1.034.197

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szőlőműveléstan I-II.

Szerző

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 558 oldal
Sorozatcím: Mezőgazdasági Technikumok tankönyvei
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 28 cm x 20 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákat tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Szőlőtermesztésünk népgazdasági jelentősége
Országunkban kereken mintegy 400 000 kat. hold szőlővel betelepített terület van; az összes mezőgazdasági területhez viszonyitva tehát a szőlő... Tovább

Előszó

Szőlőtermesztésünk népgazdasági jelentősége
Országunkban kereken mintegy 400 000 kat. hold szőlővel betelepített terület van; az összes mezőgazdasági területhez viszonyitva tehát a szőlő százalékos részesedése nem nagy/kb. 4%/. Szántóra átszámitott értéke azonban az elfogadott ötszörös arányszám szerint több, mint 2 millió hold, ami az összes szántóföldünknek több mint 20,5%-a.
Szőlőtermesztésünk népgazdasági jelentősége igen nagy. Ez a következő szempontok alapján jellemezhető. Vissza

Tartalom

Bevezetés1
Szőlőtermelésünk népgazdasági jelentősége1
A szőlőművelés története5
Leletek és írásos emlékek5
A szőlőművelés kezdete hazánkban7
A magyar szőlőművelés múltja a honfoglalástól a filoxéra-vészig7
A filoxéra fellépése9
Szőlőink felújítása a filoxéra-vész után10
Szőlőink jelenlegi állapota11
A szőlőművelés tájai, borvidékek12
A szőlő leírása
A szőlő növényrendszertani helye és a szőlőfélék csoportosítása21
A szőlőtőke alaktani és szövettani leírása23
A gyökér23
A tőke föld feletti részei27
A szőlő élete és környezete
A szőlő évi ciklusos életműködése43
A szőlő évi tenyészetének szakaszai44
A tartaléktápanyagok mozgósítása44
A növekedés44
A tartaléktápanyagok képződése és felraktározódása46
A nyugalmi idő48
A szőlő évi tenyészetének jelenségei50
A könnyezés50
A fakadás51
A virágzás53
A termésképződés55
Az érés és a túlérés57
A lombhullás58
A szőlő környezetének tényezői /Oekológia/60
Az éghajlat /klíma/60
Az éghajlati tényezők szerepe a szőlőtermelésben64
A talaj67
A megválasztható környezeti tényezők70
A szőlő szaporítása
A szaporítás célja és módjai74
A termelés céljaira alkalmazott szaporítási módok /A szőlő ivartalan szaporítása/75
A dugványozás76
A bujtás104
A döntés vagy homlítás110
A szőlő oltása113
Telepítés
Területrendezés148
A terület felmérése, térképezése és beosztása148
a terület felszínének elegyengetése, Talajjavítás149
Partfalak építése151
Utak és vízelvezetők építése153
A víz lecsapolása és szabályozása157
A homoktalajok szél elleni védelme159
A telepítés előtti munkák162
A telepítés előtti talajvizsgálatok és a telepítési terv162
Forgatás164
A tenyészterület és a tőkék elhelyezésének módja169
A tőkék helyének a kijelölése171
Az ültetés173
Az ültetés ideje173
Az ültetési anyag megválasztása173
Az ültetési anyag előkészítése174
A szőlőültetés módjai176
A fiatal ültetvények kezelése termőrefordulásig181
A szőlőben folytatott köztes termelés183
A fiatal szőlőkben folytatott köztestermelés183
A szőlő és gyümölcs együttes termelése184
A telepítések pótlása és felújítása186
A fiatal és idősebb szőlők pótlása187
A szőlők felújítása189
A szőlő támaszrendszere
A termőszőlők támaszberendezése192
Karós támasz192
Huzalos támaszrendszer197
Vesszőtermelő anyatelepek támaszberendezése201
Karók alkalmazása201
Póznák alkalmazása201
Vízszintes huzalok alkalmazása203
A szőlő művelésmódjai, metszése és zöldmunkái
A szőlő művelésmódjai205
A művelésmódok kialakulása205
A művelésmódok kialakítását meghatározó tényezők209
A művelésmódok ismertetése211
Áttérés a nagyüzemi művelésmódokra235
A harmatgyökerek eltávolítása236
A szőlő metszése238
A metszés célja238
A metszés elsajátításához szükséges szakismeretek242
A metszéskor meghagyandó rügyek számát és elhelyezkedését meghatározó tényezők247
A metszés ideje248
A metszés eszközei251
A metszés végrehajtása252
A metszésmódok ismertetése253
A visszaugrás268
A tőkék megfiatalítása270
A metszést követő munkák272
A szőlő zöldmunkái274
A zöldmunkák jelentősége274
A zöldmunkák ismertetése275
A szőlő növényvédelme
A szőlő növényvédelmének kialakulása és gazdasági jelentősége289
A növényvédelem módjai290
Megelőzés290
Mechanikai védekezés291
Védekezés vegyianyagokkal291
A védekezőszerekkel kapcsolatos óvatossági rendszabályok301
A szőlőbetegségek csoportosítása és ismertetése302
Gombabetegségek302
A szőlő rovarkártevői320
A szőlő élettani betegségei331
A szőlő időjárás okozta károsodása333
A szőlő talajmunkái
A talajmunkák célja338
A talajmunkák eszközei339
A talajmunkák időrendi sorrendje340
Őszi talajmunkák340
Tavaszi talajmunkák343
Nyári talajmunkák346
Küzdelem a talajerózió ellen347
A szőlő trágyázása
A trágyázás jelentősége350
A szőlő trágyázásához szükséges tápanyagok351
A szőlőben alkalmazott trágyák353
Szerves trágyák353
Műtrágyák360
A szőlőben adagolandó trágyák mennyisége és minősége363
A trágyázás ideje365
A trágyázás módja367
A szakaszos trágyázás369
A trágyázás sikertelenségének okai370
Talajjavítás371
A termés szedése és feldolgozása
A szőlő érése és a fürt összetétele374
A szőlő érése375
A fürt összetétele377
A szüret és a termés feldolgozása378
A szüret378
A termés feldolgozása388
A borászatban előforduló mikroorganizmusok403
Az élesztők403
A penészgombák404
A baktériumok404
A must erjedése és kezelése405
Az erjedésről általában405
A must kezelése az erjedés előtt, alatt és után407
A bor kezelése411
A bor fejlődése és érése411
Az utóerjedés411
A bor fejlődésének tetőpontja és hanyatlása413
A bor kezeléséről általában413
A pince414
Borgazdasági tisztaság415
A bor egyszerű kezelése416
A bor iskolázó kezelése435
A must és bor javítása436
Savtompítás /savcsökkentés/437
Továbberjesztés, újraerjesztés439
A bor alkoholtartalma, osztályozása és minősítése439
A bor alkoholtartalma439
A bor osztályozása és minősítése442
Fontosabb borbetegségek és borhibák444
A bor virágosodása445
Az ecetesedés445
Tejsavas erjedés446
Barnatörés447
Penészíz, dohosság447
Fa- és zsákíz448
A must és bor szállítása449
Borgazdasági melléktermékek értékesítése451
A csemegeszőlőtermelés különleges kérdései
A csemegeszőlőtermelés kialakulása454
A csemegeszőlőfajták jellemző tulajdonságai és környezeti igényei456
A csemegeszőlőfajták jellemző tulajdonságai456
A csemegeszőlőfajták környezeti igényei458
A csemegeszőlő-üzem berendezése és az ültetvény agrotechnikája458
Az üzem berendezése458
Az ültetvény agrotechnikája459
A csemegeszőlő szüretelése, osztályozása és csomagolása461
A csemegeszőlő eltartása464
Szőlőfajtaismeret
Alanyfajták467
Az alanyfajták termelési értékét meghatározó tulajdonságok468
A fontosabb alanyfajták ismertetése470
Borszőlőfajták480
A borszőlőfajták termelési értékét meghatározó tulajdonságok480
A borszőlőfajták ismertetése482
Csemegeszőlőfajták509
A csemegeszőlőfajták termelési értékét meghatározó tulajdonságok509
A csemegeszőlőfajták ismertetése509
Direkttermő szőlőfajták519
A direkttermő szőlőfajták tulajdonságai és jelentősége519
A nálunk elterjedt direkttermők521
Fajtamegválasztás523
A szőlő nemesítése
A termelésben felhasznált szőlőfajták eredete529
A szőlőnemesítés történetének áttekintése532
Szőlőnemesítésünk célkitűzései533
A szőlőnemesítés módszerei535
A szőlő szelektálása536
Generatív hibridizáció541
Vegetatív hibridek előállítása546
A hibridek további kezelése546
A hibrid szőlőfürtök védelme és a hibridmagvak eltartása546
A magvak elvetése és a magágy kezelése547
A magoncok kezelése549
A magoncok kiültetése550
A magoncok termőrefordulási idejének megrövidítése550
Ábrajegyzék552
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv