1.034.981

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Otthonunk az Isten háza

A Rákospalota MÁV-telepi Jézus Szíve templom első 75 éve/1938-2013

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Rákospalota Máv-telepi Plébánia
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 144 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 978-963-08-7174-7
Megjegyzés: Fekete-fehér és színes fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

"Otthonom lesz az Isten háza, mindörökké szünet nélkül"
A mi templomunk különleges templom. Magán hordozza mindazon jeleket, amelyek mutatják, hogy egy épület az isten háza, a szentmiseáldozat... Tovább

Előszó

"Otthonom lesz az Isten háza, mindörökké szünet nélkül"
A mi templomunk különleges templom. Magán hordozza mindazon jeleket, amelyek mutatják, hogy egy épület az isten háza, a szentmiseáldozat helyszíne: égbe magasodik a tornya, belépéskor megállhatunk a szenteltvíztartóknál, hogy keresztet vessünk, végig a széles templomhajó falain egymás után sorjáznak a keresztek, amelyek a felszentelésekor használt krizma emlékét őrzik, és végül az oltár mellől világít felénk az örökmécses piros fénye.
A mi templomunk azonban más jeleket is hordoz magán, sokféle anyagba vésve-írva: fémen, kövön, üvegen, papíron és fán emberi szándékok és erőfeszítések jeleit olvashatjuk, sőt, bizonyos jelzések talán már nem is látszanak, rejtőzködnek a szemünk elől vagy már elenyésztek. Ezek a jelek közösségünk régi és jelenlegi tagjainak a küzdelméről, nagylelkűségéről, áldozatos munkájáról tanúskodnak, hiszen akármerre is nézünk a templomunkban, mindenütt nevekkel, névlistákkal találkozhatunk: olyan személyek, családok, közösségek neveivel, akik hozzájárultak a templom felépítéséhez, újjáépítéséhez, szebbé-jobbá tételéhez. Hívek neveit olvashatjuk a sekrestye melletti fal kőtábláin, a padok oldalára erősített lapokon, a falakon látható modern lámpatestek alatti fém táblácskákon, de a megmaradt üvegablakok alján, a keresztút képei alatt vagy a főbejárat melletti fal bekeretezett emléklapjain is. A mi templomunk minden egyes kövét, fáját, üvegét régi és új testvéreink, közösségeink adták - valójában ők azok az élő kövek, amelyekből az Isten háza, a mi otthonunk felépült.
Némiképp hasonló módon készült el ez a kötet is, amely annak állít emléket, hogyan épült és működött régen, hogyan épül és működik ma a mi templomunk. Sok közreműködő nevével találkozhatunk a lapjain - a szövegekben elbújtatva vagy szerzőként feltüntetve régi és új nevekkel, régi és új szövegekkel, régi és új képekkel. Közösségünk régi és új tagjainak hangját hallhatjuk, amint levélben beszámolnak a templomban történtekről, jegyzőkönyvben megörökített tanácskozásokon szólalnak fel, emlékeiket idézik fel, friss élményeket osztanak meg velünk.
Ezek a szövegek változatos formában maradtak fenn. Néhányat közülük kéziratként a váci püspöki levéltárban őriznek, más beszámolók a plébániánkon találhatók még ma is: a templom építését elhatározó és megszervező bizottság üléseinek jegyzőkönyvei, előző plébánosunk feljegyzései (História Domus - a Ház Története), vagy éppen egy áldozatkész hívő visszaemlékezései. Vissza

Tartalom

ELŐSZÓ 7
I. FELÉPÜL A TEMPLOM (1920-1938) 9
Szemelvények a templom építésére vonatkozó dokumentumokból 9
Várady Berta: A rákospalotai MÁV-telepi Jézus Szíve templom építésének kezdete és története 36
II. EMLÉKEK A TEMPLOM RÉGMÚLTJÁBÓL (1938-1990) 51
Szemelvények a templom működésére vonatkozó dokumentumokból 51
Horváth Imréné Seres Márta: Szép emlékeim vannak 72
Vitai Attila: „A végén még azt is megérjük, hogy te is pap leszel...!" 79
III. AMI TEMPLOMUNK (1990-2013) 83
Székely-Nagy Gábor: A múlt tükörcserepei 83
Karitász és lelkiség 85
Volt egyszer egy cserkészcsapat 88
Táborok kicsiknek és nagyoknak 92
Plébániai közösségeink 99
A zene nyelvén: kórusok és előadások 107
Kuba Katalin: A mi templomunk 113
IV. TÉNYEK ÉS ADATOK 115
Az itt szolgált papok rövid életrajzai 115
A templom története évszámokban 120
A templom legfontosabb adatai 121
SZÍNES KÉPMELLÉKLET I-XVI
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv