A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Német maszlag, török áfium

Szerző
Szerkesztő
Róla szól

Kiadó: Unikornis Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 334 oldal
Sorozatcím: A magyar próza klasszikusai
Kötetszám: 87
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 13 cm
ISBN: 963-427-431-5
Megjegyzés: A borító táblavésett, arany- és dombornyomóit a Vésnök Kft. Budapest készítette. A szerző fekete-fehér arcképével illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Előhang
- jézus! Jézus! - üvöltötték a légrádi vitézek magasra emelt karabinnal vágtában gomolyogván le a domb lankáján, amelynek tetején pár lovas fogott körül egy szekeret. A szekérből egy nagy... Tovább

Előszó

Előhang
- jézus! Jézus! - üvöltötték a légrádi vitézek magasra emelt karabinnal vágtában gomolyogván le a domb lankáján, amelynek tetején pár lovas fogott körül egy szekeret. A szekérből egy nagy rézdob tetejéről egy kis dús, szőke, göndör hajú, nagy fejű gyerek meresztette szemét a porfelhőbe takaródzó színkavarodás után.
Zrínyi György visszanézett a dombra; kerecsentollas forgóján megvillant egy drágakő, s aztán mintha elragadta volna a nyomában zúgó vitézi förgeteg.
- Né, cinegém, úrficskám, ahun serénkedik apjaura törökfej kaszabolni! - bökött a gyerek felé egy katona a szekér mellé farolva lovával.
- Lódulj idébb, aggeb! Talán csecset is adnál néki? - intette kellő tiszteletre a legényt a kis Miklóssal szemben távolabbról egy nagybajszú öreg vitéz.
Lent a völgyben fegyvertől, szerszámtól, félholdtól csillogó, zászlóval, kaftánnal, tollal lobogó török csapat igyekezett a Mura felé, poroszkálva ügető marhacsordát hajtván maga előtt.
Hirtelen mozgolódás támadt a seregben: a puskatűztől, szablyafénytől villogó porfelhő a nyomukban kavargott már. Mintha gyorsan előre taszítódott volna az összecsapódó két csoport, a mozdulat nyomában vastagabban vágott föl a por, s belsejében dörgést, villámot hordó távoli fölyhővé vegyült török és magyar. A megriadt marhák szökkenő, ügyetlen vágtatással menekültek a folyóig, amelynek partján folyás ellen kanyarodva ügettek tovább.
A kis Miklós mélázó szemmel merengett a kavarodásra, duzzadó ajkait feszülő figyelme összecsucsorítván. Vissza

Fülszöveg

A XVII. század Magyarországának talán egyik legizgalmasabb alakja Zrínyi Miklós. Kora egyik legszélesebb látókörű politikusa és hadvezére, rendkívüli műveltségű prózaíró és költő. Legnagyobb alkotása, a Szigeti veszedelem valóban mestermű, nagy epikus program a magyarság nemzeti problémáinak megoldására. A vadkan, amelynek Zrínyi a végzetes vadászaton áldozatául esik, vele együtt a nemzeti abszolutizmus programját is sírba fekteti.
Laczkó Géza nagy történelmi regénye, a Német maszlag, török áfium megdöbbentő korabeli nyelvhűséggel, szinte a történész alázatával eleveníti fel Zrínyi sokrétű, izgalmas alakját, a XVII. század török és német hódoltság alatt sínylődő Magyarországát.

Laczkó Géza

Laczkó Géza műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Laczkó Géza könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv