A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Erdélyi lakoma

Történelmi szakácskönyv

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Ferenczy Könyv és Lapkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 218 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 20 cm
ISBN: 963-857-992-7
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Ha volna itt középosztály, s nemcsak a szemforgató rizsa róla, akkor nem kéne elmondanom, ki Kövi Pál, természetesen módon tudnánk róla, ismernénk az éttermét, az éttermeit, egyáltalán tudnánk, hogy mi az a gasztronóm (és megtanultuk volna, hogy a körözöttbe kevés sört öntsünk, majd tegyük egy órára a hűtőbe, mely alatt a sör könnyű erjedési folyamatot indít be.), becsülnénk mint jelentős vendéglőst és ekképp mint kultúraformáló személyiséget. De a könyvolvasók így is ismerik: Erdélyi lakoma című könyve okkal tette híressé, tisztesség, tartás, sőt hazaszeretet összefüggései a főzéssel, a konyhaművészet történetével vagy az édesanyja kovászával: ennek természetességéről ad hírt Kövi Pál élete is. Ha két életem volna, rémlik, nincs az övé lehetne az egyik. Balassagyarmaton született 75 éve, Palócföldön, én is palócul beszéltem elsőre életemben (kicsit palócoztunk is olykor "két fogás közt"), a háború után profi futballista lett Olaszországban, talán a Fiorentinában játszott, nagy... Tovább

Fülszöveg

Ha volna itt középosztály, s nemcsak a szemforgató rizsa róla, akkor nem kéne elmondanom, ki Kövi Pál, természetesen módon tudnánk róla, ismernénk az éttermét, az éttermeit, egyáltalán tudnánk, hogy mi az a gasztronóm (és megtanultuk volna, hogy a körözöttbe kevés sört öntsünk, majd tegyük egy órára a hűtőbe, mely alatt a sör könnyű erjedési folyamatot indít be.), becsülnénk mint jelentős vendéglőst és ekképp mint kultúraformáló személyiséget. De a könyvolvasók így is ismerik: Erdélyi lakoma című könyve okkal tette híressé, tisztesség, tartás, sőt hazaszeretet összefüggései a főzéssel, a konyhaművészet történetével vagy az édesanyja kovászával: ennek természetességéről ad hírt Kövi Pál élete is. Ha két életem volna, rémlik, nincs az övé lehetne az egyik. Balassagyarmaton született 75 éve, Palócföldön, én is palócul beszéltem elsőre életemben (kicsit palócoztunk is olykor "két fogás közt"), a háború után profi futballista lett Olaszországban, talán a Fiorentinában játszott, nagy irigykedésemben elfelejtettem, mindez már önmagában is elég volna (és akkor az én elhunytamkor is, mert azért hunyni elhunynék abban az életemben is, kondoleálna a Beckenbauer), és akkor jött még a hihetetlen vendéglősi karrier New Yorkban. Abban a városban tudott az első tíz közt lenni, ahol percenként alapíthatnak akár franciák is éttermet. Az övé a Four Seasons meghatározta a New York-i szcénát. És egyáltalán: haptákban álltak előtte a világ nagy szakácsai! (Láng és Kövi: mintha Bozsik és Puskás.) Palóc, foci, ínyenc: szép és nagy életem lett volna abban a másodikban.
Örülök, hogy - ebben az elsőben - ismerhettem, örülök, hogy itt-ott eszegethettem vele, hogy láthattam olykor működésben, ahogy például megbeszélt egy menüt a szakáccsal, melyek mögött azonban egy élet összefüggései vannak. Egy magyar úr New Yorkból (vagy inkább: New Yorktól Balassagyarmatig), egy polgári grandseigneur, világkonyha és plebejus receptek, egy "komoly, magyar verzió". Mindenki Palkónak hívta, én nem mertem sosem. Talán most majd, magamban.
Esterházy Péter

Létvégi hajszában, mely betölti öreg napjaimat, gyakran jut eszembe Kövi Pál barátom. Amilyen későre találkoztunk kézfogásközelben, oly korán ment el örökre, személyes veszteségemként is. 1992-ben, mikor New Yorkban lehettem vendége, új találkozások tervét szövögettük csöndes esti beszélgetés közben. Pokoltól menekített élete felől faggattam, amerikai sikereinek titkát feszegettem. Szerényen szólt önmagáról; rajongó szeretettel az édesanyjáról; keserűen a faji gyűlölet tornádókorszakairól. Aztán szerelméről: Erdélyről is. "Nem volt bölcsön ringató földem" - mondta lakomakönyvéből ismerős szavakkal, majd hozzátette: "Mégis hálával tartozom neki":
Áldozatos fáradozással szép könyves emléket állított aranykort is látott, de siralmas állapotra jutott kicsi országunknak. Lankadatlan szenvedélyként lobogott benne az érzés, amit empátiának hívnak, az együttérzés ritka erényének, amely egész lényét betöltötte, szellemét meghatározta. Önzetlenségben cselekvő humánum volt az ő példás embersége. Istent kereső reménye. Erdélyi útját kísérő szavai az ő emlékét őrző szavaimmá lettek: "Isten, ha vagy, nézz le rám is, ha vagyok!"
Sütő András

Ajánljuk ezt a könyvet azoknak, akik tisztelik a családi hagyományokat. Életünk leggyönyörűbb pillanatai, amikor fiainkkal és a nagyszülőkkel terített asztal mellett megosztjuk örömeinket, bánatainkat. Pali, akit barátunknak tisztelhettünk és vendégszerető asztalánál ülhettünk segít ezzel a könyvvel ezt a családi meleget megteremteni.
Piros Ildikó
Huszti Péter Vissza

Tartalom

Kövi Pál: Előszó9
Tűzhelytől tűzhelyig11
Szőcs István: Az erdélyi magyaros zamatok krónikája13
Mircea Zaciu: Mintha anyám főztje volna... (Az erdélyi román konyháról)24
Kövi Pál: Az örmény ösvényen25
Szőcs István-Kövi Pál: Az erdélyi örmények gasztronómiája29
Éltető-Wellman József: Ebéd a templomerődben (Az erdélyi szászok)31
Ünnepeik32
Ebédeik33
Szőcs István-Kövi Pál: Az erdélyi zsidók34
Étkezési szokásaik36
Szőcs István-Kövi Pál: Székely szombatosok vagy zsidózók37
Étkezési törvényeik, ételeik39
Ünnepeik39
Erdélyi ínyesmester41
Előételek vagy első fogások42
Ízelítők42
Húslevesek, csorbák, kachenek, majorságból főtt levesek48
Egyéb vegyes levesek61
Füves-, zöldség- és gyümölcslevesek68
Pityóka- és paszulylevesek73
Levesbevalók77
Főételek vagy főfogások81
Ételek szárnyashúsból vagy majorságból87
Juh- és kecskeételek92
Vadak97
Sültek102
Másodfogások102
Gombás ételek107
Káposztás ételek114
Halételek122
Belsőségek128
Körítések és hozzávalók128
Mártások132
Főzelékek137
Köretek141
Töltött és rakott kertijavak147
Saláták, savanyúságok, fűszerecetek153
Lisztes ételek és édességek153
Kenyér- és puliszkaféleségek159
Kőttestészták, palacsinták és pogácsák159
Sütemények, nyalánkságok167
Az étel tisztessége175
Bajor Andor:Terített asztal177
Sütő András: Egy csupor zsír181
Romulus Guga: Az örök hírvivő184
Bálint Tibor: A húslevesről186
Szabó Gyula: Puliszkaostrom188
Bálint Tibor: Egynémely fűszerszámunkról191
Kövi Pál: Az otthon fészekmelege: Anyám kovásza195
Kövi Pál: A réteskészítés titka195
Erdély borai197
Csávossy György: Borissza kalauz199
Milyenek az erdélyi borok?201
Frigyre lépő ízek203
Hajdu Győző: Utószó206
Függelék208
Az erdélyi konyha legkedveltebb hontermő fűszerei209
Külföldi, úgynevezett egzotikus fűszerek212
Az erdélyi konyha különleges szavairól213

Kövi Pál

Kövi Pál műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Kövi Pál könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv