1.035.017

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Munkássakk (minikönyv) (számozott)

Szerző
Lektor

Kiadó: Gutenberg Művelődési Otthon Miniatűrkönyv-gyűjtők Klubja
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 201 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 6 cm x 4 cm
ISBN:
Megjegyzés: Számozása: 179 Számozás színe: fekete Kiadott példányszám: 400 Könyvtervező: Erdélyi János Nyomda: Alföldi Nyomda Kiadási alkalom: Ötrven éve jelent meg a Munkássakk című újság emlékére Könyvesbolti forgalomba nem került. A könyv pontos mérete: 42 x 61 mm.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Munkássakk című lap nyolcéves fennállása alatt összefogta, irányította, támogatta, lelkesítette a szervezett munkások egyéni és csapatsakkozását, s ezzel elévülhetetlen érdemeket szerzett a sport... Tovább

Előszó

A Munkássakk című lap nyolcéves fennállása alatt összefogta, irányította, támogatta, lelkesítette a szervezett munkások egyéni és csapatsakkozását, s ezzel elévülhetetlen érdemeket szerzett a sport és a művelődés, az összefogás és a munkásszolidaritás előmozdításában. Beszámolt az egyéni és a csapatversenyekről, rendszeresen közölt játszmákat, játszmaelemzéseket és feladványokat.
A lap megjelenését betiltó rendelkezések után, a háborús események miatt, a munkássakkról csak a Népszava heti sakkrovata számolt be 1944. március 19-ig, mert akkor a Népszavát és a szakszervezeteket is betiltották.
A munkássakkozók közül két nemzetközi sakknagymester (Szabó László és Lilienthal-Ligeti Andor) és sok ismert mester, illetve mestererejű játékos került ki.
A polgári sakkozás a múltban külön úton járt, habár tisztelettel nézett az amatőr alapon álló szervezett munkássakkozókra - ha lehetett, ígéretekkel el is csábította őket -, általában nem propagálta sakkozóink bel- és külföldi sikereit.
Az eredmények mellett kegyelettel kell megemlékeznünk az esztelen háború áltozatiról és mártírjairól, azokról, akik nem tudtak többé a sakktáblához ülni: Boros Sándor, Drucker (Dénes) József, Bányai József, Szekeres Kálmán, Pongrácz József, Steiner Endre, hogy csak néhányukat említsük, és még sokan mások, akik a munkássakk-kultúra névtelen katonái voltak.
Pesten a harcok után már 1945. március 18-án összegyűltek sakkozóink, és megalakították a Magyar Dolgozók Országos Sakkszövetségét, a MADOS-t. Elnöknek a "Villamosok" Sakk-köre volt titkárát, Kossa Istvánt választották meg, aki akkor más a Szaktanács élén állt. Társelnök Maróczy Géza lett. A munkássakk-körök a felszabadulás után ismét talpra álltak, majd 1949-ben beolvadtak az újonnan szervezett sakkegyesületekbe. Ez már egy új fejezet kezdete, amely megismertette a magyar sakkozók nevét az egész világgal. Vissza

Kútfalvi Oszkár

Kútfalvi Oszkár műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Kútfalvi Oszkár könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv