1.115.277

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig
Ginop popup ablak bezárása

Görög kulinária

Szerkesztő
Fordító
Fotózta
Budapest
Kiadó: Vince Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 459 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 26 cm x 22 cm
ISBN: 978-963-9552-98-2
Megjegyzés: Színes képekkel gazdagon illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Egyszer egy makedón szakács azt állította, a jó konyha egyszerű, tarka, jótékony és tartalmas. Ezzel a kijelentésével antik elődei nyomdokába lépett, hiszen az ókor konyhaművészete négy pilléren... Tovább

Előszó

Egyszer egy makedón szakács azt állította, a jó konyha egyszerű, tarka, jótékony és tartalmas. Ezzel a kijelentésével antik elődei nyomdokába lépett, hiszen az ókor konyhaművészete négy pilléren nyugodott, amelyek a mai görög ételeket is jellemzik: frissesség, vitamingazdagság, egyszerűség és változatosság. Már a régi görögök is összekeverték a megszokott és az újonnan felfedezett hozzávalókat, és kipróbálták a legkülönbözőbb elkészítési módokat és kombinációkat. Ilyenkor néha a sertés hallal találkozott a fazékban. Vagy serpenyős ételeket készítettek gyümölcsökből, diófélékből és zöldségekből. A régi ismeretek és a rafinált technika Európa talán egyik legegészségesebb konyháját eredményezték. Aligha van, aki ismeri az igazi görög konyhát. Talán amiatt, hogy a diaszpóra görög vendéglőiben csak szűk választékot találunk, amely alig terjed túl a gyroson (jiroszon), szuvlakin és tzatzikin. Ez a könyv gasztronómiai felfedezőútra csábítja az olvasót, aki így rendkívül változatos ételeket ismerhet meg, amelyek éppúgy különböznek egymástól, mint az ország egyes vidékei: a hegyekben vadételeket, a tengerparton friss halakat, a szárazföldön zöldségtálakat és gyümölcsöket fogyasztanak. A szigeteket egyszerű, hagyományos konyha jellemzi, tengeri állatokkal és hüvelyesekkel, amelyek megteremnek a vízben szegény talajon. Vissza

Tartalom

Impresszum4
Görögország térképe5
Tartalom6
Előszó8
ATHÉN10
Bevezetés12
Egy athéni ,,andrón"14
Étteremben16
Homár és homár18
A kikötőhöz20
Metaxa22
Zene és tánc24
Az előételek művészete26
Mezedeszválaszték28
Kézből fogyasztható30
Athéni cukrászdák32
A Plakában34
ATTIKA ÉS GÖRÖGORSZÁG KÖZÉPSŐ RÉSZE36
Bevezetés38
Pisztácia40
Kadaifi42
Galaktobureko44
Hilopitesz46
Attikai borok48
Recina50
Sós sütemények52
Só a levesben54
Tengeri sünök56
Kagylók58
Angolnák60
Cipuro62
PELOPONNÉSZOSZ64
Bevezetés66
Sertés mindenekfelett68
Nem hústalan konyha70
Burgonya72
Karnevál74
A juhász tarisznyája76
Juhsajt78
Görög sajtok80
Articsóka82
Foghagyma Árkádiában84
Olimpiai láng86
Piros nyári frissítő88
Édes fügék90
Görög borok92
Görög szőlőfajták94
Borászatok98
JÓN-SZIGETEK100
Bevezetés102
Putinga104
Kritharaki106
Paszticio108
Póré- és vöröshagyma110
Vendésgségben Iónál112
Tojásételek114
Avgolemono116
Mártások118
Barbuni120
Marhahús a szigeteken122
Szofrito124
Robola126
,,Pro-polisz"128
Kumkvat130
EPÍROSZ132
Bevezetés134
Tej a joghurton136
Epíroszi vágómarhák138
Parasztkolbász140
Gasztra141
Belsőségek142
Métszovói sajt144
Pita146
Fillotészta148
Bugaca149
Horgászás a Joáninai-tóban150
Sok béka...152
Garnéla154
Vadászidény156
TESSZÁLIA158
Bevezetés160
Görög víz162
Alma164
Gyógynövények166
Pélion ízvilága168
Vad- és házinyúl170
A káposzta földje172
Szelídgesztenye174
Édes vendégszeretet176
Baklava178
SZPORÁDOK180
Bevezetés182
Szilva184
Húsvéti szokások186
Áldozati bárányok188
Az evés ideje190
Hősvéti tojások191
A sütés ideje192
Változatok mandulára194
HALKIDIKÍ196
Bevezetés198
Méz200
Böjt202
Halászat204
Hajóépítés206
Halkonzervek207
Halételek208
Mária kertje210
A refektóriumban212
Egy szent borász214
Petimezi215
Tsantalis áthoszi bora216
Hegyi cseresznye218
Tintahal és polip220
Nyolc vagy tíz láb az asztalon222
THESSZALONIKI224
Bevezetés226
Kávé és sütemény228
Hírek kávé mellett230
A kuluristandnál232
Piaci jelenetek234
Nem csak tavernák236
Szefárd szomszédok238
A termákban240
A kafenion242
A peripterónál244
Szezám246
Halva247
Paszteli248
Tahin249
A fűszeresnél250
MAKEDÓNIA252
Bevezetés254
Makedón gyümölcstál256
A barack neve258
Revani és lukumadesz260
Az istenek szeme láttára262
Friss, ropogós264
A salátabüfénél266
Sáfrány268
Az egzotikus okra270
Paradicsom272
Padlizsán274
Töltött szőlőlevél278
bortermelő vidék280
Makedón borászok282
Egy borász meghívása284
Kék füst286
Hal Pálnak288
Makedón halételek290
Tavi hal292
Anasztenaria294
TRÁKIA296
Bevezetés298
Török örökség300
Nagy múltú csirkék302
Titkos gabonaraktár304
A mindennapi kenyér306
Kenyeres alkalmak308
Kukorica310
Trahanasz312
Édes dara313
A napraforgó ereje314
Görögkeleti karácsony316
AZ ÉGEI-TENGER ÉSZAKI SZIGETE318
Bevezetés320
A langusztától a szardíniáig322
Az északi szigeten mást esznek326
Az uzo szíve328
Uzo330
Masztix332
Kecsketartás Ikaríán334
Filaki336
Búcsú337
KIKLÁDOK338
Bevezetés340
Rájaszárnyak342
Széllel szemben344
Friss fogás a tengerből346
Csigák348
Kolbász és sonka350
Húsételek351
Villámok és gombák352
Hüvelyesek zöldséggel354
Tápláló konyha356
A Kikládok borai358
Kitro360
A természet ereje362
DODEKÁNISZOSZ364
Bevezetés366
Hideg és frissítő368
Gránátalma370
Szamócafa371
Levesek372
A Dodekániszoszs halai376
Gyros és döner378
Kapribogyó380
Az Égei-tenger aranya382
KRÉTA384
Bevezetés386
Minósz reggelije388
Az olajfa390
Hidegen sajtolva392
Olívaolajban gazdag394
Nem pusztán olívaolaj396
Krétai hegyi tea398
,,A hegyek ékszere"399
Szelíd és vad400
Főzés krétai módra402
Citrusillat404
Bor406
CITRUS408
Bevezetés410
Italok412
Grillezés414
Húsételek416
Kleftiko418
Mezeszkultúra420
Luntza422
Halumi424
A szentjánoskenyérfa426
Rózsák Aphroditének428
Édes banánok430
Befőttek432
Szudzuko434
Lukumi435
Földimogyoró435
Ciprisi bor436
Szamárpihenő438
Függelék441
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem