1.035.019

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A 20 éves magyar-osztrák földtani együttműködés jubileumi kötete I.

Jubiläumsschrift 20 Jahre geologische Zusammenarbeit Österreich-Ungarn I.

Szerző

Kiadó: Geologische Bundesanstalt
Kiadás helye: Bécs
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 400 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar   Angol   Német  
Méret: 30 cm x 21 cm
ISBN: 3-900-312-76-1
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal és fotókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Ausztria és Magyarország földtani együttműködésének hagyományai a 18. századig nyúlnak vissza. Osztrák és magyar tudósok 1750-töl vezették a bécsi Természettudományos Gyűjteményt, később 1835-1848... Tovább

Előszó

Ausztria és Magyarország földtani együttműködésének hagyományai a 18. századig nyúlnak vissza. Osztrák és magyar tudósok 1750-töl vezették a bécsi Természettudományos Gyűjteményt, később 1835-1848 között a Bányászati Múzeumban, majd az 1849-ben alapított Cs. és Kir. Birodalmi Földtani Intézetben; a Selmecbányái Bányászati Akadémián (1735), valamint a leobeni Bányászati Főiskolán hasonlóan szoros volt az együttműködés. A teljesség igénye nélkül emeljük ki e közös múltból Böckh János, Ignaz von Born, Ami Boue, Wilhlem Haidinger, Franz von Hauer, Telegdi-Róth Lajos, később pedig Georg Geyer és Hermann Vetters nagynevű elődeinket.
Az 1867. évi kiegyezéssel szükségszerűen bekövetkezett bizonyos eltávolodás az osztrák és a magyar földtan között, ezt azonban - különösen a II. világháború után - a közös érdekek fokozatosan megszüntették.
Az új együttműködés útján mérföldkőnek tekinthető az osztrák Geologische Bundesanstalt és a magyar Központi Földtani Hivatal között 1968-ban megkötött földtani együttműködési megállapodás, amelynek 20 éves fennállása adta az alkalmat jelen közös kiadvány megjelentetéséhez.
E megállapodás keretében - a váltakozva Ausztriában és Magyarországon évenként megtartott üléseken - az együttműködésnek mintegy hatvan témájában született megállapodás, főként az irodalom és egyéb tudományos anyagok cseréjére és a közös földtudományi problémák megoldását célzó szakember-cserére vonatkozóan.
A témák felölelik a rétegtan, a faciológia, a szerkezetföldtan, valamint a geofizika, a kőolajföldtan, mérnökgeológia és vízföldtan tárgykörét, újabban a környezetföldtani kérdések súlypontjával. Az éves együttműködési programot kölcsönös vendég-előadások, valamint a földtudományok időszerű problémáit érintő konzultációk egészítették ki.
Az intenzív együttműködésnek rendkívül hasznos voltát egyrészt a felszíni földtani viszonyok és - a medenceszerkezet miatt különösen jelentős - a medencealjzatot alkotó, országhatárokat nem ismerő földtani egységek megismerése, másrészt a természeti erőforrások hasznosítására és a munkamódszerekre vonatkozó kölcsönös tapasztalatcsere bizonyítja.
A fenti felismerés alapján az együttműködő felek országaikban a földtani kutatás minőségi és mennyiségi eredményeit egyaránt lényegesen továbbfejlesztették és nemzetközileg is példaértékű együttműködést alakítottak ki. Vissza

Tartalom

Előszó 7
Szerkesztői előszó 9
Rétegtan
Fácies
Paleogeográfia
Harmadidőszak
Fuchs R. - Sütő-Szentai M.: Szervesvázú mikroplankton (fitoplankton) a Bécsi-medence (ausztriai) pannóniai képződményeiből és korrelációs lehetőség a Pannon-medence központi (magyarországi) részével.
2 ábrával, 1 táblázattal és 9 táblával 19
Pascher G.: A mattersburgi öblözet neogén képződményei (Burgenland).
4 ábrával 35
Bachmayer F. - Rögl F. - Seemann R.: A burgenlandi Weingraben
(Ausztria) miocén rovar lelőhelyének földtani és üledéktani jellemzése.
1 ábrával, 2 táblázattal és 4 táblával 53
Draxler I. - Zetter R.: Palynológiai vizsgálatok a burgenlandi Weingraben középső-miocén édesvízi hochriegeli rétegeiből.
1 ábrával és 8 táblával 71
Pogácsás G. - Seifert P.: A Bécsi- és a Pannon-medence neogén tengerszint változásainak összevetése.
7 ábrával 93
Kókay J.: a várpalotai medence alsó- és középső-miocén képződményeinek rétegtani revíziója.
3 ábrával 101
Seifert P. - Braunstein R. - Baldi T.:
Az ottenthali (alsó-ausztriai Waschberg-zóna) és az észak-magyarországi oligocén összlet korrelációja.
12 ábrával és 4 táblával 109
Mesozoikum
Faupl P. - Fober E.: Adalék a törmelékes krómspinellek Keleti-Alpokban való előfordulásának jelentőségéhez: ofiolit törmelék a Vardar szuturából.
11 ábrával 133
Külön jelzés hiányában a munkák német nyelvűek.
Vörös A.: Hierlatzi Mészkő - egy sajátos „osztrák-magyar" jura-fácies.
Angolul.
12 ábrával 14.
Kristan-Tollmann E. - Lobitzer H. - Solti G.: A Kammerköhralm - Steinplatte terület kösseni rétegeinek mikropaleonmtológlai és geokémiai vizsgálata (Tirol/Salzburg).
3 ábrával, 9 táblázattal és 9 táblával 155
Kristan-Tollmann E. - Haas J. - Kovács S.: Karni Ostracodák és Conodonták a Zsámbék 14. sz. fúrásban.
4 ábrával, 1 táblázattal és 5 táblával 193
Obenholzner J.H. - Pfeiffer J.:
"Pietra verde" - vitacikk a Déli-Alpok geodinamikájához.
2 ábrával, 1 táblázattal és 3 táblával 221
Tatzreiter F. - Vörös A.: Az Északi-Mészkőalpok és a Balaton-felvidék pelsoi (középső-triász) Ammonites faunáinak összehasonlítása.
2 ábrával és 3 táblával 247
Paleozoikum
Ebner F. - Kovács S. - Schönlaub H. P.: A klasszikus karbon képződmények Ausztriában és Magyarországon - ősmaradványtartalmú üledékes előfordulások összehasonlítása.
11 ábrával 263
Pahr A.: Hozzászólás az Alpok keleti vége - Kis-Kárpátok-Pannon-medence térségének tektonikájához.
4 ábrával 297
Ásványi nyersanyagok
Mindszenty A. - Gál-Sólymos K. - Csordás-Tóth A. - Imre I. - Felvári G. - Ruttner A. W. - Böroczky T. - Knauer J.: Extraklasztok a dunántúli-középhegységi és az északi-mészkő alpi kréta-harmadidőszaki bauxitokból. Előzetes eredmények és földtani értelmezés.
Angolul.
4 ábrával, 1 táblázattal és 14 táblával 309
Ladwein W. - Schmidt F. - Seifert P. - Wessely G.: Geodinamika és szénhidrogénkeletkezés a Bécsi-medence területén Ausztriában.
Rövid összefoglalás 347
Környezetföldtan
Hidrogeológia
Mérnökgeológia
Boldizsár l. - Kollmann W. - Surenian R.: A lajtamészkő hidrogeológiai vizsgálata a Fertő-tó környékén.
5 ábrával és 5 táblával 351
Marton L. - Mikó L. - Rank D. - Hertelendi E.: Izotópihidrólogiai vizsgálatok a Magyar Alföldön.
8 ábrával
Bíró T. - Goldner F. - Kozák K. - Rajner V. - Rank D. - Staudner F.: Évgyűrűk, mint a környezet rövid időtartamú tríciumszennyeződésének tanúi.
5 ábrával és 1 táblával 379
Bence G. - Császár G. - Darida-Tichy M. - Dudko A. - Gálos M. - Gangl G. - Kertész P. - Korpás L. - Zier Ch.: a „nagymarosi vízlépcső" építési területének földtani és mérnökgeológiai viszonyai.
12 ábrával és 1 táblával 385
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A 20 éves magyar-osztrák földtani együttműködés jubileumi kötete I. A 20 éves magyar-osztrák földtani együttműködés jubileumi kötete I. A 20 éves magyar-osztrák földtani együttműködés jubileumi kötete I. A 20 éves magyar-osztrák földtani együttműködés jubileumi kötete I. A 20 éves magyar-osztrák földtani együttműködés jubileumi kötete I.

A borító enyhén töredezett, a lapélek foltosak.

Állapot:
15.000 Ft
7.500 ,-Ft 50
38 pont kapható
Kosárba
konyv