A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Kritikus leltár

A rendszerváltás másfél évtizede/Tanulmányok

Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Politikai Tudományok Intézete a Magyar Tudományos Akadémia legfiatalabb kutatóintézetei közé tartozik - lényegében egyidős a demokratikus átalakulással. Előzménye, a Társadalomtudományi Intézet a... Tovább

Előszó

A Politikai Tudományok Intézete a Magyar Tudományos Akadémia legfiatalabb kutatóintézetei közé tartozik - lényegében egyidős a demokratikus átalakulással. Előzménye, a Társadalomtudományi Intézet a társadalmi és politikai reformok egyik fontos műhelye volt a rendszerváltás körüli időkben. Az intézet kutatói kezdettől fontos szerepet játszottak az átalakulási folyamatok és az új demokrácia intézményeinek leírásában és elemzésében. Sok munkatársunk tevékeny szerepet játszott a hazai politikatudomány intézményesítésében is. Az intézetben van a Politikatudományi Társaság székhelye, a Politikatudományi Szemle szerkesztősége, és sok kutatónk vett részt a politikatudománynak a felsőoktatásba való bevezetésében, és e stúdiumnak ma is oktatója. Az intézet jelentős szerepet játszik a politikatudományi kutatások szervezésében és ösztönzésében, a parlamenti és önkormányzati választási kötetek kiadásában, tanulmánykötetekben publikálja tudományos eredményeit. Tagjai közül sokan országosan ismert közéleti személyiségek, illetve a szakmai közélet kiemelkedő alakjai, számos politológiai alapmű szerzői.
Az intézet tudományos programjának két fontos jellemzője közül az egyik a kutatói hálózatok megszervezése és működtetése - erről tanúskodik az intézethez kapcsolódó kutatási központok sokasága. A másik a kutatóknak az a törekvése, hogy a politikai intézményeket és folyamatokat ne elszigetelten, hanem széles körű társadalmi és gazdasági beágyazottságukban, valamint nemzetközi összefüggéseikben vizsgálják. Ez kedvez az interdiszciplináris megközelítéseknek, a politológiai, közgazdaságtani, szociológiai, geopolitikai, antropológiai vizsgálódási szempontok ötvözésének.
A rendszerváltás másfél évtizedének fejleményeit elemző-értékelő konferencia előadásai is tükrözik ezt a tartalmi és módszertani sokszínűséget. A konferencia-kötet bevezető előadása a rendszerváltozás nyomán kialakult új rendszer néhány dilemmáját, belső ellentmondását vázolja fel, szélesebb nemzetközi és társadalomelméleti összefüggésben elhelyezve.
Az első szekcióban a rendszerváltás során kialakult parlamenti demokrácia jogállami alapjairól, az alkotmányos változásokhoz vezető folyamatokról, az önkormányzatokról és a civil társadalom fejlődéséről hangzottak el előadások, amelyeket tanulmányok formájában közlünk.
A második szekció előadásai a pártrendszerről, a pártok versengéséről, a mediatizált politikáról, a kampányokról, a pártfinanszírozás és kartellesedés összefüggéséről szóltak, érdekes új összefüggéseket tárva fel a hazai politikai folyamatok belső alakulásáról. Vissza

Tartalom

Előszó 7
Bayer József: A rendszerváltás színe és fonákja 9
I.
Szoboszlai György: A rendszerváltás jogállama 23
Kulcsár Kálmán: A demokratikus átmenet problémái Magyarországon 49
Bőhm Antal: Az önkormányzatok és a helyi hatalom 65
Jody Jensen - Miszlivetz Ferenc: Civil társadalom és demokratizálódás
a poszt-jaltai korszakban 79
II.
Csizmadia Ervin: A pártalkalmazkodás három szintje 109
Fricz Tamás: A média és a politika feszült viszonya 127
Kéri László: A hosszú másfél évtized 137
Kiss Balázs - Mihályffy Zsuzsanna: A kampánykommunikáció
a Fidesz példája alapján 155
Kiszelly Zoltán: Pártfinanszírozás és kartellpártosodás 177
III.
Szalai Erzsébet: Gazdasági és politikai hatalom
a magyarországi újkapitalizmusban 197
Laki László: A rendszerváltás - hibás kérdésfeltevés, inadekvát válasz 223
Kovách Imre - Kristóf Luca: A hatalom projektesítése.
Az európai integráció hatalmi és társadalmi következményeiről 231
IV.
Böröcz József: Globális mobilitás és geopolitika 1989-2001 251
Galló Béla: Világrend, globalizáció, transzatlanti viszony 267
Dérer Miklós: Vélemények és viták a nemzetközi rendszerről
a kilencvenes években avagy az amerikai külpolitikai gondolkodás
alapvető folytonossága 281
Summary 297
A kötet szerzői 299
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Kritikus leltár

Könyvtári könyv volt.

Állapot: Közepes
5.480 Ft
4.380 ,-Ft 20
22 pont kapható
Kosárba
konyv