1.034.197

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Emlékezés a 650 éves Körmöcbányára

Erinnerung an das 650 jährige Kremnitz - A Magyar Numizmatikai Társulat ünnepi ülése a Magyar Tudományos Akadémián 1978 október 26-án Körmöcbánya várossá nyilvánításának 650. évfordulója alkalmából./Die feierliche Sitzung der Ungarischen Numismatischen Gesellschaft in der Ungarischen Akademie der Wissenschaften am 26. Oktober 1978 gelegentlich des 650. jährigen Jubiläums der Erhebung von Kremnitz zur Stadt.

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Magyar Numizmatikai Társulat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 48 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar   Német  
Méret: 20 cm x 11 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Ismeretes, hogy pénzverési történetünknek volt olyan korszaka, amikor Körmöcbánya neve és az aranydukát fogalma szinte azonosult. Bár egyidejűleg több neves és régi múltra visszatekintő verőház is... Tovább

Előszó

Ismeretes, hogy pénzverési történetünknek volt olyan korszaka, amikor Körmöcbánya neve és az aranydukát fogalma szinte azonosult. Bár egyidejűleg több neves és régi múltra visszatekintő verőház is működött az országban, mégis a „körmöci" név vált a köztudatban fogalommá. Nem tekinthető ez a véletlen művének. A megkülönböztető hírnév kivívása de még inkább megtartása a városi tanács és a pénzverő munkások hosszú küzdelmének eredménye volt.
Évszázadok folyamán szinte egymást követték azok a nehézségek és gondok, melyek a verde létét is nemegyszer megkérdőjelezték. Volt idő, mikor a pénzverés azért állt le, mert a verdét érccel ellátó bányákat a víz elöntötte, a szállítás ezért megszűnt. Máskor az alsó-ausztriai kamara centralizáló törekvése veszélyeztette létét, az egész verdét Selmecre tervezték áttelepíteni.
A súlyos viharfelhők a városi tanács szívós ellenállása következtében a verőház felett elvonultak. A nyugodtabb idők beálltával a tanács továbbra is gyakorolta az időnként ugyan kétségbe vont, de újabb királyi rendeletekkel ismét megerősített arany ellenőrzésének jogát, a verde pedig tovább verte a nagy megbecsülésnek örvendő dukátjait. Vissza

Tartalom

Csillag Ferenc: Megnyitó 3
Kubinyi András: A középkori körmöcbányai pénzverés történeti jelentősége 6
B. Nánási Éva: Adatok a körmöcbányai verdéből az I. világháború végén 44
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv