében
NÉMETH ISTVÁN:
68 Katalógus
Tanulmányok II.
270 A spanyol festészet nemzetközi fogadtatása
DEBORAH L. ROLDÁN:
280 August L. Mayer. A spanyol művészet jelentős ismerője. Élete és munkássága
TERESA POSADA KUBISSA:
286 „Nagyobbra értékelik, mint egy Tizianót vagy egy Van Dyckot" Adalékok a drezdai
spanyol képek gyűjteményéhez és esztétikai megítélésük kritériumaihoz a 18. században
HARALD MARX:
292 Spanyol festmények a Wittelsbach-ház gyűjteményeiben
HELGE SIEFERT:
298 Kassel tartománygrófjai, mint spanyol festmények gyűjtői
JUSTUS LANGE:
308 Spanyol festmények magyar gyűjteményekben
KOVÁCS ZOLTÁN:
312 A katalógus szerzőinek és fordítóinak névjegyzéke, a rövidítések feloldása
313 Életrajzok
316 Válogatott irodalomjegyzék
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv