1.035.153

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

XXIX. Óvári Tudományos Napok

Mosonmagyaróvár, 2002. október 3-4.

Szerkesztő

Kiadó: Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar Állatenyésztési Intézet
Kiadás helye: Mosonmagyaróvár
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 247 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar   Angol  
Méret: 30 cm x 21 cm
ISBN:
Megjegyzés: További szerzők a könyvben.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet:
"In memoriam Dr. Szajkó László
(1922-1995)

Eleken 1922. május 2.-án született. Középiskolai tanulmányait Budapesten végezte, majd Mosonmagyaróvárott 1946-ban szerezte meg az... Tovább

Előszó

Részlet:
"In memoriam Dr. Szajkó László
(1922-1995)

Eleken 1922. május 2.-án született. Középiskolai tanulmányait Budapesten végezte, majd Mosonmagyaróvárott 1946-ban szerezte meg az Agrártudományi Egyetem diplomáját. 1948-ban tanári képesítést szerzett. 1959-ben Gödöllőn summa cum laude doktorált és 1967-ben nyújtotta be, majd védte meg kandidátusi értekezését. Az MTA doktori fokozatát 1990-ben szerezte meg." Vissza

Tartalom

ÁLLATTUDOMÁNYI SZEKCIÓ
In memóriám Dr. Szajkó László (1922-1995) 22
ALEXY M. - GUNDEL J. - NAGY G.:
Tenyészsertések szabadtartásának lehetősége Magyarországon
Possibility of outdoor sow production in Hungary 26
BÁDER E. - GYÖRKÖS I. - BARTYIK J. - BÁDER P. - PORVAY M. - KOVÁCS A.:
Holstein-fríz tenyészüszők marmagasságának és élősúlyának alakulása egy éves korig
Wither height and live weight of Holstein-Friesian heifers up to 1 year old ages 27
BÁDER E. - MUZSEK A. - GYÖRKÖS I. - SZILI J. - BÁDER P. - KOVÁCS A.:
Előkészítés előtti kondíciók alakulása üszőknél és az első négy laktációban
Precalving condition in heifers and during the first four lactations 28
BALI PAPP Á. - MAKKOSNÉ PETZ B. - NÁNÁSSY L. - PÉCSI T. - DOHY J. - IVÁNCSICS J.:
A különböző kezelések hatása mélyhűtött/visszaolvasztott sertés spermiumokra
Effect of different treatment of frozen/thawed boar spermatozoa 29
BALTAY ZS. - KOVÁCS A.:
A hőmérséklet és páratartalom szomatikus sejtszám változására gyakorolt hatása
Effect of temperature and humidity made on the change of somatic cell count 30
BODÓ I. - MIHÓK S.:
A hungarikum előállításának alapjai az állattenyésztésben
Basis for production of special Hungárián products from traditional animal breeds 31
BODROGI A. - IVÁNCSICS J. - CSÁSZÁR G.:
A tejben lévő szomatikus sejtek citológiai elemzése a sejtszám tükrében
Cytological analysis of somatical cells included in milk from in the respest of cell count 32
CHOROSZY, Z. - CHOROSZY, B.:
Efficiency of using primiparous beef cows and crossbred calves in production of cattle on ecological pastures of submontane regions 33
CZAJA, H. - KASZA, J.:
Effects of insmeinator, year and herd on conception rate of red-and-white cows 34
DEÁK T. - KOVÁCS J. - VÁRADIG. - KOVÁCS G.:
A hízóbaállításkori fejlettség hatása a hízósertések további teljesítményére
The effect of starting weight on the performance of the fattening pigs 35
FÜLLER I. - HÚTH B. - HOLLÓ I.:
Új kihívások a magyartarka tenyésztésében
The new strategies in breeding of Hungárián simmental 36
GERET.-GERE ZS.:
Quo vadis szarvasmarha-tenyésztés? 37
GULYÁS L. - GERGÁTZ E. - SZABADOS T. - DONKÓ A.:
Különböző lacaune genotípusok tejtermelésének vizsgálata
The examination of rnilk performance testing in different lacaune generations 38
GULYÁS L. - GERGÁTZ E. - SZABADOS T. - MÉSZÁROS A.:
A lacaune juhfajta hústermelésének vizsgálata
The examination of meat performance testing in Lacaune sheep 39
GULYÁS L. - KOVÁCSNÉ GAÁL K. - TÓTH ZS.:
A magyar hidegvérű ló hasznosításának alternatívái
The alternatives of the utilization of Hungárián cold blooded horse 40
GYOVAIM. - SZENDRŐ ZS. - BÍRÓNÉ NÉMETH E. - RADNAII. - MATICS ZS. - METZGER SZ.:
A magzati, a szopós- és a növendékkori táplálék-ellátottság hatása a 3 és 12 hetes kor közötti nyulak termelésére
Effect of nutritional status of foetus, suckling and growing rabbits on their production between 3 and 12 weeks of age 41
GYÖRKÖS I. - BÁDER E. - MUZSEK A. - SZILI J. - BÁDER P. - KOVÁCS A.:
Az üszők előkészítés előtti kondíciójának hatása az első és második laktációs tejtermelésre
The effect of condition of heifers before preparation on milk yield in the first and second lactation 42
HAIGER, A.:
Lifetime performance as breeding aim in dairy-cattle 43
HOLLÓ G. - SZŰCS E. - TŐZSÉR J. - ANDRÁSSY Z. - REPAI.:
A vágott test szöveti összetételének in vivo előrejelzése a borjak CT-vizsgálatával
In vivo prediction of carcass composition using CT in calves 44
HORVAINÉ SZABÓ M.:
Holstein-fríz üszők vérplazma IGF-I hormonkoncentrációjának vizsgálata az életkor és a testtömeg változással összefüggésben 45
HUSZKAR:
Magyarország tejelő állatállományának és a tehénállomány laktációs hozamainak alakulása
The development of the dairy livestock and the milk yeald of the cow livestock in Hungary 46
HÚTH B. - HOLLÓ I. - FAHR, R. D. - ROOSNER, F. - FÜLLER I. - MÉSZÁROS GY. - BAKOS G.:
Fejhetőség és tőgymorfológiai vizsgálatok magyartarka tehénállományban
Examinations of milking ability and udder morfology by Hungárián simmental cattle 47
KERTÉSZ T. - BÁDER E. - KERTÉSZNÉ GYÖRFFY E. - BOROSS P.:
Termékenységre ható tényezők vizsgálata magyar tarka x holstein-fríz keresztezett tehénállományoknál
Analysing the effect of factors on fertility in Hungárián spotted x holstein friesian dairy herds 48
KERTÉSZNÉ GYÖRFFY E. - KERTÉSZ T. - BÁDER E. - BOROSS R:
Élettartam és a selejtezési okok közötti összefüggések vizsgálata holstein-fríz keresztezet tehénállományoknál
Analysing the relationships between the lifetime and the culling causes in Hungárián spotted x Holstein-Friesian dairy herds 49
KISS BENEDEK J. - VÁGIJ.:
A holstein-fríz állományok tejtermelésének, tőgyegészségi állapotának, lineáris küllemi tulajdonságainak és szaporaságának összehasonlító értékelése populációgenetikai módszerekkel
Comparative evaluation of milk production, udder health and linear type traits and reproduction using methods
of population genetics 50
KONRÁD. S. - LAISTER, S.:
Mastschweine-Freilandhaltung Genetik, Tierverhalten, Produktqualitát
Free-range husbandry for fattening pigs genetics, animal behaviour, product quality 51
KOVÁCS A. - BÁDER E. - BUJDOSÓ M. - DOMOKOS Z.:
Charolais és charolais keresztezett választott borjak hústermelési mutatóinak alakulása
Change of meat production traits of Charolais and Charolais cross-breed weaning calves 53
KOVÁCSNÉ GAÁL K. - SÁFÁR O. - GULYÁS L. - SÓTONYI L.:
A magnéziumadagolás hatása a tenyésztojások keltethetőségére és a csirkeembrió fejlődésére
The effect of the magnesium dosing upon the hatching ability of the brood-eggs and upon the growth of the cicken embriyo 54
KUKOVICS S.:
A hazai kiskérődzők tejtermelése és a tej minősége
Milk production of the small ruminants and the quality of the milk 55
LÁTITS GY. - BEDŐ S. - PÓTI P.:
Awassi anyajuhok petefészek-működésének hormonális befolyásolhatósága a juhtej termelés programozására
Controlled milk production in Awassi ewes by reproduction techniques 56
LENDVAIE.-SZŰCS T.:
Emu vágása és húsának vizsgálata, különös tekintettel táplálkozásbiológiai értékeire
The slaughtering of emu and the examination of meat with the especial regard to its phisiology value 57
LENGYEL Z. - BALIKA S. - KOMLÓSII. - POLGÁR J. P. - SZABÓ F.:
Hazai limousin állományok populációgenetikai vizsgálata
Population genetic examination on Limousin beef cattle population in Hungary 58
MAJEWSKA, A. - CZAJA, H.:
Relationships between the breeding value of dams and milk performance of daughters 59
MAKKOSNÉ PETZ B. - BALI PAPP Á. - NÁNÁSSY L. - PÉCSI T. - IVÁNCSICS J.:
Sertéskanok termékenyítő anyagának mélyhűthetősége a szezon függvényében
The freezing ability of boar's semen dependent upon the season 60
MARÓTI-AGÓTS Á. - RATKÓCZI O. - JÁVORKA L. - GERAI.:
A magyar szürke marha génmegőrzésének támogatása videokép-elemző testméretfelvétellel
Analysis of characteristic features of Hungárián grey cattle, an indigenous breed 61
MATICS ZS. - SZENDRŐ ZS. - HOY, ST. - RADNAII. - BIRÓNÉ NÉMETH E. - GYOVAIM. - METZGER SZ.:
Különböző szoptatási módok hatása a házinyúl szoptatási viselkedésére
Effect of different nursing method on behaviour nursing does 62
MELEG I. - PAKUTS G.:
Rokontenyésztés hatása a postagalambok teljesítményére
Inbreeding effects on the quantitative traits of racing pigeons 63
MIHÓK S. - BODÓ I. - KOMLÓSI I. - SÁS GY:
A réghonosult bronzpulyka húsminőségének néhány jellemzője az értékesebb táplálkozás gondolatkörében
Somé characteristics of traditional (bronzé) turkey for healthy consumption 64
MUCSI I. - BENK Á.:
Ikerellés a merinó juhfajtánál
Twin lambing at the merino sheep 65
MUCSI I. - BENK Á.:
Új élelmiszer-alapanyag előállítás lehetősége a futómadár ágazatból
Possibility to produce a new food stock from the "Running bird" section 66
MUNKÁCSI L. - PATKÓS I.:
Hazai tejtermelő családi vállalkozások tartástechnológiái
Breeding technologies of Hungárián family dairy farms 67
MÜLLER. U. - SKIBBE, T. WIEBEW, J. - TRIPPMACHER, R. - HÖSSLER, J. - REINECKE, P - ZELLER, K. -
HASSELMANN, L. - F. G. SCHMIDT, M. - ZGLINICKI von T. - STAUFENBIEL, R.:
Mögliche Ursachen für Die Variabilitát des Wachstums beim Milchrind
Reasons for growth variability in dairy cattle 68
NAGY I. - CSATÓ L. - FARKAS J. - RADNÓCZI L. - VÍGH ZS.:
Az ÜSTV vizsgálat (EUROP-ÜSTV) torzítottságának vizsgálata
Examination of the Europ-Field test's possible bias 69
NAGY L. - PÓTI P:
A korai tenyésztésbevétel hatása a sűrítve elletett anyajuhok szaporulati mutatóira
The effect of early onset of breeding on the prolificacy traits of ewes used at a frequented lambing 70
PONGRÁCZ L. - IVÁNCSICS J.:
Tejminőség - sejtmegoszlás: egyszerűen kivitelezhető festési eljárás
Milk quality and cell distribution: a practical staining method 71
PÜSKI J. - DOHY J. - SZŰCS E. - BOZÓ S. - TUAN, T. A. - VÖLGYI-CSÍK J.:
Életteljesítmény hatékonyság és az életteljesítény, élettartam összefüggései holstein-fríz tehenek eltérő
testalkati típusainál
The relationship of efficiency of lifetime milk production to lifetime production and lifetime
in different body type groups of Holstein-Friesian cows 72
RAJNAI CS. - KOVÁCS J. - RIDLY J. - DEÁK T. - BENEDEK ZS. - CSÖRNYEY Z.:
Csúcsteljesítményű tenyészkanok elterjesztésének hatékony informatikai megoldása
Online means of distribution marketing of top breeding boars 73
SÓFALVY F. - VIDÁCS L.:
Színes tollú hústípusú hibrid konstrukciók hústermelő képességének összehasonlítása
The comparison of the meat production ability of colour-feathered meat-type hybrid constructions 74
SÓTONYI P. - HORN P.:
Keresztmetszeti anatómiai CT és MRI vizsgálatok sertésben és lóban
Cross-sectional anatomical CT and MRI research in pigs and horses 75
SZATHMÁRI L. - TENK A.:
Édesvízi halak termelése, forgalmazása és jövedelmezősége Magyarországon
Fresh water fish production, commerce and profitability in Hungary 76
SZÓRÁDIT.-MUCSI I.:
A juh csülökszaru mechanikai paramétereinek, ásványianyag tartalmának és növekedési ütemének összefüggésvizsgálata
The relation analysis of the mechanical parameters, the mineral content and the growth rate of the leg horn of the sheep 77
TŐZSÉR J. - DOMOKOS Z. - ALFÖLDI L. - SVÁB L. - RUSZNÁK J.:
Az életkor és az élősúly hatásának vizsgálata Charolais választott bikaborjak testméreteire
Effects of age and body weight on somé body measurements in weaned Charolais buli valves 78
VÁGI J.:
Számítógépes minőségszabályozási módszerek alkalmazása a szarvasmarha üzemi tőgyegészség monitoring során
Applying computer supported quality improvement methods in the cow udder health monitoring 79
VIDÁCS L.-NYÍRI A.:
Eltérő genotípusú és ivarú hízósertések takarmányfogyasztásának vizsgálata
The feed consuption examination of swines of different genotype and different sexes 80
WÓJCIK, P. - CZAJA, H.:
Conformation testing in Polish dairy cattle breeding 81
ZÁNDOKI R. - DOMOKOS Z. - TŐZSÉR J.:
Az apák hatásának értékelése leány ivadékaik teljesítményeire egy Charolais tenyészetben
Evaluation of bulls' effects on performance of their female progenies in a Charolais herd 82
TAKARMÁNYOZÁSI SZEKCIÓ
B. KISSNÉ KELEMEN G.:
Zöldlucerna silózása enzimtartalmú biológiai tartósítószerekkel
Ensiling of green lucerne with biological preservatives containing enzymes 84
BEDŐ S. - NIKODÉMUSZ E. - PÓTI P. - TŐZSÉR J.:
Az anyajuhok tejtermelési jellemzői és a legelő táplálóanyag ellátottsága között megfigyelt összefüggések a laktáció alatt
Somé relations observed between the milk production traits of ewes and the nutrient supply of the grazing forage during lactation 85
BELLUS Z. - SCHMIDT J.:
Takarmányok koznerválása fóliahengeres tartósítási technológiával
Conservation of feeds by the preservation technology in plastic roll 86
FÉBEL H. - VÁRHEGYI I. - ANDRÁSOFSZKY E. - HUSZÁR SZ.:
Növényi olajból előállított zsírkészítmények összehasonlító in vitro és in vivo vizsgálata
Comparative in vitro and in vivo investigation of plánt origin fat sources 87
FEKETE S. - ANDRÁSOFSZKY E. - KÓSA E.:
Az L-karnitin hatásának vizsgálata patkányon, sertésen és baromfin
Study of the effect of L-carnitine on Rat, Pig and Chicken 88
GUNDEL J. - HERMÁN I-NÉ - SZELÉNYINÉ GALÁNTAIM. - KIRÁLY A. - REGIUSNÉ MŐCSÉNYIÁ. - BODÓI.:
Eltérő táplálóanyag tartalmú takarmányok hatása mangalica és hús típusú növendék sertések hízási teljesítményére
Effect of feeds with various nutrient contents on growing-finishing Mangalica and a meet-type pigs 89
HAUSENBLASZ J. - MÉZES M.:
A zöld árpacsíra-takarmány etetésének hatása a hízósertések teljesítményére és a vágottáru minőségére
Effect of green barley sprout feeding for fattening pig performance and carcass quality 90
HUSVÉTH F. - RÓZSA L. - SZEPESI CS. - MAGYAR L. - BALI G.:
Lehetőségek az étkezési tojás N-3 típusú hosszú szénláncú zsírsavtartalmának növelésére
N-3 fatty acid enrichment of table eggs 91
KOVÁCS G. - HUSVÉTH F. - WÁGNER L. - TÁLOS T. - FARKASNÉ ZELE E. - PÁL L. - LENGYEL Z. - DEÁKT.:
A takarmány összetételének hatása a tojás A-, E-vitamin- és koleszterintartalmára, valamint zsírsavösszetételére
The effect of dietary composition of laying hens on the vitamin-A and -E and the cholesterol content as well as fatty acid composition of the table egg 92
MÉZES M. - VETÉSI M. - HUSVÉTH F. - KŐVÁRI L.:
A tojásminőség befolyásolása eltérő zsírkiegészítők alkalmazásával
Modification of egg quality using different fat sources 93
OROSZ SZ. - SZÉKELY CS. - MEDVE B. - BALOGH K. - KAPÁS S.:
Különböző érési idejű kukoricahibridek cirokkal történő termesztésének és modellsilóban való erjesztésének vizsgálata
Investigation of yield and fermentation during joint growing and ensiling in model silo of different maturing silage corn hybrid with sorghum 94
SZABÓ CS. - BABINSZKY L.:
Az eltérő Lys/DE arány hatása a sertések testösszetételére
The effect of different dietary Lys/DE ratio on the body composition of growing-finishing pigs 95
SZŰCSNÉ PÉTER J. - AVASI Z. - SZAKOLCZAI L. - ROSE P.:
A karnitin hatása a broilerek vágóértékére
The effect of carnitine on the slaughter value of broilers 96
VETÉSI M. - KISS L. - KISS Á. - ERDÉLYI M.:
Alternatív takarmányozási módszer kidolgozása pecsenyekacsák számára
Development of an alternative feeding method for broiler duck 97
ÉLELMISZERTUDOMÁNYI SZEKCIÓ
ÁSVÁNYI B.:
Tejipari melléktermékek fehérje- és vitamintartalmának dúsítása
Enrichment of protein and vitamin contents in dairy by-products 100
BUGYI G.- DARÓCZIL.:
Minőségbiztosítás aktuális helyzete a szarvasmarha ágazatban
The current situation of quality assurance in the cattle sector 101
CSAPÓ J. - SZAKÁLY S. - VARGÁNÉ VISI É. - CSAPÓNÉ KISS ZS.:
Exopol i szacharidók és oligoszacharidok szerkezeti és mennyiségi analízise tejtermékekben
Analysis of exopolisaccharydes and oligopolisaccharydes in milk products 102
CSAPÓ J. - SZAKÁLY S. - VARGÁNÉ VISI É. - CSAPÓNÉ KISS ZS.:
Tej és tejtermékek konjugált linolsav tartalma és meghatározása
Conjugated linoleic acid content of milk and dairy products 103
FALUS G.:
Az élelmiszer biztonság javításának lehetősége a HACCP rendszer alkalmazásának tükrében
Advancing food safety according to the impementation of HACCP system 104
FARKAS J.:
Az élelmiszer minőség és élelmiszer biztonság aktuális kutatási kérdései az EU keretprogramjai fényében
Actual research questions of food quality and food safety in the light of the EU framework-programmes 105
JANKÓNÉ FORGÁCS J. - FENYVESSY J.:
Baromfikészítmények a gyógyélelmezésben
Poultry products in the curative welness nutrition 106
JÁNOSI A.:
Marha eredetű alkotók detektálása hústermékekben simplex PCR technikával
Detection of beef in meat products by simplex PCR 107
KESZTHELYI K.:
Az osztrák és a magyar tejtermelés és értékesítés összehasonlítása, tekintettel a közeledő uniós csatlakozásra
The comparison of the Austrian and Hungárián milk production and markét regarding the approaching EU
accession 108
KOVÁCS A. - KACZ K. - NEMÉNYI M. - STÉPÁN ZS.:
Egyes cikóriaszárítást befolyásoló paraméterek vizsgálata
Investigations of different parameters influencing the drying parameters of chicory 109
KRÁSZÁ.:
Adatok probiotikus tejtermékek hasznos élő mikrobaszámához és tárolás alatti változásához
Changes in the characteristic viable microbial counts of probiotic milks during refrigerated storage 110
NEMÉNYI M. - LŐRINCZ A.:
Ultrahang térben kialakuló sejtroncsoló hatás értékelése a szelektív biológiai hatások tükrében
Cell viability estimation under different acoustic phenomenas and the possibility of selective cellbiological treatment with ultrasound 111
NOVÁK A.:
Tejfehérjék frakcionálása membránszeparáció alkalmazásával
Fractionation of milk proteins using membrane separation technologies 112
NÓTÁRI M.:
A sárgarépa száradási sebességének vizsgálata
Examination of rate of drying of different carrot species 113
PALLAI I.-NÉ -VASSA. - SZIJJÁRTÓ E.:
Mezőgazdasági, élelmiszeripari termékek mikrohullámú hőkezelése minőségjavítás, illetve a további feldolgozás
korszerű megoldása érdekében
Microwave heating of agricultural and food products to improve quality, as well as to contribute to the development of up-to-date production 114
SZABÓ G. - HODÚR C. - LÁSZLÓ ZS. - FEHÉR L. - FEKETE M. - HORVÁTHNÉ A. K. - BARÁNÉ H. O.:
A termékbiztonság növelése alternatív hőkezeléssel
Improvement of product safety by alternative heat treatment 115
SZAKÁLY S. - CSAPÓ J. - TARNAVÖLGYI G. - SZAKÁLY Z.:
Különböző módon gyártott fogyasztási tejféleségek értékelése nevezéktani, táplálkozásbiológiai és piaci szempontból
Overview of pasteurized milks made by different methods from terminological, nutritional and market aspects 116
TAKÁCSNÉ DÉNES K.:
Egy hatósági ellenőr gondolatai az élelmiszertörvény és az élelmiszerkönyv néhány előírásáról az élelmiszerek, ezen belül a húsipari készítmények minőségének tükrében
Ideas of an official supervisor about somé regulation of law of foodstuffs and of book of foodstuffs, regarding
quality of food products especially products made by meat industry 117
VARGA L. - OROSS N. - SZÁNTÓI E.:
Hazai gyártású tejtermékek higiéniai jellemzőinek vizsgálata
Examination of the hygienic quality of Hungárián commercial dairy products 118
VARGA L.-SZIGETI J.:
Tej savbaktériumok savtermelésének serkentése Spirulina platensis biomasszával
Use of Spirulina platensis biomass to stimulate acid production of lactic acid bacteria 119
AGRÁRÖKONÓMIAI SZEKCIÓ
ABAYNÉ H. E. - MOLNÁR M. - MARSALEK S.:
Biotermelés Magyarországon az EU piacra
Bioproduction in Hungary for the EU market 122
ANDRÁSEVITS Z.:
Az erdőgazdálkodás, mint alternatíva a mezőgazdaságban
Forestry as alternative in agnlcuture 123
BAGLYAS F.:
A bort helyettesítő termékek fogyasztói vizsgálata
Evaluation of the consumer behaviour of wine supplementary products 124
BARANYAI N. - KARDOS Z.-NÉ:
Agrártermékek termelési és forgalmi folyamatai a statisztikai adatok tükrében
Processes of production and circulation of agrarian products in the mirror of statistical data 125
BERKE SZ. - PÓSA O. - SZAKÁLY Z.:
Használati és táplálkozási előnyök fogyasztói megítélése tejtermékeknél
Markét research in order to define the advantages of use and nutrition by milk products 126
BODA M. - KATONÁNÉ KOVÁCS J.:
A Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Közhasznú Társaság ökológiai tevékenységének bemutatása
Presentation of the Ecological Activities of the Hortobágy Nature Conservation and Gene Reserve non-profit association 127
BÓDI CS.:
Ökológiai eredetű élelmiszerek termékpályái, marketingje
Product chains, marketing of foodstuffs of ecological origin 128
BOGDANOV, N.:
Participatory estimate of development potentials and limitations in rural areas of Serbia 129
BÖRZSEINÉ ZÁVORI M.:
Mezőgazdasági szervezeti változásokat követő vezetői magatartások
The agricultural organisational changing and the behaviour of management after that 130
BUKODI G.-NÉ:
Ültetvénytelepítés vizsgálata különböző vállalkozási formák szerint
Examination of plantation investment at varius form of agricultural business 131
CERANIC, S. - MALETIC, R. - MILIVOJÖEVIC, D.:
Policy, trends and frameworks of long-term livestock production development in Yugoslavia 132
CSER J. - REISINGER P. - TAKÁCS K.:
Regionális szaktanácsadó központok szerepe az EU csatlakozás időszakában
The role of the régiónál extension centres with respect to Hungary's future EU membership 133
CSER J. - REISINGER P. - TAKÁCS K.:
Mintagazdasági hálózat szerepe a régió oktatási, kutatási és szaktanácsadási feladatainak ellátásában
The role of the regional reference farms in the region's educational, research and advisory tasks 134
CSER J. - REISINGER P.:
A regionális szaktanácsadás modellje a gazdálkodók döntéselőkészítő tevékenységének támogatására
A model regional extension centre to support the farmers' decision making process 135
CSITÁRI M.:
Modellkísérlet a fiatal agrárvállalkozók által tervezett vállalkozások kategorizálására
A method-experiment for categorize farms planned by young farmers 136
DAJNOKIK.:
A kommunikációs formák szerepe a falugazdászok körében
The role of communication forms among village-farming officers 137
DAJNOKI K.:
Falugazdászok feladatainak összehasonlító vizsgálata
Tasks of village-farming officers comparative research 138
DEME P. - MOLNÁR M. - TÉGLA ZS.:
A zöldborsó termesztésének gazdaságossági vizsgálata társas vállalkozásokban
Economic analysis of green peas growing 139
DEMETER GY.:
Különböző típusú és adottságú családi gazdaságok modellezése
Models of family farms of various types and conditions 140
M. A. DESPOTOVIC, A. - BULATOVIC, B.- JOVANOVIC, M. - SAVIC, S.:
Problems and perspectives of the rural development in Montenegro 141
DIENESNÉ KOVÁCS E. - BARTA Á.:
Kompetencia és teljesítménymenedzsment vizsgálatok a mezőgazdasági és élelmiszeripari szervezetekben
Competency and performance management surveys in agricultural and food industrial organizations 142
DIENESNÉ KOVÁCS E. - BARTA Á.:
A munkaerő kiválasztásának és alkalmazásának néhány fontosabb szempontja
Somé important viewpoints of selection and employing people 143
ERNYEI GY. - ABOULGASEM, A.:
Termékpálya menedzsment kérdései a líbiai élelmiszergazdaságban 144
ERNYEI GY. - ABOULGASEM, A. - GRÓZCA A.:
A kormányzati támogatáspolitikához igazodó, alternatív finanszírozási stratégiák élelmiszeripari beruházásoknál
Alternative financial strategies for food industrial investments according to governmental supporting policy 145
FEHÉR A. - NAGY G. - PETŐ K.:
A regionális eltérések feltárásának módszertani kérdései az Észak-Alföldön
Methodological questions for exploration of régiónál differences in Northern Hungárián plain 146
FEHÉR I.-PAPPZS.:
Élelmiszer-termelés versenyképessége az EU csatlakozás küszöbén
Competitiveness of food production on approaching of the EU accession 147
FEKETE M. - FARKAS I. - NÉMETH ZS.:
Fenntarthatóság, vidékfejlesztés és energiapolitikai az EU csatlakozás tükrében
Sustainability, rural development and energy policy on the way in joining to the EU 148
FERENCZÁ.:
Csomagolás hatása a burgonyatermesztés eredményességére
Manner of packing's effect on the effectiviness of potato production 149
FERENCZ Á.:
Földhasználati nyilvántartásba vétel eredményei az Alföldön
Results of lasenhold registration in the grate Hungarian plan 150
FODOR D.:
A korszerű szántóföldi öntözés energiaköltsége
The energy costs of the up-to-date field irrigation 151
GODA M. - TELL I.:
A versenypozíciókat meghatározó tényezők alakulása a húspiacokon
Investigation of factors influencing trends and positions on the meat markets 152
HAJÓS L. - DOLMÁNY F. - VARGA T.:
A távmunka esélyei a vidéki foglalkoztatásban
Possibility of distance job in rural employment 153
HORVÁTH B.:
A zöldség, gyümölcs szektor vizsgálata az EU csatlakozás jegyében
Research on the fruit and vegetable sector in European Union 154
HORVÁTH K. - SALLAII. - KOCSONDI J.:
A vidékfejlesztési törekvések megvalósulása és az életminőség összefüggései a Kis-Balaton térségben
Relations between ambition of the rural development and quality of life in the region of little Balaton 155
JABLANOVIC, V. D.:
Chaotic properties of the "prisoner's dilemma" and price competetion of agricultural oligopolistic firms 156
JANCSOKZS.-KATÓN.:
Az Európai Unió és Magyarország gabona felvásárlási rendszerének ismertetése és összehasonlító elemzése
The overview and the comparison of the cereal buying up system in the European Union and in Hungary 157
JANCSOK ZS. - KATÓ N.:
Az intervenciós felvásárlás alkalmazásának lehetősége a gabona ágazatban Magyarországon az EU csatlakozásig
The application-opportunity of the intervention system in cereal sector in Hungary before accessing the European Union 158
JÁRÁSI É. ZS.:
Növénytermesztési minőségbiztosítási rendszerek hiányának problémái a mezőgazdasági termelésben
Problems of the lack of quality assurance systems related to crop farming in agricultural production 159
JÓZSAM. J.-KOVÁCS T.:
A Multi-Cikória Kft. gazdálkodásának ökonómiai elemzése 1998-2000 évek között
Economical analysis of the Multi-Cikoria Ltd. in the 1998-2000 years 160
JUHÁSZ CS.:
Vezetői szükségletek a mai magyar mezőgazdaságban
Leaders' needs nowadays in Hungarian agriculture 161
JUHÁSZ CS.:
Beosztotti szükségletek a mai magyar mezőgazdaságban
Inferiors' needs nowadays in Hungarian agriculture 162
KALANOVIC, B. - RAJIC, Z. - RALEVIC, N.:
Forecasting the fruit consumption structure 163
KÁLDI J. - SZENTIRMAY A. - NAGY F.:
Az EU-ban kapható támogatások adminisztratív feltételei
Administrative conditions of support in the EU 164
KALMÁRNÉ HOLLÓSI E. - KÁLDI J.:
A zöldség-gyümölcs nagybani piacok változó szerepe
Changing role of fruit and vegetable wholesale markets 165
KALMÁRNÉ HOLLÓSI E. - NÉMETH A. - SZENTIRMAY A.:
A piaci információs rendszer szerepe a zöldség- és gyümölcsforgalmazásban
Role of markét information system in fruit and vegetable distribution 166
KÁNTOR A.:
Vezetők kiválasztása az élelmiszeriparban
Selection of executives in food industry 167
KOCSONDI J. - FODOR L.:
Vas megyei kisüzemi gazdaságok vizsgálata néhány ökonómiai szempont alapján (1962-1964)
Research of the households in county Vas in the light of somé economic criteria (1962-1964) 168
KÓSAG.:
WTO agrártárgyalások, az agrártámogatási rendszer további lehetőségei a közép- és kelet-európai országok számára
WTO negotiations on agriculture, further possibilities of agricultural support systems in the Central- and Eastern-European countries 169
KOVÁCS R:
A szőlőtermelő családi gazdaságok foglalkoztatási és jövedelmezőségi viszonyai a Balaton-felvidéken
Employing and profitability relations of wine-growing family farms on the northern shore of laké Balaton 170
KOVÁCS T. - JÓZSA M. J.:
A vágómarha-tartás lehetőségei hazánkban
The questions of beefcattle production in Hungary 171
KRISTIC, B. - SMILJIC, S.:
Family farm between production specialization and diversifaciton 172
LENGYEL L.:
Okulhatunk-e a SAPARD rövid múltjából?
Can we draw a lesson from the past of the SAPARD? 173
LUKÁCS G.-VARGA A.:
A márkaérték meghatározás jelene és jövője a hazai élelmiszeriparban
The present and the future of brand equity's determination in the Hungárián food industry 174
MAGDA S. - MARSALEK S.:
Az agrártermelés elemzése Magyarország régióiban
Analyzis of agricultural production in Hungárián regions 175
MAGÓ L. - HAJDÚ J. - NAGY I.:
Az Európai Uniós csatlakozás várható hatása a mezőgazdasági gépesítésre és annak költségeire
The effect of EU closing up determinate cost increasing on agricultural mechanization 176
MAJOR A. - HAJDU I.-NÉ:
Marketing szemléletű termékfejlesztés egy édesipari vállalatnál
Product development from marketing point of view at a confectionery company 177
MAJZIKNÉ GÁSPÁR A.:
Mezőgazdasági termeléssel foglalkozók jövedelemadózása Jász-Nagykun-Szolnok megyeben
Taxation of agricultural producers in Jász-Nagykun-Szolnok country 178
MAKAI P. - GULYÁS L.:
A kecsketenyésztés ökonómiai sajátosságai
Economic ofgoats keeping 179
MARSALEK S. - PUMMER L.:
A versenyképes agrártermelés feltételrendszere az észak-magyarországi régióban
The system of conditions of the competitive agricultural production in the region of Northern Hungary 180
MÓDOS GY.:
A versenyképesség összetevői és mérése
Interpretation and measurement of competitiveness 181
MOLNÁRA.:
Élelmiszeripari vállalatok versenyképessége az uniós csatlakozás tükrében
Competetiveness of food companies regarding EU-entering 182
MOLNÁR J. - FARKASNÉ FEKETE M.:
Gazdaságpolitika és agrár külkereskedelem
Economic policy and agricultural trade 183
MORVAYL.:
A vezetők megváltozott munkabiztonsági feladatai a mezőgazdasági szervezetekben
Changed labour safeti tasks of management in the agricultural organisations 184
MORVAYL.:
Mezőgazdasági kisvállalkozások kockázatértékelése
The risk valuation of the agricultural small ventures 185
NAGY T. - KEMECSEI Á.:
Néhány tehenészeti telep munkahelyi szervezettsége
Work organization on somé dairy farms 186
NÉMETH A. - KÁLDI J. - SZENTIRMAY A.:
A hazai tojásfogyasztást meghatározó tényezők az uniós állatvédelmi normák tükrében
Factors determining the domestic egg consumption in the mirror of the EU animal protection norms 187
NÉMETH P.:
Erőforrás-szűkösség, fenntarthatóság
Scarcity of resources, sustainability 188
NOVKOVIC, N. - MUTAVDZIC, B. - MATKOVIC, M.:
The influence of ages and period of heard exploatation on a year milk production 189
PUCSKOV A.:
Operációkutatás alkalmazása a nemzetközi marketingben
Application of operations research methodes in international marketing 190
PUCSKOV A.:
Hálós programozás alkalmazása a külpiac-kutatásban
Application of network technics in international marketing 191
REMSEI S.:
Hazánk baromfitermékeinek exportpiaci lehetőségei
Export markét opportunities for poultry products of Hungary 192
SALAMON L. - VÁRALLYAY E.:
A tejtermelés jövedelmezőségének vizsgálata Győr-Moson-Sopron megyében
Profitability analysis of milk production in the county of Győr-Moson-Sopron 193
SÁRI L. B. - KESZTHELYI K.:
Gyógytermék helyett élelmiszer - új gyomorkeserű termék bevezetése a magyar piacon
What is new, foods and bevarages instead of herbai originated products - new bitter spirit introduced to the Hungarian market 194
SCHWARTZ K. - VÁGÁNY J.:
Direktvetési technológia alkalmazásának hatásai a gazdálkodásra
Effects of direct sowing technology on farming methods 195
SOMOGYI S.:
A minőség költségei
Cost of quality 196
SOMOGYIT.-ÚRFI P:
Tápanyagkönyvelés a mezőgazdaságban
Nutrient accounting in agriculture 197
SOÓS K.:
A technika, a munka és az életminőség
Technology, effort and the quality of life 198
SZABÓ B.:
A Hortobágyi Nemzeti Park hatásai az érintett települések társadalmi, gazdasági és ökológiai helyzetére
The effects of the Hortobágy National Park on the social, economic and ecological characteristics of the settlements concerned 199
SZABÓ G. - POPOVICS R:
A tehenészeti ágazat helyzete a '90-es években, különös tekintettel az EU integrációra
The situation of the diary sector in the 1990s, with special emphasis on EU integration 200
SZABÓ I. L. - SOMOGYI S.:
Egy lehetséges adatbázis a növénytermesztés operatív irányításához
A possible database for operatív management of plánt production 201
SZABÓI.:
Az állami szubvenció agrárgazdaságra gyakorolt hatása
Effect of state subventions on agriculture 202
SZÉKELY CS. - GYŐRÖK B. - KOVÁCS A.:
Családi modellgazdaság menedzsment információs rendszerének fejlesztése
Development of the management information system of a family model farm 203
SZELÉNYI L. - BEDÉNÉ SZŐKE É.:
Többváltozós térségi vizsgálatok
Multivariate régiónál investigations 204
SZELÉNYI L. - VINOGRADOV SZ.:
A föld árával összefüggő tényezők többváltozós vizsgálata
Multivariate investigations of factors related to the price of the land 205
SZÉLES ZS. - TÓTH ZS.:
A családi gazdaságok jövője az uniós csatlakozás tükrében
The future of the family farms before the EU proccess integration 206
SZENTE V. - SZILVÁSI M. - SZAKÁLY Z.:
Az organikus élelmiszertermelés piaci szempontú elemzése mélyinterjúk alkalmazásával
The analysis of organic food production from marketing point of view with the method of deep interviews 207
SZENTE V. - SZILVÁSI M. - SZAKÁLY Z.:
Lehetőségek és veszélyek az organikus élelmiszerek értékesítésében
Possibilites and hazards in the sales of organic foods 208
SZENTIRMAY A. - KÁLDI J. - NAGY F.:
Milyen mértékű vidékfejlesztési támogatásra számíthat Magyarország és annak régiói az Európai Uniótól?
What amount of rural development fianancial support can Hungary and its regions expect from the EU 209
SZIGETI C.:
Az állam jóléti funkcióinak környezeti hatása
State welfare functions and environments 210
SZIGETI O. - BERKE SZ. - SZENTE V. - SZAKÁLY Z.:
Kecsketej alapú termékek fogyasztói vizsgálata csoportos interjúk alkalmazásával
Group interviews in consumer analysis of goat milk based products 211
SZOLNOKIG.:
A kommunikációs eszközök tudatos használata a bor értékesítése során hazánkban
The direct use of the communication means in the sale of wine 212
SZŰCS I. - FARKASNÉ FEKETE M. - MOLNÁR J.:
A birtok és üzemi struktúra mozgásának prognosztizálható irányai
The future of property and farm structure 213
TAKÁCSI.-KOVÁCS G.:
Az egyéni gazdaságok tőkehatékonyságának alakulása a közép-magyarországi térségben
Efficiency of capital of priváté farms in the region of Central Hungary 214
TÍMÁR P. ZS.:
Minőségbiztosítás vagy minőségirányítás?
Quality assurance of quality management? 215
TÓTH E. - HAJÓS L. - DOLMÁNY F.:
Heves megye munkaerő mennyiségének vizsgálata 1990-től napjainkig
An analysis of the labour supply of Heves county from 1990 216
TÓTH J.:
A húsipar versenyképességének vizsgálata OCRA módszerrel
Competitive analysis of the Hungárián meat plants using OCRA 217
TÓTH P. - BULLA M. - NAGY G.:
Gazdaságossági vizsgálatok a biomassza energetikai hasznosítására vonatkozó EU ajánlások kapcsán
Economics examination for energetics using biomass in connection with the EU recommendation 218
TÖRŐNÉ DUNAYA.:
Európai Uniós követelmények a húsmarha-tartásban
EU regulations in the beef sector 219
UGRÓSDY GY.:
A világ árpaexport elemzése Markov-láncokkal
The barley's export examination of the world with the use of Markov-chains model 220
VARGA A.-LUKÁCS G.:
Az EU-konform vágósertés-minősítési eljárások alkalmazása Magyarországon
Application of EU-conform pork qualification methods in Hungary 221
VASAL.:
Az önellátás gazdasági jelentősége a családi gazdaságot működtető háztartásokban
The importance of self-sufficiency in households which run family farms 222
VESZELIT.:
Az új típusú vezetői követelmények érvényesítése az agrármérnökképzés rendszerében
Aplication of new type managing conditions in the education system of agronomisits (agricultural engineers) 223
VIZDÁK K. - LAKATOS V. - KIRÁLY J. - KIS Z.:
Mezőgazdasági családi vállalkozások elemzése
Analysis of the agricultural family enterprises 224
ZALAINÉ PIROS M:
Mezőgazdasági társas vállalkozásokban végzett kvalifikációs vizsgálatok eredményei
Findigs of qualification studies made in agricultural enterprises 225
ZALAINÉ PIROS M.:
Emberi erőforrás gazdálkodási vizsgálatok eredményei mezőgazdasági társas vállalkozásokra vonatkozóan
Findigs of a humán resource study carried out at agricultural enterprises 226
A PRECÍZIÓS NÖVÉNYTERMELÉS FELTÉTELRENDSZERE
BERZSENYI Z. - LAP, D. Q.:
Kukorica- (Zea mays L.) hibridek agronómiai reakcióinak vizsgálata növekedésanalizissel
Studies on the agronomic reactions of maize (Zea mays L.) using growth analysis 228
CSIZMAZIA Z. - POLYÁK N. I.:
Szemcsés anyagok néhány fizikai jellemzője
Some physical properties of granular particles 229
DAMJANOVICHL:
A precíziós növénytermeléshez kapcsolódó GPS technológia szélesebb körű alkalmazási lehetőségei
Possible applications of GPS technology related to precision farming in wider rangé 230
FARKAS F.:
Növényolaj-származékok használata adott belsőégésű motorban
Using plánt oil derivates in an internál combustion engine 231
FEKETE A. - FÖLDESII. - KOVÁCS L. - NAGY L. - PECZE ZS. - HORVÁTH J.:
Számítógéppel támogatott talajminta-vételi rendszer
Computer-based soil sampling system 232
FONT L. - LÁGYMÁNYOSI A. - KÖRÖSI F. - FARKAS I.:
Növény növekedését monitorozó optikai mérőrendszer
Optical measuring system for plants growth 233
GYULAI I. - NEMÉNYI M. - MESTERHÁZI P. Á.:
GIS alkalmazások
GIS applications 234
KALMÁR S. - SALAMON L.:
Precíziós gazdálkodás - alkalmazni, vagy nem alkalmazni?
Precision farming - to apply or not to apply? 235
MAGYARII. E.:
Gyepkonstrukciós vizsgálatok vadon termő gyógynövények felhasználásával
Sward reconstruction surveys employing wild herbs 235
MANIAK, S.:
GIS data basis transfer in precision farming 237
MEGYES A. - RÁTONYI T.:
A kukorica növekedési, fejlődési változóinak értékelése a Ceres-Maize 3.5 modellel
Evaluation of corn growth and development parameters by Ceres-Maize simulation model V. 3.5 239
NAGYB.:
Trimble AgGPS rendszerek 240
NAGY S.- REISINGER R:
Gyomnövények elkülönítésének lehetőségei légi fotók alapján, precíziós gyomtérképek készítéséhez
Possibilities of weed detection with aerial photos to elaborate precision weed-maps 241
NÉMETH T. - SZABÓ J. - PÁSZTOR L.:
A precíziós tápanyag-gazdálkodás térinformatika alapjai
GIS basis of the precision fertilization management 242
REISINGER P. - LEHOCZKY É. - KŐMÍVES T. - NAGY S.:
Az őszi búza gyomirtásának tervezése térinformatikai módszerekkel
Map-based design of weed control in winter wheat 243
SZABÓ L. - HOLLÓ S. - KADLICSKÓ B. - FODOR L.:
A tartamműtrágyázás hatása a talajok agrokémiai tulajdonságaira és a növények termésére
Észak-Magyarországon
Effect of long term fertilization on the soil characteristics and on the yield of crops in North Hungary 244
SZAKÁCS T.:
Környezetvédelmi és technológiai lehetőségek a járműtechnika utóbbi évi eredményeinek felhasználásával
Environment protecting and technological possibilities with the recent development of vehicle industry 245
TAKÁCSNÉ GYÖRGY K.:
Növényvédőszer használat kockázatcsökkentés és a precíziós gazdálkodás összefüggései
The coherence between the pesticide risk reduction and precision farming 246
VÁRALLYAY GY.:
A termőhely-specifikus növénytermesztés talajtani megalapozása
Soil science for site-specific precision crop production 247
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv