1.034.996

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Csemegeszőlő

Szerző

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 453 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó3
Bevezetés5
Az étkezési szőlő termesztése és forgalmazása
Az étkezési szőlő termesztésének kialakulása11
Az eurázsiai szőlőtermesztés eredete12
Az ókori kultúrnépek szőlőtermesztése13
A jelenkori étkezési szőlő termesztés kialakulása18
A csemegeszőlő-termesztés mai helyzetképe19
Európa19
Nyugat-Ázsia22
Kelet-Ázsia23
Afrika24
Észak-Amerika25
Dél-Amerika26
Ausztrália26
Magyarország étkezési szőlő termesztése27
Az étkezési szőlő termesztés kialakulása27
Étkezési szőlő termesztésünk a XIX. század közepéig28
Étkezési szőlő termesztésünk a XIX. század második felétől az első világháborúig30
Étkezési szőlő termesztésünk a két világháború között34
Étkezési szőlő termesztésünk a második világháború után41
Az étkezési szőlő termesztő tájak helyzetképe51
A csemegeszőlő-termesztés további fejlesztésének lehetőségei hazánkban62
A világ csemegeszőlő termesztésének, exportjának és importjának összefoglaló áttekintése65
Az étkezési szőlő termesztési földrajza75
Az étkezési szőlő termesztés ökológiai tényezői79
Étkezési szőlő ültetvények létesítése89
Az ültetvények formái89
Szabadföldi csemegeszőlő ültetvények telepítése93
A terület megválasztása93
Területrendezés93
A talaj előkészítése ültetésre96
Az ültetés98
A csemegeszőlő-ültetvény támaszberendezése100
Védőfalas szabadföldi ültetvények létesítése113
A csemegeszőlő-ültetvények művelése117
A szőlőtőkék művelése117
A metszés127
A zöldmunkák129
Hajtásválogatás130
A hajtások aggatása, kötözése130
A termőhajtások bekurtítása131
A hónaljhajtások visszacsípése131
Fürt- és bogyóritkítás132
Gyűrűzés134
Csonkázás137
Levelezés138
A fürtkocsány megtörése138
A virágok mesterséges megtermékenyítése138
A mesterséges megtermékenyítés eszközei és módjai139
Termésszabályozó vegyi kezelések144
A csemegeszőlő-ültetvények növényvédelme145
Gombabetegségek146
Állati kártevők149
Vírusbetegségek151
Élettani betegségek152
Az időjárás kártételei153
Vegyszeres gyomirtás159
A csemegeszőlő-ültetvények talajmunkái159
A trágyázás161
Az ültetvények tápanyagszükségletének megállapítása161
Szerves trágyázás162
Műtrágyázás165
A trágyák bedolgozása167
Permetező vagy lombtrágyázás169
A csemegeszőlő-ültetvény öntözése170
Az öntözés alkalmazása és jelentősége170
A csemegeszőlő-ültetvény vízszükséglete171
Az öntözés módjai176
Csemegeszőlő termesztése a ház körül179
A házkörüli szőlőtőke művelési formája180
Kerti, magános piramislugasok181
Szegély- és egyszerű kordonlugasok181
Fára nevelt kerti lugasok181
Fedő lugasok a ház előtt és a kertben182
Kerítéslugasok183
Füzér- (feszton- vagy girland-) lugasok184
Kapu- (portál-) lugasok184
Sétalugasok184
Kerti pihenőlugasok188
Fedett udvari lugasok188
Tornác-, veranda-, terasz- és oszloplugasok188
Fali lugasok191
Az étkezési szőlő érése és szüretelése195
A termés kialakulása és az érés195
A szőlőfürt érettségének megállapítása202
Az étkezési szőlő érettségének a vizsgálata203
Az étkezési szőlő fogyasztásra érettségnek meghatározása mutatószámokkal206
A szőlő szedése211
A fürtök tisztogatása219
A fürtök válogatása, osztályozása221
A szőlő csomagolása224
Göngyölegek224
Csomagolóanyagok228
A csomagolás menete230
A csomagolás munkaszervezete232
A szőlő szállítása232
Az áru átvétele240
Az étkezési szőlő eltartása241
Régi eltartási módok241
Eltartás tőkén241
A leszedett fürtök eltartása242
A szőlő eltarthatóságát befolyásoló tényezők242
A termésben bekövetkező változások az eltartás során245
Egyszerű eltartási módok247
Zöld kocsánnyal történő eltartási módok248
Korszerű szőlőeltartás251
Kisüzemben251
Nagyüzemben256
Az eltartó helyiség kezelése az eltartás ideje alatt259
Újabb lehetőségek a csemegeszőlő-eltartásra262
Az üvegalatti csemegeszőlő-termesztés263
A védőfalak előtti csemegeszőlő hajtatása265
Az üvegházi szőlőtermesztés266
A szőlőhajtató házak266
A szőlőfajták megválasztása az ültetésre271
Az ültetés és a szőlőtőkék kialakítása271
Az üvegházi szőlőtermesztés formái272
Köztes növények termesztése üvegházi szőlőkultúrában275
Az üvegházi szőlőültetvény rendszeres évi munkái275
A csemegeszőlő termesztése cserépben281
A mazsolaszőlő termesztése285
A mazsolaszőlő-termesztés sajátossága285
A szőlő aszalása287
Természetes aszalás napfényben288
Szőlőaszalás lúgozással289
A szőlőaszalványok típusai az egyes államokban296
A szőlőaszalványok osztályozása, belértéke és kereskedelme297
Fajtaismeret
Az étkezési szőlőfajták tanulmányozásának és leírásának módszerei303
A szőlőtőkék morfológiai leírása306
A csemegeszőlő-fajták uvológiai jellemzése307
A fürt309
A bogyó311
A fürtök szállíthatóságának műszeres vizsgálata315
A fajták agrobiológiai tulajdonságai321
Nagyüzemi vagy széleskörű termesztésre ajánlott csemegeszőlő-fajtáink325
Igen korai érésű fajták325
Csabagyöngye325
Irsay Olivér327
Szőlőskertek királynője muskotály328
Kossuth-szőlő330
Korai érésű fajták332
Chasselas-félék332
Chasselas doré332
Fehérbogyójú Chasselas doré változatok335
Pirosbogyójú Chasselas doré változatok337
Kékbogyójú Chasselas-változat337
Chasselas-magoncok337
Mesterséges tiszta Chasselas-hibridek339
Glória Hungariae339
Kocsis Irma340
Darányi Ignác muskotály342
Mathiász Jánosné muskotály343
Árpád345
Attila346
Chasselas Tompa Mihály347
Thallóczy Lajos muskotály349
Középérésű fajták351
Ezeréves Magyarország emléke351
Chasselas Ceglédszépe352
Zrínyi Ilona354
Chasselas Vörösmarty Mihály muskotály355
Szauter Gusztávné muskotály357
Tallián Béla muskotály358
Szauter Gusztáv muskotály360
Szicíliai362
Kései érésű fajták363
Csiri-csuri363
Hamburgi muskotály364
Razaki-félék366
Afuz Ali367
Igen kései érésű fajták368
Itália368
Izsáki-sárfehér369
Étkezésre használt borszőlőfajtáink372
Helyi jelentőségű étkezési szőlőfajtáink373
Termesztésben levő áruszőlőt adó direkttermő szőlőfajtáink375
Újabb értékes csemegeszőlő fajtajelöltek383
Kocsis Pál hibridjei383
Szücs József hibridjei385
Poczik Ferenc hibridje385
Ábrahám Béla hibridje385
Magyar szőlőnemesítők kevésbé ismert és elterjedt hibridjei393
Mathiász János hibridjei393
Mathiász József hibridjei396
A nemzetközi piacokon ismertebb étkezési szőlőfajták397
Felhasznált fontosabb forrásmunkák403
Tárgymutató411

Kozma Pál

Kozma Pál műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Kozma Pál könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv