1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az ősember

Szerző

Kiadó: Dante Kiadás
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői vászonkötés
Oldalszám: 374 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér szövegképekkel, táblákkal, mélynyomású táblákkal, kihajtható térképpel gazdagon illusztrálva. Ötödik kiadás. Nyomatta a "Pátria"-nyomda R. T., Budapesten.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

E könyv harmadik fejezetében, az emberi állati eredetét bizonyító csökevényes szervek során szó van a vakbél féregnyúlványáról.
Az embernek ez a sorvadó szerve jó húsz évvel ezelőtt ágynak döntött... Tovább

Előszó

E könyv harmadik fejezetében, az emberi állati eredetét bizonyító csökevényes szervek során szó van a vakbél féregnyúlványáról.
Az embernek ez a sorvadó szerve jó húsz évvel ezelőtt ágynak döntött egy kis diákot. Dél-Magyarország dunamenti végvárának, Pancsova gimnáziumának negyedik osztályában faragta a padot 1904-ben az említett kis diák, aki máig is hálásan gondol szülővárosa polgári leányiskolájának igazgatónőjére, mert kosárszám bocsátotta a krízis múltával rendelkezésére a Természettudományi Közlöny köteteit, az elsőtől az akkor megjelent utolsó füzetig.
Kerek egy hónapig egyebet sem tett e sorok írója - mert ő volt az appendicitisben megbetegedett kis diák -, mint kivonatolta a Közlöny tartalmas köteteit, elsősorban is Herman Ottónak e folyóirat hasábjain megjelent örökszép írásait.
Ott és akkor szerettem én meg Herman Ottó könyveit, sokoldalú érdeklődését, átfogó gondolatait. Ennek a véletlennek köszönhetem, hogy amikor a sors a déli végekről Budapest egyetemére vetett, utat nyertem az utolsó magyar polihisztorhoz, akinek egyénisége, munkája és állásfoglalása annyira érdekelt, hogy mindazokon a területeken tájékozódni iparkodtam, amelyekbe magyar lángelméje belevágott.
Így és ezért kellett - lelki szükségből - nyomon követnem Herman Ottó egyik legszebb tudományos eredményének diadalútját, amelynek során kimutatta, hogy a jégkorszak ősembere hazánk földjén is élt.
Mint a Herman Ottó alapította Madártani Intézet munkatársa, e sorok írójának is jutott parányi rész az idevágó rendszeres barlangkutatás feladatából: a barlangok kövült madármaradványainak feldolgozása. Ez a részletkutatás vezetett el az ősélettudomány mezejére is, amely idestova másfél évtizede foglalkoztat.
Ilyen előzmények után ért 1925 őszén a Dante kiadóvállalat felszólítása: foglalnám össze a magyar nagyközönség számára az ősemberre vonatkozó mai ismereteinket. A felszólítás nem ért a feladatra felkészülve, de azért teljesen tájékozatlanul sem ért. Éppen az itt vázolt körülményeknek köszönöm hogy évek óta figyelemmel kísértem az ősembertudomány haladását, igaz, inkább az érdeklődő laikus, mint a szakember kíváncsiságával. Egy-két rokontárgyú írásomnak nem éppen kedvezőtlen fogadtatása és a kiadóvállalat határt nem ismerő áldozatkézsége pillanatnyi habozás után felbátorították a megbízás elfogadására.
A Dante kiadóvállalat érdeme, hogy ez a könyv a magyar természettudományi irodalomban szokatlanul gazdag illusztrációs anyaggal kerülhetett ki a sajtó alól. Nemcsak az ősembertudománynak és rokontudományainak az utolsó évtizedben megjelent s nálunk jórészt ismeretlen klasszikus standard munkáit, Burkitt, Macalister, Obermaier, Osborn, Werth új kézikönyveit és az irodalmi függelékben felsorolt többi munkát bocsátotta rendelkezésemre, de áldozatot nem kímélve, megszerezte sok, nálunk csak hírből ismert eredeti rekonstrukció sokszorosítási jogát is.
A magyar ősemberbúvárok közül Kormos Tivadarnak köszönöm e könyv hat fejezetét, a jégkorszaknak eredeti kutatásain alapuló összefoglaló ismertetését és az ősember életéből merített biológiai képek szép sorozatát. Pongrácz Sándor nagy hálára kötelezett könyvem korrektúráinak figyelmes átnézésével, Bartucz Lajossal együtt sok értékes tanáccsal egészítve ki az eredeti kézirat hiányait.
A külföldi szaktársak közül köszönettel tartozom Edgar Dacqué müncheni egyetemi tanárnak a jégkorszak nagy térképének közlési jogáért, Eugen Dubois egyetemi tanárnak, a Pithecanthropus felfedezőjének, korszakos jelentőségű lelete jó fényképeiért. W. Freudenberg karsruhei egyetemi tanár Heidelberg ősemberéről készített szobrának képét, Hans Friedenthal berlini egyetemi tanár a neandervölgyi emberről szóló rekonstrukcióit bocsátotta szíves készséggel rendelkezésemre, Ottó Hauser, a francia és német föld ősemberének szerencséskezű búvára jó fényképfelvételekkel sietett segítségemre. W. Salomon egyetemi tanárnak a heidelbergi ősember lelőhelyének és a világhírű állkapocsnak jó fényképét köszönöm, J. V. Zelizko prágai geológus pedig az oroszországi mammutleletek eredeti fényképfelvételeivel kötelezett hálára. A düsseldorfi egészségügyi kiállítás (Grosse Ausstellung für Gesundheitspflege, soziale Fürsorge und Leibesübung, röviden Gesolei) a neandervölgyi szerszámkészítő ember plasztikájának képét küldte meg nagy előzékenységgel.
Az ősember életének biológiai képeiről szóló fejezeteket K. Sávely Dezső mester illusztrálta, szép összhangba hozva a szakszerű kívánalmakat a művészeti követelményekkel. Az ősembermaradványok elterjedésének térképrevitele Kuhárszky Tihamér pontosságát dícséri.
A könyvemhez forrásul használt főbb munkákat könyvem végén sorolom fel: természetes azonban, hogy ezeken és a bennük is idézett irodalmon kívül átvettem az utolsó évek folyóiratainak könyvekbe eddig még át nem ment anyagát is, magyar szempontból külön a Barlangkutatás 1-13. kötetét, a Földtani Közlöny és Természettudományi Közlöny ősembertudományú vonatkozású cikkeit is. Vissza

Tartalom

1. Az örök majompör.......................1
Móra Ferenc majompöre 3. - A Westminster apátság zarándokai 7.
- Lloyd George cikke 7.
2. Teremtés vagy fejlődés 9
A bibliai teremtéstörténet nincs ellentétben a származástannal 10. A
darwinizmus körül 11. - A származástan és ellenfelei 12.
-3. Kísért a mult................ . . 16
Csökevényes szervek 16. - Atavisztikus bizonyítékok 20. - Fejlődéstani bizonyítékok 23.
- A vér szava 26.
-4. Élő és kihalt emberszabású majmok..........29
Huxley pithecometra-tétele 29. - Félmajmok 30. - A gibbon 31. -
Emberszabású majmok 32. - Az orang 32. - A csimpánz 35. - A gorilla
35. - Kihalt majmok 37. - Az ősvilág félmajmai 38. - A fayumi majomős
40. - A dévényi ősmajmok 41. - A rajnai gyermekmajom 43. - Amerika
egyetlen emberszabású majma 45.
5. A jávai rejtély............ . 47
Haeckel jóslata 47. - A Selenka-expedíció 49. - A jávai majomember
kortársai 52. - A trinili leletek kora 52. - A jávai „lahár" 53. - A leletek
fogadtatása 55. - A trinili állkapocs és fogak 58. - A Pithecanthropus combcsontja 58. - A rejtély megoldása 60. - A sondéi fog 63.
6. Az afrikai embermajom........... . . . . 65
Elliot Smith tanítványa 65. - A buxtoni barlang története 67. -
Majomember vagy embermajom? 68. - Afrika: az emberiség bölcsője 69.
7. Aki volt, de nincs ... ....... .....72
A hajnal kövei 73. - Megszólal a krétamalom 76. - Három hipotetikus
emberős 79. - A vegytan érvei 82. - A pampák embere 82. - A harmadkori ember kezenyoma 85. - Problematikus nyomok 87.
& A jégkorszak (írta Kormos Tivadar) . .........89
A diluvium 90. - A magyar őstenger 92. - A jégkorszakok okai 93.
- Megindul a glecser 95. - A jégkorszak klímája 99. - A jégár maga ássa
meg sírját 104. - A lösz és a barlangi agyag 105. - A jégkorszak beosztása
107. - A preglaciális idő 112.
Az ősember kortársai................117
Az európai paradicsom utolsó napjai. 118. - A maltai vadászok zsákmánya: a törpe elefánt és törpe víziló 120. - Az elszigetelődés törvénye
124. - A csalóka kátránytó 125. - A tundrák ura: a mammut 128. - A
tundra és a steppe 128. - A mammut ősei 132. - A mammut a mondákban
134. - A mammut Magyarország földjén 136. - A szibériai mammuthullák 138. - A beresovkai tragédia 142. - A jég titka 144. - Mammutnépszámlálás 148. - Elhal a trombitaszó 151. - Orrszarvúak, ősbölények,.
vadlovak, taránd 152. - Az egyszarvú 154. - Az Ő3bölények 155. - Az
ősember lovai 160. - A solutréi lótemető 161. - A taránd, a jávor és az
óríásgím 163. - A barlangok urai 170.
10. Az ősember nyomain ................182
L'homme fossile n'existe pas! 184. - Az első módszeres barlangkutatók 186. - A neandervölgyi lelet 188. - A magyar ősemberkutatók munkája 194. - A legfontosabb ősemberi csontmaradványok áttekintése időrendben 197.
11. A heidelbergi ősember .......... ... 198
12. A piltdowni rébusz. . . ....... 204
Weimar ősemberei 214.
13. A neandervölgyi ősember . . . .... . . . . . . . 218
Fuhlrott lelete 219. - Broken Hill ősembere 221. -A galileai ősember
226. - A gibraltári koponyák 228. - Aki négyszer támadt föl 231. - Sakk
a németeknek 233. - A neandervölgyi ősember megjelenése 238. - Az
ősember mint regényhős 245. - Az első alpinisták 246.
14. A löszember ..............; . . . . 249
15. A monacói fejedelem védencei . . ....... 265
16. A Cro-magnardok...... ...........271
17. Az ősművészek műtermében . . . . .....279
18. Az ember eredete .... . . ....... . . 309
Az emberiség eredete 310. - Az emberiség kora 319. - Az emberiség
őshazája 323. - Az emberiség vándorlásai 327.
19-23. Képek az ősember életéből (írta Kormos Tivadar). . . .331
Az erősebb jogán 333. - A tatai mammutvadász-telep 339. - A hópárduc nyomában 350. - A Bükkhegység medvevadászai 358. - A pilisi
hegyek „eszkimója" 368.
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv