Próbálja ki megújult, VILLÁMGYORS keresőnket!

963.190

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a kedvezményes
házhoz szállításig!

Közcsend és közbátorság (dedikált példány)

Budán, Pesten és Óbudán 1848-49-ben/Dokumentumok Budapest Főváros Levéltárának irataiból

Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Budapest Főváros Levéltára
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 295 oldal
Sorozatcím: Budapest történetének forrásai
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 15 cm
ISBN: 963-7323-18-X
Megjegyzés: Czaga Viktória és Jancsó Éva szerkesztők által dedikált példány.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Buda és Pest városok mámoros hangulatát 1848-49 történelmi napjaiban már számtalan különféle összeállítás bemutatta a korabeli sajtó, a naplók, a levelezések, a késői visszaemlékezések tükrében. E... Tovább

Előszó

Buda és Pest városok mámoros hangulatát 1848-49 történelmi napjaiban már számtalan különféle összeállítás bemutatta a korabeli sajtó, a naplók, a levelezések, a késői visszaemlékezések tükrében. E a kép kétségkívül nemcsak érdekes, de hiteles is, nem tükröz azonban minden lehetséges nézőpontot, melyből e korszak lényegi történéseit szemlélhetjük.
Jelen kötet összeállítói - fentiek tudatában - úgy gondolták, érdemes egyszer az akkor még három önálló részből álló, későbbi főváros életét a levéltári dokumentumok tükrében is megmutatni. A város és vezetői ez alatt a csaknem két esztendős periódus alatt egyfolytában döntéshelyzetben, (nem ritkán: döntési kényszerben) éltek. Valahányszor azt gondolták, hogy az élet immár visszazökken a „rendes" kerékvágásba, újabb fordulatok következtek, szükségképpen folyamatosan változtak az ügyintézés szempontjai, mi több, azok módozatai is. A városi polgár - adott esetben a folyamodó, kérvényező, igazolást kérő, a helyzetében bekövetkezett változást bejelentő polgár - kapcsolata a különböző városi hivatalokkal nem az újságokban, nem a magától értetődően szubjektív levelezésekben, de nem is az utólagos, valamilyen érintettség vagy elfogultság miatt torzult optikájú memoárokban érhető tetten. Ennek mozaikképét ma már csakis a levéltári iratok, őrzik meg számunkra.
Kötetünk éppen az eddig elmondottak miatt e speciális szemszögből kíséri figyelemmel az eseményeket. Sajátos metszetet ad a korról s nem törekszik, nem is törekedhet még a viszonylagos teljességre sem. Arra viszont annál inkább, hogy lehetőség szerint (ezt behatárolja az a körülmény, hogy nem minden fontos eseményről vagy az élet nem minden jellegzetes megnyilvánulásáról maradt fent okirat), a hétköznapok rendjét minél sokoldalúbban, az utókor számára átélhető és felfogható formában jelenítse meg. Társadalmi csoportok, az ügyintézés tárgykörei, az intézkedők és folyamodók személye tekintetében válogatásunk a lehető legszélesebb körre terjed ki. A „rend" megőrzése, illetve helyreállítása, mint a mindenkori hivatal legfőbb törekvése, alapvetően meghatározza ezt az dokumentumgyűjteményt, de hisszük, hogy van létjogosultsága az ilyen, vállaltan egy szempontú összeállításnak is. Vissza

Tartalom

Bevezető 9
Megjegyzések a kiadáshoz 11
Dokumentumok 13
Irodalomjegyzék 249
Névmutató 253
Rövidítések jegyzéke 265
Közölt iratok jegyzéke 267
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Közcsend és közbátorság (dedikált példány) Közcsend és közbátorság (dedikált példány) Közcsend és közbátorság (dedikált példány) Közcsend és közbátorság (dedikált példány) Közcsend és közbátorság (dedikált példány) Közcsend és közbátorság (dedikált példány) Közcsend és közbátorság (dedikált példány) Közcsend és közbátorság (dedikált példány)

A borító és a lapélek kissé foltosak.

A címlapon két szerkesztő, Czaga Viktória és Jancsó Éva névre szóló dedikációja látható.

Állapot:
3.440 ,-Ft
17 pont kapható
Kosárba