1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szlovákiai oláhcigány népdalok

Vlach gypsy folk songs in Slovakia

Szerző
Fordító
Lektor

Kiadó: Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 186 oldal
Sorozatcím: Európai cigány népzene
Kötetszám: 1
Nyelv: Magyar   Cigány  
Méret: 24 cm x 16 cm
ISBN: 963-0164-04-3
Megjegyzés: Kottákkal, fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Előszó az új sorozathoz
Most induló új sorozatunknak, amelynek első kötetét tartja kezében az olvasó, az „Európai cigány népzene" sorozatcímet adtuk. Talán némi magyarázatra szorul, hogy miért... Tovább

Előszó

Előszó az új sorozathoz
Most induló új sorozatunknak, amelynek első kötetét tartja kezében az olvasó, az „Európai cigány népzene" sorozatcímet adtuk. Talán némi magyarázatra szorul, hogy miért akarunk mi ma Magyarországon ilyen sorozatot indítani.
Cigányok Európa szinte valamennyi országában élnek, a legnagyobb számban a Balkánon és Kelet-Európában. Az évszázados együttélés során a cigányok és a környező lakosság kultúrája szorosan, sokszor már kibogozhatatlanul egybefonódott. A hivatásos cigányzenészek évszázadok óta a különböző nemzeti zenék előadói-terjesztői, de nem cigány hallgatóiknak saját zenéjükből is adnak ízelítőt, előbb csak a hallgatóság ízléséhez szelídítve, később már maguk is elfelejtve az eredeti hangzást. Eközben a már említett nemzeti nép- és műzenék is sajátos fénytörésben kerülnek a cigányzenészek kezébe, kialakulnak a csak cigányzenész előadókra jellemző stílusok.
A nem zenész cigányok sem élnek környezetüktől elzártan, s ipari-kereskedelmi tevékenységük mellett egyes vidékeken kialakul népzenei szolgáltató szerepük is. A Balkánon és a Havasalföldön például hivatásos epikus énekmondók; Kelet- és Dél-Európában az ünnepekhez,, jeles napokhoz" fűződő szokáskörök zenés szolgáltatói. Általános az a megfigyelés, hogy a már kipusztultnak vélt régiesebb népdalanyag cigányoktól még sokáig gyűjthető.
Ezek után világos, hogy a nemzeti népzenék kutatói nem kerülhetik el és általában nem is kerülik el a cigányokkal való kapcsolatteremtést. Saját zenei emlékeik keresésekor óhatatlanul megismerkednek a cigányok zenei hagyományával is.
Magyarországon már több, mint negyven éve folyik kisebb nagyobb megszakításokkal a cigány népzene gyűjtése. Mostanra már elég nagy mennyiségű anyag gyűlt össze ahhoz, hogy megkezdjük rendszerezését és zenei közegében való elhelyezését. Tekintettel arra, hogy a cigányok több évszázados vándorló életmódja miatt jelentős a hatás és stíluskeveredés, a zenei rétegek fölfejtéséhez a különböző országokban élő cigányok népzenéjének minél jobb megismerése is szükséges.
Sorozatunk egyes köteteiben egy-egy ország vagy tájegység vagy cigány csoport legjellemzőbbnek tartott népdalait kívánjuk közölni monografikus formában. Reméljük, hogy a hazai és a külföldi kutatóknak is segítséget vagy éppen indíttatást adunk ahhoz, hogy végül közösen oldhassuk meg saját népzenei hagyományaink és a cigányokéi körül levő problémákat, vitákat... Vissza

Tartalom

Előszó az új sorozathoz.........................5
Szlovákiai oláhcigány népdalok............................7
A lassú dalok zenei jellemzői.......................... 11
A lassú dalok szövege ...............................14
A lassú dalok előadásmódja ............................16
A táncdallamok . . . ..................................17
A példatár dallamairól.................................18
Az átíráshoz (Tálos Endre) ........................... 20
Példatár.......................................................41
Képek ........................................... 169
Irodalom.......................................... 183
Kezdősor-mutató................................185

Kovalcsik Katalin

Kovalcsik Katalin műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Kovalcsik Katalin könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv