1.034.684

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Rákospalota - Pestújhely - Újpalota

XV. kerület

Szerző
Fotózta

Kiadó: CEBA Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 236 oldal
Sorozatcím: Budapest városrészei
Kötetszám: 15
Nyelv: Magyar   Angol   Német  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-9089-65-6
Megjegyzés: Színes és fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Megtisztelő feladatom, hogy az olvasók figyelmébe ajánljam a CEBA Kiadó Budapest Városrészei című sorozatának kerületünket bemutató monográfiáját.
Kerületünk történetének monografikus feldolgozása... Tovább

Előszó

Megtisztelő feladatom, hogy az olvasók figyelmébe ajánljam a CEBA Kiadó Budapest Városrészei című sorozatának kerületünket bemutató monográfiáját.
Kerületünk történetének monografikus feldolgozása utoljára 1974-ben jelent meg nyomtatásban, Tanulmányok Rákospalota-Pestújhely történetéből címmel, dr. Czoma László szerkesztésében. A közelmúltban vehettük kézbe Buza Péter könyveit, a Palotai tegnapok címűt (1995) és a Pestújhely emlékkönyvét (1997). Megjelent a Pedagógiai Központ gondozásában Matlák Józsefné tanító munkája, mely a lakóhelyismeret tanítását támogató segédanyag (1999), míg e monográfia kéziratának elkészültével egy időben kerül nyomdába egy helytörténeti olvasókönyv (Helyünk a világban, 2000), mely főként a 11-18 éves diákok számára készült. A helyi lapokban rendszeresen jelennek meg cikkek, tanulmányok, visszaemlékezések e témakörben; múzeumunk állandó kiállítása várja az érdeklődő látogatókat, a Suliszalonban Apák és fiúk Rákospalota-Pestújhely történetében címmel nyílt kiállítás, melynek katalógusát Ádám Ferenc írta, s a szervezők a kiállítás egy sorozat első elemének szánták. A Csokonai Művelődési Központ régi képeslapok hasonmásaiból álló gyűjteményt hozott forgalomba, a Tájak, Korok, Múzeumok sorozatban megjelent a Rákospalotai Múzeumot bemutató füzet, egyik iskolánk internetes honlapján mutatja be a múzeum néhány kiállítási darabját.
Miért ez az érdeklődés? Miért szaporodnak a helytörténettel foglalkozó munkák, rendezvények? Kell-e ennyi kiadvány?
Az 1974-es monográfia napjainkhoz közelebbi időszakot felölelő részei ma már korszerűtlenek, szemléletük megkérdőjelezhető - mondhatja joggal az Olvasó, s a régebbi korokra vonatkozó fejezetek egy-egy részét is pontosította, esetleg módosította mára a tudomány. Igaz. De ez még önmagában kevés magyarázatként. Rohanó világunkban, a változások századában talán az állandóságot vágyjuk, a biztos kapaszkodókat, a folytonosság kapcsait keressük. Azt, ami összeköt bennünket, a közös múltat, apáink üzenetét. A tanulságokat. A tanulságokhoz elengedhetetlen, megkérdőjelezhetetlen tényeket. A tények biztonságát.
Otthon akarunk lenni a világban, hiszen ezért vagyunk. Ezért úgy gondolom, hogy igenis kellenek ezek a kiadványok, rendezvények, s remélem számuk a jövőben gyarapodni fog, s hogy az idő tükrében egyre letisztultabb képet kapunk tanulságul, hogy ennek segítségével világosabban lássuk közös jövőnket.
Kérem Önöket, fogadják örömmel és érdeklődéssel ezt a kiadványt, mely segít a múltunkban eligazodni, de bemutatja településfejlesztési terveinket, közös jövőnkre vonatkozó elképzeléseinket is. Ez utóbbiak helytállóságát, megvalósíthatóságát a jövő bírálja el, de Ön is segíthet abban, Kedves Olvasó, hogy e tervek minél konkrétabbak, célszerűbbek, megvalósíthatóbbak legyenek. Segíthet egyrészt úgy, hogy megismeri, mérlegeli azokat, kialakítja azokról álláspontját, s úgy is, hogy véleményét, javaslatait a jövőben is eljuttatja önkormányzatunkhoz. A jövő alakítása ugyanis közös felelősségünk. Ezért és erre kaptunk Önöktől felhatalmazást a választásokon. Kérem, segítsék terveink megfogalmazását és megvalósítását.

Hajdú László
polgármester Vissza

Tartalom

BUDAPEST VÁROSRÉSZE! - XV. KERÜLET
A kerület földrajza és városrészei 11
A kerület természeti adottságai 11
A kerület városrészei 14
Rákospalota településtörténete 23
A kezdetektől a honfoglalásig 23
A honfoglalástól a török kiűzéséig 26
A XVIII. századtól Nagy-Budapest létrejöttéig 30
Széchenyi-telep - Pestújhely története 36
A kerület demográfiája 45
Politikai közélet - civil szerveződések 51
Hitélet, felekezetek, vallásosság 59
A kerület oktatási élete 64
A kerület kulturális élete 71
Műemlékek - hagyományok - népszokások 75
Sportélet a kerületben 81
A kerület gazdasági élete 85
Ipar 85
Mezőgazdaság 90
Külföldi befektetők 91
Egészségügyi urbanizáció 95
Műszaki urbanizáció 102
Település-fejlesztési tervek, a városrész jövője 109
Testvérvárosok 112
Angol nyelvű összefoglaló 113
Német nyelvű összefoglaló 137
Irodalomjegyzék 162
A kerület közszolgálati adattára 163
A kerület gazdasági adattára 215

Ladányi László

Ladányi László műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Ladányi László könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Rákospalota - Pestújhely - Újpalota Rákospalota - Pestújhely - Újpalota Rákospalota - Pestújhely - Újpalota
Állapot:
1.480 ,-Ft
12 pont kapható
Kosárba
konyv