1.034.990

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Történelmi szakkifejezések magyarázó szótára

Kézirat

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Tankönyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 299 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Kézirat. Megjelent 607 példányban. Tankönyvi szám: J11-978.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A "Történelmi fogalmak és szakkifejezések magyarázata" című munkát a főiskolások és egytemisták használatban lévő történelem jegyzetei és tankönyvei alapján állítottam össze.
A címszavak tulnyomó... Tovább

Előszó

A "Történelmi fogalmak és szakkifejezések magyarázata" című munkát a főiskolások és egytemisták használatban lévő történelem jegyzetei és tankönyvei alapján állítottam össze.
A címszavak tulnyomó része - nem meglepő módon - latin és görög eredetű. Ez a tény is egy adalék arra, a sok közül, hogy humán műveltségünk gökerei a klasszikus ókorban nyulnak le, s egyben annak is igazolása, hogy felsőfokon a történelmet nem lehet a latin nyelv minimális ismerete nélkül tanulni.
A dolog természeténél fogva a címszavak a történelem s általában a társadalomtudományok köréből származnak. Ezért - sajnos - le kellett mondanom olyan címszavak magyarázatáról, melyeket ugyan tartalmaznak a jegyzetek, de mivel a mateematika, fizika, orvostudományok, technológia stb. köréből származnak, az egységesítés szempontjai miatt el kellett hagynom azokat. A teljesség igénye nélkül említek néhány ilyen fogalmat: analitikus geometria, antibiotikum, Bessemerezés, cellulóz, diagnózis, dinamó, ellipszis stb. stb. Ezek felvétele nemcsak heterogénné tette volna a jegyzetet, hanem szükségessé tette volna még számtalan hasonló, s az ott találhatóknál bizonyára fontosabb kifejezés beiktatását is.
Munkám során számtalan nehéséggel kellett megküzdenem, s bár rendelkezésemre álott sok segédeszköz (az irodalomjegyzékben is felsorolt lexikonok, kézikönyvek, szótárak), nemegyszer magamnak kellett a terjedelmesebb meghatározás helyett körülírást, a részletesebb történelmi kifejtést adó feldolgozásokból, részlettanulmányokból az ideillő, rövidre fogott, de lehetőleg még tartalmilag is helytálló megfogalmazásig eljutnom. Vissza

Kriveczky Béla

Kriveczky Béla műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Kriveczky Béla könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv