| Előszó | 7 |
| Az ivóvíz bírálata kémiai és bakteriológiai vizsgálatok alapján | 9 |
| Helyszíni szemle | 9 |
| Helyszíni vizsgálat | 10 |
| A környezet és a vízadó berendezés viszonyára vonatkozó vizsgálatok | 10 |
| Fizikai vizsgálatok | 10 |
| Kémiai vizsgálatok | 12 |
| Vízmintavétel | 12 |
| A bakteriológiai vizsgálatokhoz szükséges vízmennyiség | 12 |
| A kémia elemzéshez szükséges vízmennyiség | 13 |
| Laboratóriumi vizsgálatok | 14 |
| Kémiai vizsgálatok | 14 |
| Bakteriológiai vizsgálatok | 17 |
| Biológiai vizsgálat | 19 |
| Vízbírálat | 20 |
| Irodalom | 21 |
| A vízművek és a csatornázási művek higiénés szemléje | 22 |
| A vízművek munkája és feladatai | 22 |
| A csatornaművek munkájának higiénés vonatkozásai | 25 |
| A felszíni vizek osztályozása minőségi normák alapján | 28 |
| Irodalom | 30 |
| Élelmezéshigiénés gyakorlatok | 31 |
| Élelmiszerek higiénés ellenőrzése | 31 |
| Az élelmiszer-ellenőrzési módszerei | 34 |
| A gombák forgalomba hozatalának közegészésügyi szempontjai | 35 |
| Gyakorlati tennivalók ételmérgezés előfordulásakor | 35 |
| Közétkeztetési üzemek ellenőrzésének szempontjai | 36 |
| Piacok és vásárcsarnokok közegészségügyi ellenőrzésének szempontjai | 38 |
| Vágóhidak és húsipari üzemek közegészségügyi ellenőrzésének szempontjai | 39 |
| Étrendkészítés és ellenőrzés | 40 |
| Irodalom | 41 |
| Bioklimatológia, mikroklíma | 47 |
| Klímahatások egyes összetevőinek vizsgálata | 47 |
| A levegőhőmérséklet mérése | 47 |
| Légnyomásmérés | 48 |
| Napsugárzásmérés | 48 |
| Ultraibolya sugárzás mérése | 48 |
| Légnedvesség-tartalom meghatározása | 48 |
| Légmozgás, szélirány és szélsebesség meghatározása | 51 |
| Integrált hatások | 52 |
| Az ember hőérzet és meghatározó mikroklíma-tényezők | 53 |
| Irodalom | 56 |
| Foglalkozási toxikológiai gyakorlatok | 57 |
| A munkahely levegőjének vizsgálata toxikus anyagokra és portartalomra | 58 |
| A biológiai anyagok vizsgálata toxikus anyagokra vagy azok metabokitjaira | 64 |
| Toxikus anyagok által okoztt kóros elváltozások vizsgálata | 65 |
| Néhány általános tudnivaló a vizsgálatok kivitelezéséhez és értékeléséhez | 69 |
| A foglalkozási betegségek (mérgezések) bejelentése, balesetelhárítás, munkavédelem | 71 |
| A foglalkozási betegségekben megbetegedettek bejelentése | 71 |
| A bejelentés célja | 71 |
| A bejelentés megtételére kötelezettek | 71 |
| A bejelentés módja | 72 |
| A bejelentett esetek kivizsgálása | 72 |
| A foglalkozási megbetegedések nyilvántartása | 74 |
| Balesetelhárítás és munkavédelem | 74 |
| A balesetelhárítás fogalma, a balesetek okai | 77 |
| Balesetek és foglakozási megbetegedések megelőzése | 78 |
| Egészségügyi balesetelhárító és egészségvédő óvórendszabály | 78 |
| Irodalom | 90 |
| Ipari üzemek higiénés szemléje (Sujbert László) | 92 |
| Adatfelvétel | 93 |
| Helyszíni szemle és vizsgálatok | 93 |
| Nyilvántartás és intézkedések | 105 |
| A mezőgazdasági üzemegységek higiénés szemléje | 107 |
| Irodalom | 115 |
| Gyermek- és ifjúsági intézmények egészségügyi ellenőrzésének gyakorlati szempontjai | 117 |
| Irodalom | 124 |
| A lakosság személyi tisztaságát szolgáló egységek | 125 |
| Fodrász, manikűr, pedikűr, kozmetikai üzletek | 125 |
| Közfürdők | 126 |
| Mosodák és vegytisztító üzemek | 130 |
| Irodalom | 131 |
| A fertőző betegek bejelentése, nyilvántartása és elkülönítése | 133 |
| A fertőző betegek bejelentése és nyilvántartása | 134 |
| A fertőző betegek elkülönítése | 137 |
| Járványügyi megfigyelés | 137 |
| Iatrogen fertőző megbetegedések bejelentése | 138 |
| Néhány adat a fertőző betegek bejelentésének és elkülönítésének megvalósulásáról a gyakorlatban | 141 |
| Irodalom | 143 |
| Járványügyi célból végzett laboratóriumi vizsgálatok | 144 |
| Irodalom | 145 |
| A fertőző betegségek járványgócainak epidemiológiai vizsgálata | 147 |
| Általános tájékozódás | 147 |
| A megbetegedésekre vonatkozó pontos adatfelvétel | 148 |
| Laboratóriumi vizsgálatok | 151 |
| Az összegyűjtött anyag elemzése és következtetések | 152 |
| A szükséges intézkedések megtétele | 152 |
| Az érintett terület tartós megfigyelése | 156 |
| Irodalom | 157 |
| Védőoltások és oltóanyagok | 158 |
| A védőoltások felosztása | 158 |
| Az oltás módszerei | 161 |
| Serobacteriológiai készítmények | 162 |
| A fontosabb oltóanyagok és gyakorlati alkalmazásuk | 164 |
| A védőoltások nyilvántartása | 173 |
| Az oltások eredényének ellenőrzése | 174 |
| Irodalom | 174 |
| A sterilezés és a fertőtlenítés a mindennapi betegellátó munkában | 175 |
| Sterilezés | 175 |
| Fizikai sterilezés | 175 |
| Kémiai sterilezés | 180 |
| Mechanikai sterizelés | 181 |
| A sterilező módszerek hatásainak ellenőrzése | 181 |
| A mindennapi gyakorlatban használatos fontosabb steril eszközök és sterilező eljárások | 183 |
| Fertőtlenítés | 183 |
| Kézfertőtlenítés | 184 |
| Helyiségek fertőtlenítése | 184 |
| Felszerelési tárgyak fertőtlenítése | 185 |
| Irodalom | 185 |
| Betegellátó intézmények higiénés szemléje | 186 |
| Településhigiénés szempontok | 189 |
| A betegfelvétel körüli higiénés rendszabályok | 190 |
| A betegellátás egészségügyi alapfeltételei | 194 |
| Fertőtlenítés, rovarirtás, rágcsálóirtás | 195 |
| Folyamatos fertőtlenítés | 198 |
| Zárófertőtlenítés | 199 |
| Fertőtlenítés különleges esetekben | 200 |
| Rovarirtás | 200 |
| Rágcsálóirtás | 202 |
| Irodalom | 203 |
| A közegészségügyi és járványügyi feladatok ellátásának szervezete | 204 |
| Központi szervek és intézmények | 204 |
| Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) | 205 |
| Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) | 208 |
| Országos Munkaegészségügyi Intézet (OMI) | 211 |
| Területi szervek és intézmények | 214 |
| Közegészségügyi-járványügyi Állomás (KÖJÁL) és Állami Közegészségügyi-járványügyi Felügyelőség (ÁKJF) | 214 |
| Tárgymutató | 221 |