1.035.058

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szentesi Életrajzi évfordulók 1989/5. (dedikált példány)

Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az ötödik száma jelent meg a Szentesi életrajzi évfordulók című füzetnek. Többen állítják, hogy ez nagy dolog egy vidéki kiskönyvtár viszonylatában, hisz »szabály« szerint a kiadói tevékenység nem... Tovább

Előszó

Az ötödik száma jelent meg a Szentesi életrajzi évfordulók című füzetnek. Többen állítják, hogy ez nagy dolog egy vidéki kiskönyvtár viszonylatában, hisz »szabály« szerint a kiadói tevékenység nem tartozik a feladatai közé. Hogy a szentesi könyvtár mégis vállalja, és épp a biográfia műfajában, nem szándék nélkül való. Ez életutakon keresztül egy értékvesztett időszakban igyekszik felmutatni — olykor hétköznapinak tűnő — értékeket.
Akik figyelemmel kísérték a sorozat eddigi darabjait, tapasztalhatták, hogy a bemutatott személyek többsége nem elsősorban az országos hírneve, hanem a városért, a helyi közösségért végzett munkája révén vált méltóvá a megemlékezésre. Egy-egy csillogó, nagy név jogos büszkeséggel töltheti el a mai szentesieket is, de tudni kell, hogy városunk anyagi és szellemi gyarapodását azok segítették közvetlenebbül elő, akik helyben kamatoztatták felkészültségüket, tehetségüket. Válogatásunk során ezt fontos szempontnak tartottuk korábban is, most is. Igyekeztünk minél több foglalkozási ág, társadalmi réteg képviselőjét felvonultatni, bizonyítva ezzel is, hogy nincs olyan terület, ahol ne lehetne maradandót, emlékezeteset alkotni.
Kutató munkánkat többen segítették. Az anyakönyvi adatok pontosításában részt vett dr. Kis Tóth Tihamérné szentesi, és Péterné Fehér Mária kecskeméti levéltáros. Hasznos információkkal szolgált Bérces Lajos izsáki református lelkész, valamint Szécsényiné Csergő Judit. A technikai kivitelezésben — immár hagyományosan — Ibolya Lászlóné volt segítségünkre. Fáradozásukért ezúton mondunk köszönetet. Külön köszönet jár Kőszegfalvi Ferenc hódmezővásárhelyi helytörténésznek, aki ezúttal is vállalta kötetünk lektorálását. A kiadvány megjelenését anyagi eszközökkel támogatta a Szentes Városi Tanács Művelődési Osztálya, valamint a helyi Városvédő és Városszépítő Egyesület. Vissza

Tartalom

Előszó 3
Bartha János (L. L.) 5
Békefi Antal (B. I.) 8
Burián Lajos (L. L.) 11
Csergő Károly (L. L.) 14
Csipke Zoltán (B. I.) 17
Csukás Benjamin (L. L.) 19
Deréki (Leipnik) Antal (B. I.) 22
Derzsi Kovács Jenő (B. I.) 26
Farkas Gedeon (L. L.) 28
Fenyvesi István (L. L.) 30
Horváth Mihály (B. I.) 32
Jakó Dezső (B. I.) 35
Kocsis Pál (L. L.) 37
Kotvics József (L. L.) 39
Kugler (Kogler) János (L. L.) 42
Lakos Imre (L. L.) 44
Nagy Ibolya (B. I.) 47
Sima László (L. L.) 49
Szívós Béla (B. I.) 52
Dr. Uhlár István (B. I.) 55
Rövidítések 58
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv