1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Laboratóriumi gyakorlatok

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Kertészeti Egyetem
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 266 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Megjelent 650 példányban. Negyedik, átdolgozott kiadás. Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A "Laboratóriumi gyakorlatok" című jegyzetünk harmadik, átdolgozott kiadása 9 éve, 1976-ban jelent meg. Bár a Kertészeti Egyetem hallgatói számára az alapozó kémiai képzés erősen korlátozott... Tovább

Előszó

A "Laboratóriumi gyakorlatok" című jegyzetünk harmadik, átdolgozott kiadása 9 éve, 1976-ban jelent meg. Bár a Kertészeti Egyetem hallgatói számára az alapozó kémiai képzés erősen korlátozott volumenű, a tudomány fejlődését egyrészt itt is nyomon kell követni, másrészt az utóbbi 5 évben az agrárfelsőoktatás számára 4 kötetes kémia-tankönyvet - Általános, szervetlen és analitikai kémia ; Szerves kémia ; Biokémia /megjelenés alatt/ ; Agrokémia és növényvédelmi kémia - adtak ki, így ezekhez is igazodva indokolttá vált a jegyzet átdolgozása, illetőleg némi bővítése.
A jegyzet függelékeként - kissé bővítve - újra közreadtuk azt a példatárat, amely elősegíti a hallgatóság számára a tananyag alaposabb megértését és a logikai összefüggések gyakorlását.
Őszinte köszönettel tartozunk a jegyzet bírálóinak, dr. Gasztonyi Kálmán és dr. Kőrös Endre professzoroknak, hogy a kézirat véglegesítéséhez értékes tanácsaikkal hozzájárultak. Vissza

Tartalom

ELŐSZÓ 7
I. ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK A KÉMIAI LABORATÓRIUMI MUNKÁHOZ 9.
1. A laboratóriumi munka rendszabályai 9.
1.1. Laboratóriumi munkaszabályok 9.
1.2. Munkavédelmi óvórendszabályok 10.
1.3. Elsősegélynyújtás baleseteknél és
mérgezéseknél 10.
2. Laboratóriumi munkaeszközök 16.
2.1. üveg- és porcelánedények 16.
2.2. Fém- és faeszközök 19.
2.3. A hevítés eszközei 21.
2.4. A hőmérséklet mérése és eszközei 24.
2.5. A laboratóriumi eszközök kezelése és tisztitása 26.
2.6. Üvegtechnikai alapismeretek. Készülékek összeállítása 28
2.7. A vegyszerek minősége 31
3. Laboratóriumi mérések 32
3.1. A mérési eredmények pontossága 32
3.2. Tömegmérés 35
3.3. Térfogatmérés 40
3.4. Sűrűségmérés 48
3.5. Az olvadáspont meghatározása 53
4. Laboratóriumi alapműveletek 55
4.1. Oldatok készítése 55
4.2. Csapadék-leválasztás 58
4.3. Dekantálás, szűrés, centrifugálás 58
4.4. Szárítás 62
4.5. Gázok előállítása és szárítása 63
4.6. Bepárlás és kristályosítás 66
4.7. Lepárlás és szublimáció 69
4.8. Extrahálás és kirázás 74
II. A MINŐSÉGI KÉMIAI ELEMZÉS ALAPJAI 78.
5. A minőségi kémiai elemzésről általában 78.
5.1. Az anyag előkészítése az analizishez 81.
5.2. Az ionok analitikai beosztása 82.
5.3. A kationok reakciói 85.
5.4. Az anionok reakciói 89.
5.5. Az egyszerű kationkeresés menete 93.
5.6. Az egyszerű anionkeresés menete 96.
III. A MENNYISÉGI KÉMIAI ELEMZÉS ALAPJAI 98.
6. A mennyiségi kémiai elemzésről általában 98.
6.1. A térfogatos, vagy titrimetriás elemzés alapjai 98.
6.2. Sav-bázis titrálások 102.
6.3. A víz-vizsgálattal kapcsolatos feladatok 115.
6.4. Redoxititrálások 124.
6.5. Csapadékos titrálások 133.
7. Az analitikai műszerekkel kapcsolatos alapfogalmak 136
8. Elektroanalitikai módszerek 138
8.1. A potenciometriás mérésekről általában 133
8.2. Az elektrometriás méréseknél alkalmazható elektródok 139
8.3. Gyakorlati feladatok 145
9. A műszeres kémiai analitika optikai módszerei 152
9.1. Atomspektroszkópia 153
9.2. Molekulaspektroszkópia 163.
IV. FELADATOK A SZERVES KÉMIA ÉS A NÖVÉNYEI
BIOKÉMIA TÁRGYKÖRÉBŐL 169.
10. Vizsgálatok szénhidrátokkal 169.
10.1. Egyszerű szénhidrátok minőségi
vizsgálata 169.
10.2. Az oligoszacharidok redukciós
reakciói 170.
10.3. A szacharóz enzimatikus bontása 172.
10.4. Poliszacharidok vizsgálata 173.
10.5. A szénhidrátok mennyiségi meghatározására szolgáló módszerek 175.
11. Vizsgálatok aminosavakkal és fehérjékkel 184.
11.1. Elméleti rész 184.
11.2. Gyakorlati feladatok 184.
12. C-vitamin meghatározása nyers és feldolgozott kertészeti termékekből 191.
12.1. Elméleti rész 191.
12.2. Gyakorlati feladatok 194.
13. Kromatográfia 197.
13.1. Bevezetés 197.
13.2. A kromatográfiás elválasztást létrehozó
szorpciós folyamatok 198.
13.3. A kromatográfiás eljárások csoportosítása a résztvevő fázisok halmazállapota szerint 200.
13.4. A kromatográfiás eljárások áttekintése a kromatográfiás rendszer geometriája
szerint 204.
13.5. Kromatográfiás technikák 204.
13.6. A kromatográfiás módszerek alkalmazási lehetőségei 212.
13.7. Kromatográfiás gyakorlatok 221
V. SZÁMÍTÁSI FELADATOK
14.1. Oldatkészítés. Az oldatok koncentrációja 224
14.2. Mérőoldatok faktorozása 234
14.3. Az analízis-eredmények kiszámítása 236
14.4. pH-számítások 245
14.5. A gáztörvényekkel kapcsolatos feladatok 250
14.6. Az oxidációs számok kiszámítása és redoxi feladatok megoldása 254
AJÁNLOTT IRODALOM 258
FÜGGELÉK 259
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv