1.034.828

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kék Duna könyv

Tények, érvek, vélemények/Dokumentumkötet

Szerkesztő

Kiadó: Kornétás Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 207 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-7843-55-8
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

(...) Érdemes összefoglalni, hogy mi volt a nagymarosi vízlépcső lényege, illetve mit szolgál egy vízlépcső a Duna alsó szakaszán. Az eredeti idea lényege, egy rendkívül alacsony, úgynevezett tipikusan kisesésű vízerőmű, amely egy gépházból, turbinákkal, generátorokkal és egyéb felszerelésekkel, egy hajózsilipből és egy duzzasztóműből állna, amely mozgatható vasszerkezetekkel van ellátva. Ez a vízlépcső nem okoz semmiféle olyan környezeti kárt, amilyet ezzel kapcsolatban felemlítettek, vagy éppenséggel katasztrofális jelzőkkel idéztek. Ezek nevetséges megjegyzések. Hogy csak egy példát említsek, azoknak, akik Budapest ivóvízkútjainak elszennyeződésétől tartanak egy dunai duzzasztóval kapcsolatban, fogalmuk sincs a hidrológiáról és a Duna viszonyairól. Ezek úgy képzelik, hogy a vízlécső visszatartaná a vizet. Ez nem igaz, mert a vízlépcső nem tározómű lenne, nem tartana vissza vizet. A németek ezt Laufkraftwerknek, az angolok run-of-river plantnak nevezik. Ez magyarán annyit... Tovább

Fülszöveg

(...) Érdemes összefoglalni, hogy mi volt a nagymarosi vízlépcső lényege, illetve mit szolgál egy vízlépcső a Duna alsó szakaszán. Az eredeti idea lényege, egy rendkívül alacsony, úgynevezett tipikusan kisesésű vízerőmű, amely egy gépházból, turbinákkal, generátorokkal és egyéb felszerelésekkel, egy hajózsilipből és egy duzzasztóműből állna, amely mozgatható vasszerkezetekkel van ellátva. Ez a vízlépcső nem okoz semmiféle olyan környezeti kárt, amilyet ezzel kapcsolatban felemlítettek, vagy éppenséggel katasztrofális jelzőkkel idéztek. Ezek nevetséges megjegyzések. Hogy csak egy példát említsek, azoknak, akik Budapest ivóvízkútjainak elszennyeződésétől tartanak egy dunai duzzasztóval kapcsolatban, fogalmuk sincs a hidrológiáról és a Duna viszonyairól. Ezek úgy képzelik, hogy a vízlécső visszatartaná a vizet. Ez nem igaz, mert a vízlépcső nem tározómű lenne, nem tartana vissza vizet. A németek ezt Laufkraftwerknek, az angolok run-of-river plantnak nevezik. Ez magyarán annyit jelent, hogy az ilyen vízlépcsőn a turbinákon keresztül mindig annyi víz folyik le, mint amennyi föntről jön. Tehát az alsó szakaszon a Duna áramlás viszonyai olyanok, mintha vízlépcső nem is létezne. (...)
Ami a jelenlegi helyzetet illeti, azt kell mondani, hogy a célok és fontossági sorrendjük természetesen változtak azóta, hogy a nagymarosi vízerőmű ötlete először felmerült. A sok változás ellenére szeretném remélni, hogy megannyi vita után jó megoldás születik, amelynek megvalósítása hosszú időre rendezi a Dunával kapcsolatos problémáinkat és biztosítja a harmonikus fejlődést. Az adott előzmények után mindezt elérni nem lesz könnyű. Veszem magamnak a bátorságot, hogy megállapítsam: túlontúl sok hibás lépés történt. Alapvetőnek tartom, hogy jövőbeni lépéseinket ne hangulati elemek határozzák meg. A döntéseket ne olyanok készítsék elő, munkálják ki, akik az emberek előítéleteit napi politikai célokra kívánják felhasználni. A Duna mindannyiunké és a kompetens szakértőknek kell megtalálniuk a kiutat a jelenlegi helyzetből.
prof. Dr. Mosonyi Emil, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja Vissza

Tartalom

Előszó5
Két évtized kronológiája11
Dokumentumok33
Állásfoglalások, vélemények115
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Kék Duna könyv
Állapot:
880 ,-Ft
7 pont kapható
Kosárba
konyv