1.034.977

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Erdély

Szerző

Kiadó: Magyar Népművelők Társasága
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 128 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva. Tolnai Nyomdai Műintézet és Kiadóvállalat Rt. nyomása.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:

Huszonnégy éven át úgy elfátyoloztuk magunkat, mint gyászoló édesanya a könnyáztatta, viharbarázdálta arcát. Olyan fájó is volt minden kínjaink közül a legsajgóbbat... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:

Huszonnégy éven át úgy elfátyoloztuk magunkat, mint gyászoló édesanya a könnyáztatta, viharbarázdálta arcát. Olyan fájó is volt minden kínjaink közül a legsajgóbbat felidézni: Erdély elvesztét. Olyan hihetetlen volt, hogy a magyar ember talpa alól egyik napról a másikra eltűnhetett a legmagyarabb talaj, ahol a székelyek talán Attila hagyományát őrzik s ahol magyar állam állt, magyar kultúra virágzott akkor is, mikor másutt idegenek uralkodtak halálra fáradt magyarokon.
Nem lehetett beletörődni, nem lehetett megszokni! Csonkán, súlypontjából kiforgatva mozgott a magyar föld s mindenkinek, aki rajta sonka életet tengetett, Erdély felé fordult a lelke. Mindenkinek - s hányféle okból, hányféle vággyal!
Az egyik pillanatban Erdély földjére gondoltunk: feledhetetlen, méltóságos és üde szépségeire s kincsekben gazdag ölére. A harangvirágokra a Hargita lejtőin és a bányák kimeríthetetlen titkaira alattuk.
Aztán Erdély népének ősi életformáira, amelyek szilárdságát, szívósságát, életrevalóságát biztosították, s egyúttal olyan értelmessé és olyan széppé tették ott a vendég életét. Mennyi remekmű a faépítésben, mennyi gondolat az írott kézimunkában, mennyi előkelő báj a népviseletben, mennyi mélység a balladákban, mennyi eszményiség a mesékben!
Hiszen minden második mese, amit ismerünk, a székely ember hitét örökíti az isteni igazságszolgáltatásban, a képzelet szabadságában, az értelem s a furfang játékos diadalában, a célhoz vezető hosszú tűrésben! És a legtöbb, a legszebb népművészet, ami magyar mestereket ihletett, Erdélyből hivogat bennünket ma is. Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv