1.034.182

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kereskedelmi ismeretek a modulrendszerű képzéshez

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Kereskedelmi és Idegenforgalmi Továbbképző Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 428 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN: 978-963-637-289-7
Megjegyzés: Első kiadás. Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Napjaink felgyorsult gazdasági változásai, a világpiac begyűrűződő hatásai mindennapi életünkbe új fordulatokat hoztak, a gazdasági szereplőktől új szemléletet kívánnak, új ismereteket igényelnek.... Tovább

Előszó

Napjaink felgyorsult gazdasági változásai, a világpiac begyűrűződő hatásai mindennapi életünkbe új fordulatokat hoztak, a gazdasági szereplőktől új szemléletet kívánnak, új ismereteket igényelnek. Ezeknek megfelelően kell a szakmai képzés tartalmát átalakítani, az élet kívánta elvárásoknak megfelelően formálni. Az új képzési jegyzék, a szakmák összetétele a mai piaci igényeket tükrözi. A kezünkben tartott tankönyv a kereskedelmi szakmai képzés olyan részterületeit, moduljait dolgozza fel, melyek valamennyi kereskedelmi szakmának alapelemei, az ismeretek elsajátítása után pedig komplex látásmód birtokába jutnak a tanulók. Egy kereskedelmi egység megnyitásához, eredményes működtetéséhez ismerni kell a vonatkozó jogszabályokat. A fennmaradás elengedhetetlen feltétele a köztük lévő eligazodás, változásaikkal való folytonos lépéstartás. A jövő szakemberének tisztában kell lennie az általa értékesíteni kívánt árufajták legfőbb minőségi követelményeivel, az áruforgalom egész folyamatával, valamennyi apró összetevőjével. Nemcsak az értékesítési egységet kell tudnia jól kialakítania, de gazdasági és minőségi szempontból a lehető legjobb helyről kell beszereznie az árut, optimális készletgazdálkodást kell folytatnia, legyen akár a gazdálkodó egység tulajdonosa, akár jó szakemberként számon tartott, megbecsült alkalmazott. Az értékesítés megszervezésénél a legnagyobb szakértelemmel kell igazodnia - szem előtt tartva az interdependencia (kölcsönös függőség) elvét - az értékesíteni kívánt áruféleségekhez. A szerzők többféle módszer alkalmazásával kívánnak segítséget nyújtani mindezen ismeretek elsajátításához, és a tananyag feldolgozásához. Mind a három nagy témakört olyan bevezetővel indítják, mely átfogó tájékoztatást ad a hozzájuk tartozó fejezetek tartalmáról. Számos fejezetben mintadokumentációk találhatók (például jegyzőkönyvek, bizonylatok stb.). Az "Összefoglalás" fejezet pedig rendszerező áttekintést nyújt az adott témakör ismeretanyagáról. A fejezetekben található számos kiegészítő információ, mely nem közvetlenül a tananyag része, de hasznos ismereteket tartalmaz. Vissza

Tartalom

ELŐSZÓ
I. ÁLTALÁNOS ÁRUISMERET 11
1. Az áru fogalma, csoportosítása 13
1.1. Az áruk csoportosítása 13
1.2. Az áru eladhatósága 14
1.3. Árurendszerek 15
1.4. A vonalkód jelentősége, elterjedésének okai 20
Kérdések, feladatok 29
2. A minőség 31
2.1.Az áru minőségére ható tényezők 31
2.2. A minőség objektív és szubjektív jellemzői 33
2.3. Minőségi osztályok 34
2.4. Minőségtanúsítás 35
2.5. Szabványok és szabványosítás 40
2.6. Nemzetközi minőségbiztosítási rendszerek 41
2.7. A minőségbiztosítás alapelvei 44
Kérdések, feladatok t..46
3. Fogyasztói érdekvédelem 47
3.1. A fogyasztókat megillető jogok 48
3.2. A fogyasztói érdekek védelmét biztosító jogszabályi előírások 48
3.3. Az áruk forgalomba hozatalának kötelező előírásai 58
3.4. A szavatosság 59
3.5. A jótállás 62
3.6. A hatósági ellenőrzés a kereskedelemben 65
Kérdések, feladatok 68
Összefoglalás I. Általános áruismeret .................................................69
II. ÁRUFORGALMI ISMERETEK 71
1. Az áruátvétel 73
1.1. Az áruátvétel elhelyezése a beszerzés folyamatában 73
1.2. Az áruátvétel előkészítése, az áru fogadása 75
1.3. Az áruátvétel lebonyolítása 78
1.4. Az áruátvétel adminisztrációs feladatai és bizonylatai 81
1.5. Szállítókkal szembeni kifogások intézésének módjai, szabályai 82
Kérdések, feladatok 84
2. Az áruk tárolása és raktározása 85
2.1. Tárolás, állagvédelem, vagyon-, tűz-, munkavédelmi és közegészségügyi előírások 85
2.2. Tárolási módok 90
2.3. Árumozgató gépek, eszközök 93
Kérdések, feladatok 96
3. Készletezés 97
3.1. A készlet összetételének, nagyságának meghatározása 97
3.2. A leltározás célja, szerepe 99
Kérdések, feladatok 104
4. Az áruk eladásra történő előkészítése 105
4.1. Az áruelőkészítés műveletei 105
4.2. Az áruk eladótéri elhelyezésére szolgáló berendezések 110
Kérdések, feladatok 115
5. Értékesítési módok 117
5.1. Hagyományos értékesítés 117
5.2. Önkiválasztó értékesítés 118
5.3. Minta utáni értékesítés 118
5.4. önkiszolgáló értékesítés 119
Kérdések, feladatok 125
6. A vásárlási döntés folyamata 127
6.1. A vásárlási döntést befolyásoló tényezők 128
6.2. A vásárlók befolyásolásának eszközei 128
6.3. Vevőtípusok 131
Kérdések, feladatok 134
7. Az eladás folyamata 135
7.1. A vevő fogadása 135
7.2. Az áru bemutatása 137
7.3. Az ellenérték elszámolása 139
7.4. Az áru becsomagolása 139
7.5. Értékesítés utáni teendők 140
Kérdések, feladatok 142
8. A kereskedelmi egységekben használatos gépek, berendezések 143
8.1. A pénztárgépek 144
8.2. Hűtőberendezések 148
8.3. A mérlegek 150
8.4. Szeletelő-, aprító- és csomagológépek 153
8.5. Árumozgató eszközök és gépek 153
8.6. Vagyonvédelmi eszközök, berendezések 154
Kérdések, feladatok 159
9. Munkakörök a kereskedelemben 161
9.1. A boltvezető feladatai 162
9.2. Az eladó feladatai 163
9.3. A pénztáros feladatai 163
Kérdések, feladatok 171
Összefoglalás II. Áruforgalmi ismeretek 175
Irodalomjegyzék az I. és II. fejezethez 177
III. A KERESKEDELMI EGYSÉG SZABÁLYSZERŰ MŰKÖDTETÉSE 179
1. Kockázatértékelés a kereskedelmi egységekben 181
1.1. Kockázat, kockázatértékelés 181
1.2. A kockázatértékelés elemei 183
Kérdések, feladatok 191
2. Munkavédelmi előírások a kereskedelemben 193
2.1. Munkavédelmi alapfogalmak 193
2.2. Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés szabályai 196
2.3. A munkabalesetek és a foglalkozási megbetegedések ügyvitele 202
2.4. A munkavédelem hatósági felügyelete 204
Kérdések, feladatok 207
3. A kereskedelmi egységekre vonatkozó tűzvédelmi szabályok 209
3.1. Tűz- és égésvédelmi alapfogalmak 209
3.2. Tűzmegelőzési feladatok 211
3.3. A tűzjelzése 212
3.4. A tűz oltása 214
3.5. A gazdálkodó szervezetek tűzvédelemmel és műszaki mentéssel
kapcsolatos feladatai 215
3.6. A kereskedelmi egységben használható tűzoltási módok 221
Kérdések, feladatok 227
4. Élelmiszerbiztonsági rendszer kialakítása a kereskedelmi egységekben 229
4.1. A HACCP rendszer lényege 229
4.2. A HACCP rendszer bevezetésének célja, hét alapelve 231
4.3. A rendszer kialakításának lépései kiskereskedelmi egységekben 232
4.4. Az áruforgalmi tevékenység veszélyelemzése és az ebből adódó gyakorlati teendők 232
4.5. Felkészülés a hatósági ellenőrzésre 241
Kérdések, feladatok 244
5. Áru- és vagyonvédelem a kereskedelemben 245
5.1. Az áru- és vagyonvédelem fontossága 245
5.2. Az üzlet veszélyeztetettségét befolyásoló tényezők 246
5.3. A lopás 247
5.4. A bolti lopások megelőzésének lehetőségei 254
5.5. Rendkívüli események kezelése 256
Kérdések, feladatok 261
6. A kereskedelem feladatai a környezetvédelem területén 263
6.1. A környezetvédelem jelentősége 264
6.2. A környezettudatos vállalkozás 266
6.3. A kereskedelem helye és szerepe a környezetvédelemben 268
6.4. A reklám szerepe 281
Kérdések, feladatok 283
7. Pénzforgalom a kereskedelemben 285
7.1. A pénzforgalom fogalma és fajtái 286
7.2. Bankszámla nyitása, fajtái, a bankszámlák feletti rendelkezés 287
7.3. A kereskedelemben leggyakrabban használt készpénz nélküli fizetési módok 292
7.4. A készpénzforgalom 294
Kérdések, feladatok 301
8. Bizonylatkezelés a kereskedelmi egységekben 303
8.1. A bizonylat fogalma, a bizonylatok osztályozása 303
8.2. A bizonylatok alaki és tartalmi kellékei 305
8.3. A bizonylati fegyelem 306
8.4. Bizonylati Szabályzat, Bizonylati Album 311
8.5. Szigorú számadásra kötelezett nyomtatványok 312
Kérdések, feladatok 319
9. A munkaviszony jogi szabályozása 321
9.1. Munkaviszony létesítése 321
9.2. A belépő dolgozókkal kapcsolatos adminisztrációs feladatok 325
9.3. A munkarend kialakítása 325
9.4. A munkavállalót megillető szabadidő formái 326
9.5. A szabadság kiadása 328
9.6. A munkavégzés szabályai 328
9.7. Kártérítési felelősség 330
9.8. A munkaszerződés módosítása 332
9.9. A munkaviszony megszűnése, illetve megszüntetése 332
9.10. Munkaügyi ellenőrzés 344
9.11. A jelenléti ív 347
9.12. A munka díjazása 348
9.13. Munkabéren kívüli juttatások 354
9.14. Nyugdíj- és egészségbiztosítás 357
9.15. A munkaviszony szabályozása vállalati szinten 360
Kérdések, feladatok 365
10. Iratkezelés, üzleti levelezés a kereskedelemben 369
10.1. Az iratkezelés szervezete 369
10.2. Az iratok iktatása 370
10.3. Az iratok tárolása, megőrzése 372
10.4. Az iratok selejtezése, megsemmisítése 372
10.5. Az iratkezeléshez használt eszközök 373
10.6. Üzleti levelezés 373
10.7. A kereskedelemben használatos levélfajták 378
Kérdések, feladatok 384
11. A kereskedelmi egység nyitásával kapcsolatos gyakorlati teendők 385
11.1. Az üzlet nyitásához szükséges hatósági engedélyek 385
11.2. Az üzlet elnevezése, feliratai 387
11.3. A nyitva tartásra vonatkozó szabályok 388
11.4. A területfoglalással kapcsolatos szabályok 389
11.5. A bolti környezet gondozása 396
Kérdések, feladatok 398
Összefoglalás III. A kereskedelmi egység szabályszerű működtetése 399
Irodalomjegyzék a III. fejezethez 401
Megoldókulcs 403
Függelék 415
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv