1.046.590

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A nemesócsai kúria gazdája, Nagy Nándor

Szerző
Róla szól

Kiadó: KT Könyv- és Lapkiadó Kft.
Kiadás helye: Komárom
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 77 oldal
Sorozatcím: A Felvidék nagyjai
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 12 cm
ISBN: 80-8056-431-0
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Mint az idézett korszak és a megnevezett személy - Nagy Nándor - közeli ismerője, gyűjtöttem össze gondolataimat, felidézve a múltat, prezentálom az olvasó elé.
Az „Előszó" az egy különös műfaj:... Tovább

Előszó

Mint az idézett korszak és a megnevezett személy - Nagy Nándor - közeli ismerője, gyűjtöttem össze gondolataimat, felidézve a múltat, prezentálom az olvasó elé.
Az „Előszó" az egy különös műfaj: felkelt, felébreszt, bemutat, gondolatilag előrevezet, és várakozóvá teszi az olvasót. De nemcsak a kiemelt egyén alapos ismeretét igényli, hanem magával a szerzővel is tisztában kell lennünk, már ami emberi arculatát és szellemi irányultságát illeti. Mivel mindezen paramétereknek birtokában vagyok, így bátorkodom ezen tanulmány előszavát megírni.
Nagy Nándort személyesen a harmincas évek végén ismertem meg a komáromi református templomban. Mint az egyházmegye gondnoka, majd Komárom vármegye főispánja, ott ült a szószékkel szemben a presbiterek traktusának első sorában. Mi mint diákok, a karzaton foglaltunk helyet. Innen kitűnő kilátás nyílt az egész templomtérre. Hosszú éveken át ismétlődött ez a találkozás, amikor versenyezve tanakodtunk, hogy ki hiányzik még a presbiteri ülésrendből. Arra is emlékszem, hogy egy-egy március 15-én, a szálfatermetű Meszlényi István is ott állt mellette - teljes díszben -, aki a vármegyénél hajdú tisztet töltött be.
Házunkhoz rendszeresen járván a Komáromi Lapok, így folyamatosan olvashattam a városban és a vármegyében történteket. így már ifjú fejjel találkozhattam Nagy Nándor közéleti szereplésével mind az egyházmegye, mind Komárom vármegye élén. Az angol-amerikai támadások miatt 1944-ben korábban fejeződött be az iskola. Szokásomhoz híven most is - mint minden szünidőben - hasznosítottam magamat. Ezúttal az Államépítészeti Hivatalnál kaptam munkalehetőséget. Így kerültem a vármegyeháza udvarára, ahol óvóhely ásásában tevékenykedtem. Itt ismét alkalmam volt látnom a megye első emberét, Nagy Nándor főispán urat. Vissza

Tartalom

Előszó 6
A nemesócsai kúria gazdája 9
Az alsócsicsói Nagy-család 12
Nagy Nándor életútja 20
Nagy Nándor nemesócsai és ekeli gazdasága 29
Nagy Nándor közéleti szereplése 35
A Komáromi Ref. Egyházmegye gondnoka 37
Az Alsó-Csallóközi és Csilizközi Ármentesítő Társulat elnöke 41
Társasági kötelezettségek, jótékonykodás 43
Komárom vármegye főispánja 46
Az út vége 68
Jegyzetek 73
Tartalom 73

Kulcsár Sz. Zsuzsanna

Kulcsár Sz. Zsuzsanna műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Kulcsár Sz. Zsuzsanna könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem