1.034.828

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Ízes Erdély

Szerző
Lektor
Fotózta

Kiadó: Timp Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 132 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 30 cm x 23 cm
ISBN: 963-86678-4-2
Megjegyzés: Színes fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Nem szokványos szakácskönyvet tart a kezében a Tisztelt Olvasó. Olyan kiadványt lapozhat át, amely Erdélyországból ad nem akármilyen ízelítőt. A művészi értékű felvételek segítségével valósággal megidézi a gyönyörűszép erdélyi tájakat és településeket, bepillantást nyújt népi hagyományaink gazdag világába, s kóstolót is kínál az erdélyi konyha legízletesebb fogásaiból. Megtudhatjuk ebből a könyvből azt is, hogy az édesanyja sütötte csigarétes volt Tamási Áron kedvenc elesége, hogy a nagyenyedi diákok a töltelékes káposztát szerették legjobban, s azt is, hogy hogyan készítik a gyimesi csángómagyarok a málégaluskát és a rakott puliszkát.
A havasi pásztorokkal együtt kóstolhatjuk meg a vadcsomboros báránybordát, a friss ordát, az érett túrót és a zsendicét. Családi tűzhelyünkön megfőzhetjük mindazokat az ételeket, amelyeket Ambrus Gizella székelyudvarhelyi fogadós főzőasszony készít a vendégeinek. Kútvölgyi Mihály sok-sok éven át gyűjtötte össze és rendszerezte ezeket a recepteket,... Tovább

Fülszöveg

Nem szokványos szakácskönyvet tart a kezében a Tisztelt Olvasó. Olyan kiadványt lapozhat át, amely Erdélyországból ad nem akármilyen ízelítőt. A művészi értékű felvételek segítségével valósággal megidézi a gyönyörűszép erdélyi tájakat és településeket, bepillantást nyújt népi hagyományaink gazdag világába, s kóstolót is kínál az erdélyi konyha legízletesebb fogásaiból. Megtudhatjuk ebből a könyvből azt is, hogy az édesanyja sütötte csigarétes volt Tamási Áron kedvenc elesége, hogy a nagyenyedi diákok a töltelékes káposztát szerették legjobban, s azt is, hogy hogyan készítik a gyimesi csángómagyarok a málégaluskát és a rakott puliszkát.
A havasi pásztorokkal együtt kóstolhatjuk meg a vadcsomboros báránybordát, a friss ordát, az érett túrót és a zsendicét. Családi tűzhelyünkön megfőzhetjük mindazokat az ételeket, amelyeket Ambrus Gizella székelyudvarhelyi fogadós főzőasszony készít a vendégeinek. Kútvölgyi Mihály sok-sok éven át gyűjtötte össze és rendszerezte ezeket a recepteket, színes táj- és ételfotói pedig otthonunkba varázsolják Erdély megőrzött értékeit. Vissza

Tartalom

Erdély ízei, mint a honvágy 8
Kenyérsütés 12
Disznóvágás 14
Kóstoló 16
Lesi-pecsi 17
Káposztalé-leves 18
Füstölés, pácolás 20
Oroszhegyi szilvapálinka 22
Göngyölt hús 24
Székely házikocsonya 25
Egresleves lesütött disznóhússal 26
Lesütött disznóhús 27
Kalotaszegi zelleres almaleves 28
Pirosáfonya-leves füstölt csülökkel 29
Aszaltszilva-leves 30
Országgyűlés-leves 31
Tárkonyos pityókaleves lesütött disznóhússal 32
Mi van a háziasszony kamrájában? 34
Szőlőbefőtt 35
Savanyított gomba 35
Gogos 36
Csípős paprika 36
Oroszhegyi csomboros uborka 37
Vinetta (padlizsánkrém), zakuszka 38
Gömböc 40
Oroszhegyi töltött káposzta gömböccel és puliszkával 41
Csángó töltelékes málégaluska 43
Parajdi főzőverseny 44
Disznótoros kemencés töltött káposzta 46
Kolozsvári töltött káposzta 48
Csernátoni hagyományőrzők 50
Torockói csomboros tökfőzelék tükörtojással 52
Ludaskása sült paprikával 53
Mit ettek a nagyenyedi diákok? 54
Szabógallér-leves 55
Árvalaska-leves 56
Hagymás tokány puliszkával 57
Tárkonyos fuszulykaleves 58
Fuszulykafőzelék csülökkel 59
Otthoni ízek 60
Varsági rántásos zöldségleves 62
Kalotaszegi savanyúleves 64
Gyimesi csángó vendéglátás 66
Juhmérés Mérában 68
Sajtkészítés 72
Sajtkínálás az esztenán 76
Rakott kaszás puliszka 78
Tojásos bárányragu 80
Bálmos 81
Túrós puliszkagombóc 82
Göngyölt puliszka 83
Kászuban érlelt túró 84
Sült gomba juhtúróval 86
Hiripgomba-tokány puliszkával 88
Töltött bárány 90
Tárkonyos savanyú bárány fej-leves 92
Növendékszegy tárkonymártással 93
Konyha- és szobabelsők 94
Tyúkhúsleves a havason 96
Vadcsomboros bárányborda 98
Pácolt flekken 100
Pityókás házi lószalámi 101
Kukoricalisztben sütött pisztráng fokhagymamártással 102
Marosi párolt hal 104
Őzgerinc áfonyamártással 105
Borvizek 107
Máréfalvi tejfölös lepény 108
Vargabéles 110
Kürtőskalács 112
Csigarétes vagy búcsúi rétes 114
Keresztelő Mérában 116
Pántlikás pánkó 118
Csörögefánk 119
Szilvalekváros derelye 119
Kapros-ordás palacsinta 120
Somodi kalács 122
Ételek és borok 124
Ambrus Gizi fűszerajánlata 128
Ételmondók, ételfőzők 129
Köszönetmondás 130
Kútvölgyi Mihály munkái 131
Irodalomjegyzék 132
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv