A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A szovjetorosz irodalom története

Szerző
Fordító

Kiadó: Művelt Nép Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 498 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

A szovjet kiadó megjegyzése3
BEVEZETÉS5
A szovjet irodalom alapja: a szocialista valóság. A szovjet irodalom fejlődésének döntő feltétele: a bolsevik pártosság . A szovjet irodalom módszere: a szocialista realizmus . A szovjet irodalom soknemzetiségű jellege . Az újtípusú író a Szovjetországban . A szovjet irodalom történetének főbb szakaszai
ALEKSZEJ MAKSZIMOVICS GORKIJ36
Gorkij világhíre.
Gorkij élete39
Családja. Gyermekkora és ifjúsága. Előkészülete az irodalmi tevékenységhez. Gorkij "Gyermekkor", "Emberek között", "Egyetemeim" c. regényeinek önéletrajzi jelentősége. Irodalmi tevékenységének kezdete. Forradalmi tevékenysége. Gorkij az emigrációban. Gorkij visszatérése Oroszországba . Gorkij életének Október utáni időszaka.
Gorkij munkásságának első szakasza54
A fiatal Gorkij forradalmi romantikája. Gorkij romantikus hőse. Gorkij romantikus alakjainak jelentősége. Gorkij korai alkotásainak realizmus. Ábrándozás a hősről. Hit a harcos emberben.
A "mélység" ábrázolása65
A csavargó ábrázolásának újszerűsége Gorkijnál. A "mélység" embereinek negatív oldalai. "Cselkas". Gavrila alakja. Cselkas alakja. "A kópé" és a "Konovalov". A szerző alakja Gorkij elbeszéléseiben. Következtetések.
Gorkij munkásságának második szakasza79
"Foma Gorgyejev"
A kereskedők alakja. Foma Gorgyejev alakja. Munkásalakok a regényben.
Színdarabok84
Munkásalakok a színdarabokban. "Éjjeli menedékhely". A főbb jellemek. Szatyin alakja. Luka alakja. A dráma kompozíciója és nyelvezete. A dráma jelentősége. "Viharmadár". "Az ember" c. költemény.
"Az anya"97
A regény anyag. A munkások és a forradalmi értelmiség a regényben. Az anyag alakja. Hogyan dolgozta ki Gorkij Nyilovna alakját? Pavel alakja. Realizmus és romantika a regényben. A regény és a cári cenzura. A regény jelentősége. "Az anya" mint a szocialista realizmus klasszikus alkotása. Összegezés.
Gorkij munkássága a reakció és az első világháború éveiben119
A marxista kritika az irodalmi reakció elleni harcban. Makszim Gorkij a reakció elleni harcban. "Nyár". Az "okurovi Oroszország". Az orosz emberek alakjai. Gorkij a világháború éveiben.
Gorkij és az irodalmi harc a 20. század elején128
A korai proletárirodalom. A. Sz. Szerafimovics. Parasztírók. V. V. Vereszajev.
Gorkij és Majakovszkij137
Realizmus a lírában. Gorkij hatása Majakovszkijra. Majakovszkij korai alkotásainak eszméi és alakjai.
A 20. század kritikai realizmusa145
I. A. Bunyin. A. I. Kuprin. L. Andrejev. Hanyatló, reakciós irányzatok az irodalomban. Gorkij harca a szimbolizmus ellen. Rövid következtetések.
Gorkij munkássága a Nagy Októberi Szocialista Forradalom után159
A szintézis időszaka. Lenin képe.
"Az Artamonovok"161
A regény eszmei tartalma. A munka gorkiji értelmezése. Ilja Artamonov alakja. A második nemzedék. A harmadik nemzedék. Az ifjabb Ilja Artamonov. Tyihon Vjalov.
"Klim Szamgin élete"170
Klim Szamgin alakja. Kutuzov alakja.
A publicista Gorkij174
Gorkij harca a fasizmus ellen.
AZ IRODALOM A POLGÁRHÁBORÚ ÉS A NÉPGAZDASÁG HELYREÁLLÍTÁSÁNAK IDŐSZAKÁBAN181
A költészet a forradalom első éveiben. Gyemjan Bednij munkássága. Valerij Jakovlevics Brjuszov (1873-1924). Alekszandr Alekszandrovics Blok (1880-1921). Szergej Jeszenyin (1895-1925). A népgazdaság helyreállításának békés munkája. A párt irodalompolitikája. Osztályharc az irodalomban. A polgárháború ábrázolása. A. Sz. Szerafimovics (1863-1949) munkássága. A "Vasáradat" (1924). D. A. Furmanov: "Csapajev" (1923). K. Trenyov: "Ljubov Jarovaja" (1926). Az újjáépítés időszakának kezdete. Az újjáépítés és alkotás témája. - F. Gladkov: "Cement" (1925)
Vlagyimir Vlagyimirovics Majakovszkij221
Az agitátor-költő. Majakovszkij - az irodalmi újító. Majakovszkij hazafisága. Majakovszkij humanizmusa. Sztálin és Majakovszkij. Majakovszkij élete. Gyermekkora. Családja. Részvétele a földalatti forradalmi munkában. Irodalmi munkásságának kezdete Majakovszkij verseinek újszerűsége. Majakovszkij költői reformjának demokratikus jellege. A "Nadrágban járó felhő". A költemény eszmei és tárgyi alapja. A költemény művészi sajátosságai. Majakovszkij szatírái a forradalom előtt. Az emberábrázolás a "Hátgerinc-fuvola", a "Háború és béke" és "Az ember" című költeményeiben. Majakovszkij 1917-1918-ban. Versek a forradalomról. Művészet és forradalom. Majakovszkij a Rosztá-nál. A "Roszta-ablakok" főbb témái és művészi sajátosságai. A "150,000.000". A nép mint téma. Majakovszkij új lírai világfelfogása. Majakovszkij növekvő híre, munkájának új formái. Majakovszkij szatirikus költeményei. Az "Őnagyonülésezők". A "Szeretlek" és az "Erről". "Vlagyimir Iljics Lenin". Lenin alakja. A költemény szerkezete. Epikus elemei. Lírai elemek a költeményben. A költemény nyelve. Külföldi utazásai. Majakovszkij a Nyugatról. Majakovszkij művészetének utolsó korszaka. "Beszélgetés az adófelügyelővel a költészetről". Majakovszkij a költő munkájáról. A "Csudajó!". A forradalom és a haza a "Csudajó!"-ban. A költemény újítói jelentősége. A költemény sajátosságai, a jellemábrázolás, az intonálás és a ritmus szempontjából. Majakovszkij mint újságíró-költő. Munkássága a "Komszomolszkaja Pravdá"-nál. Verses tárcái. Az ötéves terv témája. A szovjet ember alakja. Kapcsolatai az olvasóközönséggel. A kiállítás. Életének utolsó évei. "Teli torokból". Majakovszkij jelentősége a szovjet és világirodalomban.
A SZTÁLINI ÖTÉVES TERVEK IDŐSZAKÁNAK IRODALMA309
Az irodalmi és művészi szervezetek átszervezése. Az írókongresszus. Az iparosítás és kollektivizálás témája. Az új ember képe. Makarenko: "Az új ember kovácsa" (1933-1934.
Nyikolaj Osztrovlszkij és jelentősége a szovjet irodalom történetében317
"Az acélt megedzik" (1932-34). Korcsagin példájának ereje.
M. A. Solohov munkássága328
Írói munkájának kezdete. A "Csendes Don". A regény művészi sajátosságai. "Új barázdát szánt az eke". A regény jelentősége. Davidov alakja. Kommunista szereplői. A regény művészi sajátosságai. Solohov tevékenysége a Nagy Honvédő Háború idején.
Alekszej Nyikolajevics Tolsztoj343
Munkássága a forradalom előtt. Első évei Október után. A "Nagy Péter" c. regény. Péter alakja. A regény főalakjai. A regény nyelvezete. A. Tolsztoj színművei Rettegett Ivánról. "A kenyér" (1937). A "Golgotha". A. Tolsztoj tevékenysége a Nagy Honvédő Háború idején.
A háborúelőtti évek irodalma (1937-1941)358
A történeti regény fejlődése
AZ IRODALOM A NAGY HONVÉDŐ HÁBORÚ ÉVEIBEN356
Az irodalom új feladatai. A líra a háború idején. Az elbeszélő költemény. Tvardovszkij "Vaszilij Tyorkin" c. műve. A próza. Szimonov: "Nappalok és éjszakák". A dráma. Szimonov: "Orosz emberek". Kornyejcsuk: "Front". Leonov: "Invázió.
A. A. Fagyejev munkássága386
Korai elbeszélések. "Tizenkilencen". A szocialista realizmus vonásai a regényben. "Az utolsó idegen".
"Az Ifjú Gárda"395
A regény tény-anyaga. A regény jelentősége. Az idősebb nemzedék. A fiatal nemzedék. A barátság és szerelem motivuma. A család és az iskola a regényben. Az ellenség ábrázolása. A regény szerkezeti és nyelvi sajátosságai. A regény hiányosságai.
A HÁBORÚ UTÁNI ÉPÍTÉS IDŐSZAKÁNAK IRODALMA405
Párthatározatok az irodalom és művészet kérdéseiről (1946). Az irodalom új fellendülése. Az építés témaköre. A Nagy Honvédő Háború témaköre. A burzsoá kultúra leleplezése. A szovjet ember ábrázolása. Iszakovszkij költészete. A drámairodalom eredményei.
A SZOVJETUNIÓ NÉPEINEK IRODALMA426
A szovjet népek irodalmának felvirágzása a lenini-sztálini nemzetiségi politika alapján. A szovjet irodalom soknemzetiségű jellege. A szovjet népek irodalmának fejlődése. Népeink irodalmi kapcsolatai Október előtt és után. A Szovjetúnió irodalmi térképe.
Szulejman Sztalszkij441
Szulejman Sztalszkij élete. Szulejman Sztalszkij költészete. Szulejman Sztalszkij stílusa.
Dzsambul Dzsabajev446
Dzsambul Élete. Dzsambul stílusa.
Pavlo Ticsina451
Élete és munkássága. A szovjet népek testvériségének énekese. Ticsina versművészete.
Janka Kupala458
Janka Kupala élete. Janka Kupala művészi pályája. Janka Kupala stílusa.
Avetik Iszaakjan461
Avetik Iszaakjan élete és költészete
Galaktion Tabidze466
Galaktion Tabidze írói fejlődése. Tabidze költeményei Szovjet-Gruziáról
Utószó469
Névmutató473
Fordítások jegyzéke494
Tartalomjegyzék495

L. I. Tyimofejev

L. I. Tyimofejev műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: L. I. Tyimofejev könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv