| Mikroorganizmusok fiziológiája | 3 |
| Mikroorganizmusok tápanyag igénye | 4 |
| Mikrobiális energianyerő folyamatok | 14 |
| Autotróf energianyerés, anyaghasznosítás | 14 |
| Heterotróf - kemoorganotróf - energianyerés | 24 |
| Külső környezeti faktorok hatása a mikroorganizmusokra | 43 |
| A hőmérséklet hatása a mikrobákra | 45 |
| A pH hatása | 47 |
| A redoxpotenciál (rH) és az oxigén hatása a mikroorganizmusokra | 48 |
| A nyomás hatása | 50 |
| A közeg víztartalmának és ozmotikus értékének hatása - Ozmotolerancia | 50 |
| A NaCl hatása a mikroorganizmusokra | 52 |
| A fény és a sugárzások hatása - fototaxis és fototropizmus | 52 |
| A közeg vegyi összetételének hatása - Kemotaxis | 53 |
| A mikroorganizmusok szerepe az elemek körforgalmában | 55 |
| A szén körforgása | 55 |
| A mikrobák szerepe a nitrogén körforgásában | 61 |
| A kén körforgása | 64 |
| A foszfor körforgása | 65 |
| Felhasznált és ajánlott forrásmunkák | 65 |
| Mikroorganizmusok genetikája | 65 |
| Mutáció, mint a genetikai változékonyság alapja, mutáns mikrobák | 66 |
| A mutációk keletkezésének molekuláris (szerkezeti) háttere | 66 |
| A mikrobiális mutánsok típusai (különböző fenotipikus változások) | 66 |
| A mutánsok izolálása és jellemzése | 70 |
| Mutagenezis, indukált mutációk | 72 |
| Mutagenitás és karcinogenitás tesztelése reverzióval - Ames-teszt | 80 |
| Az információcsere lehetőségei a mikrobák körében | 81 |
| Információcsere a baktériumok körében | 81 |
| Információcsere a gombák körében | 91 |
| Ajánlott és felhasznált forrásmunkák | 136 |
| Alkalmazott mikrobiológia néhány kérdése | 139 |
| Ipari mikrobiológia - mikrobiális biotechnológia | 139 |
| Mikroba törzsek keresése (screening): nemesítés, szelekció | 139 |
| Törzsfenntartás, tárolás | 141 |
| Fermentációs technológia, művelettan, fermentációs típusok | 143 |
| Szekunder metabolit termelés | 144 |
| Primer metabolit termelés | 148 |
| Bioinszekticidek | 165 |
| Biokonverzió - Biotranszformáció | 167 |
| Antibiotikumok | 168 |
| Béta-laktám típusú antibiotikumok | 169 |
| Aminoglikozidok, szénhidrát antibiotikumok | 173 |
| Makrociklikus laktonok | 175 |
| Tetraciklinek és antraciklinek (kinon származékok) | 177 |
| Aromás antibiotikumok | 178 |
| Egyéb antibiotikumok | 179 |
| Analitikai mikrobiológia | 182 |
| Közegészségügyi-, orvosi mikrobiológiai alapfogalmak | 187 |
| A mikroorganizmusok kórokozó tulajdonságai | 187 |
| A fertőzés és megbetegedés | 192 |
| A kórokozó-betegség kapcsolat | 192 |
| A normál humán flóra | 199 |
| A gazdaszervezet védekező mechanizmusai | 200 |
| Az antimikrobiális kemoterápia alapjai | 204 |
| Kemoterápiás szerek alkalmazásával összefüggő fogalmak | 205 |
| Antibakteriális kemoterápia | 205 |
| Gombaellenes kemoterápia | 210 |
| Antivirális kemoterápia | 210 |
| Protozoon-ellenes kemoterápia | 212 |
| Felhasznált és ajánlott forrásmunkák | 213 |