A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

99 előétel 33 színes ételfotóval

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Corvina Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott keménykötés
Oldalszám: 63 oldal
Sorozatcím: 99-33
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 28 cm x 20 cm
ISBN: 963-13-2367-6
Megjegyzés: Színes fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

... Prológ... nyitány... előszó... előjáték - csak egy-egy hangulat, villanás, ígéret a folytatásra, ami eztán következik. Így van ez valahogy a gasztronómiában az előételekkel.
A francia azt mondja: hors d'aeuvre, ami hű, de szabad fordításban olyasfélét jelent, hogy "műsoron kívül". Az előétel nem szerves, nem is nélkülözhetetlen része az étkezésnek, mégis kár volna lemondani róla... mert finom, mert szép, mert sikerélményhez juttatja a háziasszonyt és mert - mint mostanság tudományosan bebizonyították - jótékony hatással van az egészségre. Ugyanis, aki farkaséhesen nekiesne a "komolyabb" ételnek, esetleg menthetetlenül elrontaná a gyomrát, mígnem az előételről tudja, hogy az csak a kezdet, éppen hogy belekóstol - hiszen ki akarna jóllakni vacsora előtt - és megúszott egy gyötrelmes éjszakát!
Tehát kóstoló, "előzetes", mindig keveset készítsünk belőle, nehogy a tányéron maradjon a míves főétel, és tévesen azt higgyük, hogy nem ízlett a főztünk!
Nálunk az utóbbi évtizedekben -... Tovább

Fülszöveg

... Prológ... nyitány... előszó... előjáték - csak egy-egy hangulat, villanás, ígéret a folytatásra, ami eztán következik. Így van ez valahogy a gasztronómiában az előételekkel.
A francia azt mondja: hors d'aeuvre, ami hű, de szabad fordításban olyasfélét jelent, hogy "műsoron kívül". Az előétel nem szerves, nem is nélkülözhetetlen része az étkezésnek, mégis kár volna lemondani róla... mert finom, mert szép, mert sikerélményhez juttatja a háziasszonyt és mert - mint mostanság tudományosan bebizonyították - jótékony hatással van az egészségre. Ugyanis, aki farkaséhesen nekiesne a "komolyabb" ételnek, esetleg menthetetlenül elrontaná a gyomrát, mígnem az előételről tudja, hogy az csak a kezdet, éppen hogy belekóstol - hiszen ki akarna jóllakni vacsora előtt - és megúszott egy gyötrelmes éjszakát!
Tehát kóstoló, "előzetes", mindig keveset készítsünk belőle, nehogy a tányéron maradjon a míves főétel, és tévesen azt higgyük, hogy nem ízlett a főztünk!
Nálunk az utóbbi évtizedekben - igencsak nyilvánvaló történelmi okokból - egy időre, mintha kiment volna a divatból az előétel, noha a régi magyar szakácskönyvekben (amelyekben gyakorta úgy kezdődik egy recept, hogy "végy 10 fácánt") akad azért néhány, kivált a jeles napokra ajánlott menükben, bár azok is jobbára francia eredetűek vagy magyarított franciák. Miből is arra a következtetésre kellett jutnunk, hogy az előétel nem tipikus magyar műfaj, éppen ezért csak néhány magyaros előételt tudunk itt közreadni.
És most elöljáróban néhány jó tanács e könyvecske forgatójának:
- a receptekben közölt mennyiségek 4 személyre szólnak, eltérő estben ezt jelezzük;
- a "forrón tálaljuk" vagy "jól behűtjük" utasítást tessék komolyan venni, mert a siker egyik titka, ott és azok az ízek csak így érvényesülnek!
- a hozzávalók súlyát és a részmunkálatok sorrendjét ajánlatos megtartani;
- a fűszerekkel ki-ki ízlése és fantáziája szerint bánhat és bánjon is! Mint tudjuk, a legfölségesebb ételeket gyakorta a véletlen vagy a kényszerhelyzet szülte. Ha vállalkozó szellemű és gyomrú a családunk, tüstént váljunk "fűszerkalandorokká"!
- az előételek egy része egyben kitűnő egytál- illetve ízletes diétás étel;
- a munkaigényesebb mártásokat (a majonéz kivételéve) jó előre, sőt nagyobb mennyiségben elkészíthetjük, és a mélyhűtőben hónapokig eltarthatjuk;
- a fejes saláta kivételével valamennyi zöldségfélét pótolhatjuk mélyhűtött készítményekkel, de a gyümölcsöt nem ajánlatos!
- ha az előétel tartalmasabb, a főétel legyen könnyű (hal, szárnyas) és fordítva;
- az előétel feladata az , hogy étvágyat csináljon, tehát nemcsak jónak, hanem szépnek, színben gazdagnak is kell lennie;
- régi bölcsesség, hogy kevés, de sokféle maradékból készül a vadonatúj és legjobb előétel.
Ez a szakácskönyv örömből született, minden receptet kipróbáltunk, némelyik sok türelmet és figyelmet kíván, de reméljük, hogy azok a háziasszonyok is örömüket lelik benne és boldogulnak vele, akik eddig csak az anyuka vagy a mások főztjét ették...
Hisszük, hogy a főzés alkotás - hat őt perc alatt vége is a "műnek" -, és az alkotás öröm..
Sok örömöt és jó étvágyat kívánunk. Vissza

Tartalom

Előszó helyett3
Hideg előételek6
Emeletes szendvics6
Apéritif korcsolyák6
Sündisznó falatkák6
Mikádó szelet6
Flóra paprikás falatkái8
Legény-torta8
Mogyorós sajtgolyócskák8
Mandulás sajtgolyócskák9
Sonkatekercs9
Mártogatós változatok9
Resztelt májkrém mártogatós9
Kenőmájas mártogatós10
Lengyel tojás mártogatós10
Zeller mártogatós10
Túrós mártogatós10
Rokfort mártogatós10
Sonkahab mártogatós10
Hétköznapi körözött á la Károly11
Körözöttel töltött paprika11
Dinnye és sonka11
Dinnye-kelyhek11
Sajttal, körtével töltött paradicsom12
Töltött paradicsom fűszeres burgonyasalátával12
Töltött paradicsom szardíniahabbal12
Paradicsom fészekben14
Paradicsomos padlizsán14
Tojás-"gomba"15
Töltött patisszon és cékla15
Orosz tojás15
Lazackrémmel töltött tojás16
Ringlikehely16
Sajtkoktél16
Rákkoktél16
Lazackoktél17
Jaffa saláta17
Sztalicsnij saláta17
Sevillai csirkemáj saláta18
Majonézes csirkesaláta18
Majonézes hússaláta18
Hawaii saláta19
Majonézes borjúvelő19
Indonéz rizssaláta19
Vitaminos riszsaláta20
Rizskehely rákkal20
Rizssaláta Umberto módra21
Lengyel riszkoktél21
Tallinni kapros heringsaláta21
Halmajonéz (tonhalból)23
Fogas koktél23
Polenta (puliszka)-falatkák23
Libamájpástétom24
Fasírtocskák24
Zsákbamacska24
Meleg előételek28
Kukoricotto28
Breton szardíniás pirítós28
Spárga flamand módra28
Spárga köntösben28
Fokhagymás ponty29
Tojás parajfészekben29
Rizskosárkák29
Paradicsom Medici módra30
Kukoricával töltött paradicsom30
Töltött paradicsom tejszínes burgonyával30
Rizzsel töltött paradicsom32
Marhanyelvvel töltött paprika32
Töltött rizskrokett római módra32
Töltött zeller33
Töltött tök33
Töltött gomba34
Töltött kel34
Örmény töltött alma34
Töltött "Siracusa" hagyma36
Kelbimbóval töltött zsemle (bulocski)36
Rakott zucchini vagy padlizsán bolognai módra36
Töltött hagyma gombával37
Kukoricával töltött parajomlett38
Padlizsán nápolyi módra38
Karfiol gúla38
Hagymás óriás papucs39
Tatárlepény40
Fürj rizotto42
Rántott zucchini42
Rántott sajt43
Spárga-ropogós43
Parajkrokett43
Creol paprika43
Gombás auróra tojás44
Halkrokett44
Karfiolfelfújt46
Zöldborsó felfújt46
Csirkemájfelfújt47
Tricolor zöldségpuding47
Gombás rakott omlett49
Gesztenyés-hagymás omlett49
Töltött tojás49
Túrós-sonkás töltött palacsinta50
Sült-töltött nyelves palacsinta50
Hortobágyi húsos palacsinta50
Spenót "rétes"51
Kukoricás töltött palacsinta52
Kolbászos burgonyatorta52
Sárgarépatorta karfiollal54
Pórétorta54
Sonkatorta56
Zöldborsó torta56
Függelék
Mártások, tészták58
Majonéz I.58
Majonéz II. (Natúr spárgához)58
Majonéz főtt tojásból58
Rózsaszín majonéz58
Tartármártás58
Tejszínes majonéz58
Zöld majonéz58
Fokhagymás majonéz (aioli)58
Zöld vaj59
Besamel mártás59
Hollandi mártás59
Remoulade mártás59
Paradicsomos mártás I. (friss paradicsomból)60
Paradicsommártás II. (friss paradicsomból)60
Bolognai ragu60
Aszpik61
Sós palacsinta61
Vajastészta61
Sós kelttészta61
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv