1.035.086

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A szőlő és termesztése I.

A szőlőtermesztés történeti, biológiai és ökológiai alapjai

Szerző
Szerkesztő
Grafikus

Kiadó: Akadémiai Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 319 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 20 cm
ISBN: 963-05-7972-3
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. A második kiadás változatlan utánnyomása.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A szőlő és termesztése kézikönyv első kötete a szőlőtermesztés általános és tudományos alapjait foglalja magába. Átfogóan foglalkozik a szőlőfélék családjával, fontosabb tagjaival, köztük a termesztett kertiszőlőnek a fejlődéstörténetével, a világ és hazánk szőlőtermesztésének kialakulásával, jelenlegi helyzetével. Részletesen tárgyalja a szőlő morfológiai és szövettani tulajdonságait, anyagcsere-folyamatait, növekedési és fejlődési jellegzetességeit, ökológiai igényeit, az eredményes termesztéshez szükséges környezeti feltételeket. Végül ismerteti a hazai szőlőtermő tájakat, borvidékeket, bortermelő helyeket és azok sajátosságait. A kötet az egyetemi, főiskolai oktatók, hallgatók, a tudományos kutatók, termelésirányító munkakörben dolgozók, valamint minden érdeklődő számára foglalja össze a korszerű alapismereteket, és segítséget ad az elmélyültebb ismeretszerzéshez.

Tartalom

Előszó 11
Előszó a második kiadáshoz 12
Bevezetés 13
A szőlő származása 15
A szőlőnemzetségek megjelenése és elterjedése 15
A Vitis alnemzetségeinek és földrajzi faj csoportjainak kialakulása 17
A kertiszőlő kialakulása 17
A szőlőtermesztés kialakulása és elterjedése a Földön 20
Az ókori szőlőtermesztés 20
Szőlőtermesztés a középkorban 23
A szőlőtermesztés terjedése az újkorban 24
A lisztharmat, a filoxéra és a peronoszpóra hatása a szőlőtermesztésre 25
Nemzetközi együttműködés a szőlőtermesztés területén 26
A világ szőlő- és borgazdaságának jelenlegi helyzete 26
Az Európai Unió szőlőtermesztése és borászata 47
A magyar szőlőtermesztés kialakulása és jelenlegi helyzete 48
A szőlőtermesztés hazánk területén a honfoglalás előtt 48
Szőlőtermesztésünk a honfoglalástól a mohácsi vészig 48
Szőlőtermesztésünk a török hódoltság idején. 50
A kuruc szabadságharcok hatása szőlőtermesztésünkre 50
Szőlőtermesztésünk Mária Terézia és II. József uralkodása idején 51
A reformkor hatása szőlőtermesztésünkre ... 51
Szőlőtermesztésünk a szabadságharc bukásától a filoxéravészig 51
A filoxéravész és a borvidékek rekonstrukciója 52
A peronoszpóra megjelenése hazánkban 53
A csemegeszőlő-termesztés fejlődésének megindulása 53
Szőlőtermesztésünk a két világháború között. 54
Szőlőtermesztésünk a második világháborútól napjainkig 55
1945-től 1960-ig a korszerű felújítás kezdetéig 55
Az új rekonstrukció előkészítése, beindulása és eddigi eredményei 55
Szőlőtermesztésünk jelenlegi helyzete 59
A szőlőterület alakulása 59
Az ültetvények fajtacsoportok szerinti megoszlása 63
Az ültetvények tényészterület és tőkeművelésmód szerinti megoszlása; az öntözött területek alakulása 63
A szőlő- és bortermés alakulása 63
A szőlő és bor exportja és importja 66
A szőlő- és borfogyasztás 68
A szaporítóanyag-termesztés helyzete 68
Szőlőtermesztésünk további alakulása 69
A szőlőfélék biológiája 71
A szőlő rendszertani helye, rokonsága és jellemvonásai 71
A Vitaceae (Lindley) Juss. család nemzetségei 72
A Vitis L. nemzetség 72
Az Euvitis (Planch.) Bailey alnemzetség 72
1. Candicansoideae 74
2. Labruscae 74
3. Caribeae 77
4. Arizonáé 77
5. Cinereae 77
6. Aestivalae 77
7. Cordifoliae 80
8. Flexuosae 80
9. Spinosae 80
10. Ripariae 83
11.Vinifera 89
A Muscadinia Planc H. alnemzetség 89
A szőlő alaktani és szövettani leírása 90
A magról kelt növény 90
A vegetatív úton szaporított szőlőnövény alkata 91
A gyökérzet 91
A gyökerek képződése, a gyökerek hosszanti tagolódása, elágazása, terjedése 91
A gyökerek szöveti szerkezete 93
A fiatal tőkék gyökérzetének növekedése és terjedése 94
A gyökérrendszer alakulását meghatározó legfontosabb tényezők 96
A talajművelés és a trágyázás hatása a gyökérzet alakulására 97
A gyökérzet és a föld feletti tőkerészek összefüggése 98
A szár 98
A szár általános alkati bélyegei 98
A szár szöveti szerkezete 103
Az oltásforradás szövettani jellemzői 103
A többéves szár szöveti szerkezete 108
A szár oldalszervei 110
A levél 110
A levél morfológiai bélyegei 110
a levél szöveti szerkezete 116
A rügy 120
A rügy morfológiai, anatómiai bélyegei 120
A virágzat és a virágok 123
A virágzat morfológiája 123
A virágok morfológiai bélyegei 126
A virágtípusok és morfológiai bélyegeik 129
A virágtípusok változékonysága és együttes előfordulása 129
A virágzat és a virág szöveti szerkezete 130
A virágtípusok és típusváltozatok szövettani sajátosságai 133
A kacs 135
A kacs morfológiai bélyegei 135
A kacs szöveti szerkezete 137
A termes
A termés morfológiai bélyegei 137
A termés szöveti szerkezete 140
A szőlő citológiai jellemzői 142
A szőlő táplálkozása 143
A fotoszintézis 143
A fotoszintetizáló szervek és teljesítményük 143
A fotoszintézis napi menete 144
A fotoszintézis alakulása a hajtások különböző zónáiban és a vegetációs periódus folyamán 145
A fotoszintézisre ható tényezők 146
A fotoszintézis termékei 149
Az asszimiláták transzportja és eloszlása a szőlőtőke különböző részeiben 149
A légzés 150
A normális légzés 150
A fénylégzés 153
A vízháztartás 153
A víz felvétele és forgalma 153
Vízleadás 156
A könnyezés 156
A transzspiráció 159
A guttáció 161
A szőlőtőke egyes szerveinek víztartalma kedvező vízállapotban 162
A vízstressz 162
A szőlő ásványi táplálkozása 163
A szőlő ásványi tápelemei 163
A tápanyagok felvétele 164
A szőlő tápanyagai és azok szerepe az
anyagcserében és az életfolyamatokban 165
Makrotápanyagok 165
A nitrogén 165
A foszfor 168
A kálium 168
A magnézium 170
A kalcium 171
A kén 172
A mikrotápelemek 172
Avas 172
A bór 174
A cink 175
A mangán 175
A réz 176
A molibdén 177
A kobalt 177
A króm 177
Egyéb mikroelemek 177
A szőlő növekedése és fejlődése 177
A szőlő életciklusa és annak szakaszai 177
A szőlő évi biológiai ciklusai 179
A vegetatív fázis 180
A rügyfakadás 180
A hajtásnövekedés 182
A hajtások beérése 185
A vegetációs nyugalom 187
A reproduktív (generatív) fázis 191
A termőrügyek kialakulása 192
A virágzatok és a virágok kialakulása 194
A kacsképződés 195
A virágzás 196
A virágnyílás 196
A megporzás és a megtermékenyülés 198
A virágok kóros lehullása, „elrúgása" 201
A termés növekedése és érése 202
A bogyónövekedés 202
A bogyó érése 204
A termés béltartalmának kialakulása 206
A cukortartalom 206
A savtartalom 206
A fenolos anyagok 207
A nitrogéntartalmú anyagok 210
A zamatanyagok 211
A pektinek 211
A bogyóhéj viaszrétege 212
A vitaminok 212
Az ásványi anyagok 212
A szőlőmagvak béltartalma 212
A szőlőtermesztés ökológiai tényezői 213
Klimatikus tényezők 213
Fényviszonyok 213
Hóviszonyok 213
A szőlő tenyészetének kardinális hőviszonyai 216
Magyarország hőviszonyai 219
Káros hőmérsékleti hatások 220
Nedvességviszonyok 222
A talaj és a levegő nedvességének alakulása 222
A nedvesség hatása a szőlő vegetatív részeire és termésére 223
Hazánk csapadékviszonyai 224
A környezet vízviszonyainak és a növények vízforgalmának szabályozása agro- és fitotechnikával 224
A fény-, hő- és nedvességi viszonyok együttes értékelése 225
A levegő mint ökológiai tényező 228
A levegő szén-dioxid-tartalma 228
Az oxigén 228
A szél 229
A klimatikus tényezőkre ható környezeti adottságok 229
Földrajzi szélesség 230
A tengerszint feletti magasság 230
Az ültetvény expozíciója (égtáji kitettsége) és a lejtő foka 231
A tenger, a tavak és az erdők közelsége 231
Az emberi létesítmények 231
A szőlőültetvény állományklímája 231
Az állományklíma alakulására ható tényezők 231
Az ültetvény sugárzási viszonyai 233
A szőlősorok irányának hatása az ültetvény sugárbevételére 235
Az állomány hőviszonyai 237
Az állomány vízháztartása 241
Az állományklímát módosító tényezők 242
A talaj 243
A szőlőtermesztésre használt talajok 243
Mészmentes vagy kevés meszet tartalmazó talajokat kialakító kőzetek 244
Meszes jellegű talajokat képező kőzetek 244
Lösz és löszös kőzetek, pleisztocén és holocén homok 244
A szőlőtalajok vázalkatrészek szerinti összetétele 247
A talaj rétegezettsége 247
A talaj kötöttsége 247
A talaj mésztartalma 247
A talaj sótartalma 248
A talaj vízkapacitása 249
A talaj hőviszonyai 249
A talaj tápanyagtartalma 250
A különböző származású talajok hatása a bor jellegére és minőségére 251
A szőlő élő környezete 252
Az ökológiai tényezők szerepe az új magyar szőlőkataszterben 252
A szőlőtermés-hozamokat meghatározó tényezők együttes hatása 254
Az ország szőlőtermő helyei, borvidékek, bortermő helyek 255
Az 1997. évi CXXI. törvény a szőlőtermesztésről és borgazdálkodásról 255
I. fejezet. Bevezető rendelkezések 255
A törvény tárgya 255
Értelmező rendelkezések... 255
II. fejezet. A szőlőtermesztés 256
Termőhelyek 256
Telepíthető fajták 256
A) Alanyfajták 257
B) Csemegeszőlő-fajták 257
C) Borszőlő (fehérbor- és vörösborszőlő-) fajták 257
Borvidékek 257
Alföldi borvidékek 257
1. Kunsági borvidék 257
2. Csongrádi borvidék 260
3. Hajós-Bajai borvidék 261
Észak-Dunántúli borvidékek 261
4. Aszár-Neszmélyi borvidék 261
5. Badacsonyi borvidék 261
6. Balatonfüred-Csopaki borvidék _262
7. Balatonmelléki borvidék 262
8. Somlói borvidék 263
9. Etyeki-Budai borvidék 263
10. Móri borvidék 264
11. Pannonhalma-Sokoróaljai borvidék 265
12. Soproni borvidék 265
Dél-Dunántúli borvidékek 265
13. Dél-Balatoni borvidék 265
14. Szekszárdi borvidék 266
15. Tolnai borvidék 266
16. Zalai borvidék 267
17. Mecsekaljai borvidék 268
18. Villány-Siklósi borvidék 268
Észak-Magyarországi borvidékek 269
19. Mátraaljai borvidék 269
20. Egri borvidék 270
21. Bükkaljai borvidék 270
22. Tokaj-Hegyaljai borvidék 270
Bortermő helyek 271
Irodalomjegyzék 273-319

Kozma Pál

Kozma Pál műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Kozma Pál könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv