1.034.828

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A szója

Élelmiszer és takarmány

Szerző

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 186 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-232-672-5
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Már hosszú évek óta napirenden van a takarmányfehérje-ellátás megoldásának gondja. Az önellátás és az import kérdése ma már eldőlt. Egyértelmű, hogy minden eszközzel az önellátást kell elérnünk. Az abraktakarmányok közül nagy fehérjetartalmukkal a hüvelyesek tűnnek ki, közülük is elsősorban a szója, mely az utóbbi években óriási karriert futott be. Világtermelése 1950 és 1985 között meghétszereződött. Az Ázsiában ősidők óta közkedvelt, emberi felhasználásra termesztett növény ma a világ növényifehérje-forrásai között az első helyen áll. Bár a takarmányozási célú hasznosítás mellett mint élelmiszer sokkal kevésbé jelentős, a táplálkozás-élettani kutatások alapján Amerikában és Európában is egyre népszerűbbé válik. A hagyományos keleti szójaételek mellett a korszerű ipari feldolgozással előállított termékek széles köréből már hazánkban is kapható néhány, s ezek száma a jövőben tovább bővül.
Melyek a legfontosabb szójafeldolgozási eljárások? Hogyan használható fel mint élelmiszer és... Tovább

Fülszöveg

Már hosszú évek óta napirenden van a takarmányfehérje-ellátás megoldásának gondja. Az önellátás és az import kérdése ma már eldőlt. Egyértelmű, hogy minden eszközzel az önellátást kell elérnünk. Az abraktakarmányok közül nagy fehérjetartalmukkal a hüvelyesek tűnnek ki, közülük is elsősorban a szója, mely az utóbbi években óriási karriert futott be. Világtermelése 1950 és 1985 között meghétszereződött. Az Ázsiában ősidők óta közkedvelt, emberi felhasználásra termesztett növény ma a világ növényifehérje-forrásai között az első helyen áll. Bár a takarmányozási célú hasznosítás mellett mint élelmiszer sokkal kevésbé jelentős, a táplálkozás-élettani kutatások alapján Amerikában és Európában is egyre népszerűbbé válik. A hagyományos keleti szójaételek mellett a korszerű ipari feldolgozással előállított termékek széles köréből már hazánkban is kapható néhány, s ezek száma a jövőben tovább bővül.
Melyek a legfontosabb szójafeldolgozási eljárások? Hogyan használható fel mint élelmiszer és takarmány? Ezekre a kérdésekre válaszolnak a szerzők a termesztőknek, a felhasználóknak, így valamennyiünknek. Vissza

Tartalom

Bevezető
Ötezer éves növényünk, a szója
A világ szójatermelése7
A szójabab és termékei a világpiacon12
Magyarország szójatermesztése17
A kukorica és a szója "vitája"20
A szójabab leírása28
A szójabab beltartalma, kémiai összetétele31
A szójatermesztés korszerű technológiája
A szója ökológiai igénye39
Talajigény39
Klimatikus igény47
Genetikai adottságok51
Fajtaválaszték57
A termesztéstechnológia elemei63
A szója helye a növényi sorrendben63
A talajművelés rendszere64
Tápanyag-gazdálkodás67
Vetőmag, vetés, tőszám70
Gyomirtás73
A kórokozók elleni védekezés77
A kártevők elleni védekezés78
Mechanikai növényápolás82
A szója vízigénye, öntözése82
Betakarítás85
A szója vetőmagtermesztése86
A szójatermesztés nagyüzemi gyakorlata89
Milyen legyen a szójabab minősége?90
Szójafeldolgozási eljárások, fontosabb műveletek
Fizikai műveletek94
Hideg eljárások98
Meleg eljárások98
Kémiai műveletek100
Komplett technológiák101
Olajkivonással előállított termékek103
Hazai takarmányszója-feldolgozási eljárások110
Szuproszója110
UNIPRO112
Extrudált szójadara114
Mikronizált szója115
Lupkázott szója115
Enproszója116
Szójatermékek
Szójafehérje-termékek117
Szójaliszt118
Szójakoncentrátum119
Szójaizolátum120
Texturált szójafehérjék (TVP)121
Az olajtalanított szójalisztből készült termékek121
Teljes olajtartalmú szójatermékek124
Ipari feldolgozással előállított egyéb termékek130
Szójaolaj130
Szójalecitin133
A szójabab mint élelmiszer
Szójás ételek143
Hagyományos szójaételek145
Szójafehérje a takarmányozásban
Aminosav-garnitúra és az aminosavak emészthetősége157
A fehérjekoncentráció kialakítása162
A szójadara és a napraforgódara felhasználása164
A technológiai műveletek hatása a takarmányozási értékre165
A szója helye és szerepe a hazai takarmányfehérje-ellátásban167
A szójatermesztés, -feldolgozás és -hasznosítás ökonómiai kérdései
A hazai szójatermesztés gazdaságossága178
Zárszó
Irodalom
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv