| Előszó | 7 |
| Az ivóvíz bírálata kémiai és bakteriológiai vizsgálatok alapján | 9 |
| Helyszíni szemle | 9 |
| Helyszíni vizsgálat | 10 |
| A környezet és a vízadó berendezés viszonyára vonatkozó vizsgálatok | 10 |
| Fizikai vizsgálatok | 10 |
| Kémiai vizsgálatok | 12 |
| Vízmintavétel | 12 |
| A bakteriológiai vizsgálatokhoz szükséges vízmennyiség | 12 |
| A kémia elemzéshez szükséges vízmennyiség | 13 |
| Laboratóriumi vizsgálatok | 14 |
| Kémiai vizsgálatok | 14 |
| Bakteriológiai vizsgálatok | 17 |
| Biológiai vizsgálat | 18 |
| Vízbírálat | 19 |
| Irodalom | 20 |
| A vízművek és a csatornázási művek higiénés szemléje | 21 |
| A vízművek munkája és feladatai | 21 |
| A csatornaművek munkájának higiénés vonatkozásai | 24 |
| A felszíni vizek osztályozása minőségi normák alapján | 27 |
| Irodalom | 29 |
| Élelmezéshigiénés gyakorlatok | 30 |
| Élelmiszerek higiénés ellenőrzése | 30 |
| A gombák forgalomba hozatalának közegészésügyi szempontjai | 34 |
| Gyakorlati tennivalók ételmérgezés előfordulásakor | 34 |
| Közétkeztetési üzemek ellenőrzésének szempontjai | 35 |
| Piacok és vásárcsarnokok közegészségügyi ellenőrzésének szempontjai | 37 |
| Vágóhidak és húsipari üzemek közegészségügyi ellenőrzésének szempontjai | 38 |
| Étrendkészítés és ellenőrzés | 39 |
| Irodalom | 39 |
| Bioklimatológia, mikroklíma | 43 |
| A légkör legfontosabb fizikai állapotjelzőinek meghatározása | 43 |
| Mikroklíma | 49 |
| Az üzemi mikroklíma speciális vizsgáló módszerei | 50 |
| Irodalom | 51 |
| Foglalkozási toxikológiai gyakorlatok | 52 |
| A munkahely levegőjének vizsgálata toxikus anyagokra és portartalomra | 53 |
| A biológiai anyagok vizsgálata toxikus anyagokra vagy azok metabolitjaira | 57 |
| Toxikus anyagok által okozott kóros elváltozások vizsgálata | 58 |
| Néhány általános tudnivaló a vizsgálatok gyakorlati kivitelezéséhez és értékeléséhez | 61 |
| Irodalom | 62 |
| A foglalkozási betegségek (mérgezések) bejelentése, balesetelhárítás, munkavédelem | 63 |
| A foglalkozási betegségekben (mérgezésekben) megbetegedettek bejelentése | 63 |
| A bejelentés célja | 63 |
| A bejelentés megtételére kötelezettek | 64 |
| A bejelntés módja | 65 |
| A bejelentett esetek kivizsgálására | 66 |
| A foglalkozási megbetegedések nyilvántartása | 66 |
| Balesetelhárítás és munkavédelem | 67 |
| A balesetelhárítás fogalma, a balesetek okai | 67 |
| Balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzése | 68 |
| Irodalom | 78 |
| Ipari üzemek higiénés szemléje | 80 |
| Adatfelvétel | 80 |
| Helyszíni szemle és vizsgálatok | 81 |
| A létesítmények elhelyezése és a települések védelme | 81 |
| A műhely alapterülete, légtérfogata | 82 |
| Padlózat | 82 |
| Falazat és mennyezet | 82 |
| Szellőztetés | 83 |
| Fűtés | 84 |
| Mikroklíma | 84 |
| Világítás | 86 |
| Zaj | 88 |
| Egyéni védőeszközök, védőöltözet | 89 |
| Munkahelyi rend és tisztaság | 89 |
| Egészségügyi követelmények | 89 |
| Hulladék és szennyvíz | 90 |
| Nyilvántartás és intézkedések | 90 |
| Irodalom | 92 |
| A mezőgazdasági üzemegységek higiénés szemléje | 92 |
| Gyermek- és ifjúsági intézmények egészségügyi ellenőrzésének gyakorlati szempontjai | 102 |
| A lakosság személyi tisztaságát szolgáló egységek (fodrászat, fürdő, mosoda) közegészségügyi ellenőrzés | 105 |
| Fodrász, manikűr, pedikűr, kozmetikai üzletek | 105 |
| Közfürdők | 106 |
| Mosodák és vegytisztító üzemek | 109 |
| Irodalom | 111 |
| A fertőző betegek bejelentése, nyilvántartása, elkülönítése | 112 |
| A fertőző betegek bejelentése és nyilvántartása | 113 |
| A fertőző betegek elkülönítése | 115 |
| Járványügyi megfigyelés | 116 |
| Iatrogen fertőző megbetegedések bejelentése | 117 |
| Néhány adat a fertőző betegek bejelentésének és elkülönítésének megvalósulárásól a gyakorlatban | 118 |
| Függelék | 118 |
| Irodalom | 121 |
| Fertőző betegségek vagy azok gyanúja esetén végzendő laboratóriumi vizsgálatok | 122 |
| Irodalom | 124 |
| A fertőző betegségek járványgócainak epidemiológiai vizsgálata | 125 |
| Általános tájékozódás | 125 |
| A megbetegedésekre vonatkozó pontos adatfelvétel | 126 |
| Laboratóriumi vizsgálatok | 130 |
| Az összegyűjtött anyag elemzése és következtetések | 131 |
| A szükséges intézkedések megtétele | 131 |
| Az érintett terület tartós megfigyelése | 134 |
| Irodalom | 135 |
| Védőoltások és oltóanyagok | 136 |
| A védőoltások felosztása | 136 |
| Az oltás módszerei | 139 |
| Serobacteriológiai készítmények | 140 |
| A fontosabb oltóanyagok és gyakorlati alkalmazásuk | 142 |
| A védőoltások nyilvántartása | 148 |
| Az oltások eredményének ellenőrzése | 149 |
| Irodalom | 149 |
| A sterilezés és a fertőtlenítés a mindennapi betegellátó munkában | |
| Sterilezés | 150 |
| Fizikai sterilezés | 150 |
| Kémiai sterilezés | 150 |
| Mechanikai sterilezés | 156 |
| A sterliző módszerek hatásainak ellenőrzése | 156 |
| A mindennapi gyakorlatban használatos fontosabb steril eszikzök és sterilező eljárások | 158 |
| Fertőtlenítés | 158 |
| Kézfertőtlenítés | 159 |
| Helyiség fertőtlenítése | 159 |
| Felszerelései tárgyak fertőtlenítése | 160 |
| Irodalom | 160 |
| Betegellátó intézmények higiénés szemléje | 161 |
| Településhigiénés szempontok | 161 |
| A betegfelvétel körüli higiénés rendszabályok | 164 |
| A betegellátás egészségügyi alapfeltételei | 169 |
| Irodalom | |
| Fertőtlenítés, rovarírtás, rágcsálóírtás | 170 |
| Folyamatos fertőtlenítés | 173 |
| Zárófertőtlenítés | 174 |
| Fertőtlenítés különleges esetekben | 174 |
| Rovarírtás | 175 |
| Rágcsálóírtás | 176 |
| Irodalom | 177 |
| Az egészségnevelés szervezeti-módszertani kérdései | 178 |
| Szervezeti vonatkozások | 178 |
| A lakosság egészségvédelmi kulturáltságáról való tájékozódás lehetőségei | 180 |
| Az egészségnevelés módszerei | 181 |
| Irodalom | 186 |
| Tárgymutató | 187 |