| Előszó | 3 |
| Bevezetés | 5 |
| Az étkezési szőlő termesztése és forgalmazása | |
| Az étkezési szőlő termesztésének kialakulása | 11 |
| Az eurázsiai szőlőtermesztés eredete | 12 |
| Az ókori kultúrnépek szőlőtermesztése | 13 |
| A jelenkori étkezési szőlő termesztés kialakulása | 18 |
| A csemegeszőlő-termesztés mai helyzetképe | 19 |
| Magyarország étkezési szőlő termesztése | 27 |
| Az étkezési szőlő termesztés kialakulása | 27 |
| Az étkezési szőlő termesztő tájak helyzetképe | 51 |
| A csemegeszőlő-termesztés további fejlesztésének lehetőségei hazánkban | 62 |
| A világ csemegeszőlő termesztésének, exportjának és importjának összefoglaló áttekintése | 65 |
| Az étkezési szőlő termesztés földrajza | 75 |
| Az étkezési szőlő termesztés ökológiai tényezői | 79 |
| Étkezési szőlő ültetvények létesítése | 89 |
| Az ültetvények formái | 89 |
| Szabadföldi csemegeszőlő ültetvények telepítése | 93 |
| A talaj előkészítése ültetésre | 96 |
| Az ültetés | 98 |
| A csemegeszőlő-ültetvény támaszberendezése | 100 |
| Védőfalas szabadföldi ültetvények létesítése | 113 |
| A csemegeszőlő-ültetvény művelése | 117 |
| A szőlőtőkék művelése | 117 |
| A metszés | 127 |
| A zöldmunkák | 129 |
| A virágok mesterséges megtermékenyítése | 138 |
| Termésszabályozó vegyi kezelések | 144 |
| A csemegeszőlő-ültetvények növényvédelme | 145 |
| A csemegeszőlő-ültetvények talajmunkái | 159 |
| A trágyázás | 161 |
| A csemegeszőlő-ültetvények öntözése | 170 |
| Csemegeszőlő termesztése a ház körül | 179 |
| A házkörüli szőlőtőke művelési formája | 180 |
| Az étkezési szőlő érése és szüretelése | 195 |
| A termés kialakulása és az érés | 195 |
| A szőlőfürt érettségének a megállapítása | 202 |
| Az étkezési szőlő érettségének a vizsgálata | 203 |
| Az étkezési szőlő fogyasztásra érettségének meghatározása mutatószámokkal | 206 |
| A szőlő szedése | 211 |
| A fürtök tisztogatása | 219 |
| A fürtök válogatása, osztályozása | 221 |
| A szőlő csomagolása | 224 |
| A szőlő szállítása | 232 |
| Az áru átvétele | 240 |
| Az étkezési szőlő eltartása | 241 |
| Régi eltartási módok | 241 |
| Egyszerű eltartási ódok | 247 |
| Korszerű szőlőeltartás | 251 |
| Az üvegalatti csemegeszőlő-termesztés | 263 |
| A védőfalak előtti csemegeszőlő hajtatása | 265 |
| Az üvegházi szőlőtermesztés | 266 |
| A csemegeszőlő termesztése cserépben | 281 |
| A mazsolaszőlő termesztése | 285 |
| A mazsolaszőlő-termesztés sajátossága | 285 |
| A szőlő aszalása | 287 |
| Fajtaismeret | |
| Az étkezési szőlőfajták tanulmányozásának és leírásának módszerei | 303 |
| A szőlőtőkék morfológiai leírása | 306 |
| A csemegeszőlő-fajták uvológiai jellemzése | 307 |
| Nagyüzemi vagy széleskörű termesztésre ajánlott csemegeszőlő-fajtáink | 325 |
| Igen korai érésű fajták | 325 |
| Korai érésű fajták | 332 |
| Középésésű fajták | 351 |
| Kései érésű fajták | 363 |
| Igen kései érésű fajták | 368 |
| Étkezésre használt borszőlőfajták | 372 |
| Helyi jelentőségű étkezési szőlőfajták | 373 |
| Termesztésben levő áruszőlőt adó direkttermő szőlőfajták | 375 |
| Újabb értékes csemegeszőlő fajtajelöltek | 383 |
| Kocsis Pál hibridjei | 383 |
| Szücs József hibridjei | 385 |
| Poczik Ferenc hibridjei | 385 |
| Ábrahám Béla hibridjei | 385 |
| Magyar szőlőnemesítők kevésbé ismert és elterjedt hibridjei | 393 |
| Mathiász János hibridjei | 393 |
| Mathiász József hibridjei | 396 |
| A nemzetközi piacokon ismertebb étkezési szőlőfajták | 397 |
| Felhasznált fontosabb forrásmunkák | 403 |
| Tárgymutató | 411 |