A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Mezőgazdasági alapismeretek

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 687 oldal
Sorozatcím: Ezüstkalászos tanfolyamok tankönyve
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. Kihajtható mellékletekkel.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

NÖVÉNYTERMESZTÉS
A növénytermesztés alapjai
A növények táplálkozása3
A növények növekedése és fejlődése6
A növények rendszerezése8
Éghajlat12
A talaj17
Talaj osztályozása18
A talaj szerkezete20
Talajtípusok, talajjavítás24
Talajpusztulás - talajvédelem29
Földművelési rendszerek31
A vetésforgó33
Füves vetésforgó típusai37
Trágyázástan
A trágyák csoportosítása39
Szerves trágyák40
Szervetlen trágyák52
Talajműveléstan
A talajművelés célja57
A talaj forgatása58
A szántás mélysége60
A talaj porhanyítása61
A talaj tömörítése63
A talaj egyengetése64
A talaj nyári művelése65
Az őszi mélyszántás65
Tavaszi talajmunkák67
Vetés, növényápolás, betakarítás
A vetőmag68
Vetés 73
A vetések ápolása82
A gabonafélék aratása, cséplése, tárolása83
Gyökér- és gumósnövények szedése és eltartása86
A szálastakarmányok betakarítása, szénakészítés88
Silózás91
Növényvédelem
A növényvédelem módja99
A legfontosabb növényvédőszerek100
A szántóföldi növények kártevői és betegségei102
A gyümölcsfák kártevői és betegségei109
A szőlő növényvédelme111
Öntözés
Az öntözés jelentősége125
Az öntözés gyakorlata125
Fásítás a mezőgazdaságban
A fásítás célja és jelentősége133
Mezővédő erdővárosok133
A legelők fásítása135
Erdősávok telepítése135
A fák ápolása137
Részletes növénytermesztés
A gabonafélék termesztése138
A búza139
A rozs143
Az árpa144
A zab146
A köles147
A pohánka147
A kukorica148
A rizs156
A hüvelyesek termesztése158
A borsó159
A bab161
A szója162
A gyökér- és gumósnövények termesztése162
A burgonya163
A cukorrépa166
A takarmányrépa169
A tarlórépa171
A murokrépa171
Ipari növények termesztése171
A káposztarepce172
A napraforgó173
A ricinus174
A mák175
A len176
A kender178
A seprőcirok179
A szálastakarmányok termesztése180
Pillangósvirágú szálastakarmánynövények180
A lucerna180
A vöröshere183
A baltacim185
A fehér virágú somkóró186
A nyúlszapuka187
A bíborhere187
Nempillangós virágú szálastakarmányok termesztése188
A kukoricacsalamádé188
A silókukorica188
A cukorcirok189
A szemes cirok190
A mohar191
A fehér mustár191
A takarmánykáposzta192
Keveréktakarmányok termesztése192
Öntözéses takarmánytermesztés195
Kettős termesztés196
Rét- és legelőgazdálkodás
A rétek és legelők jelentősége198
A rétek, legelők osztályzása199
A rétek, legelők javítási munkálatai199
A rét és legelő növényzete201
A legelők használata203
A rétek használata és ápolása206
A rétek és legelők öntözése207
KERTÉSZETI ISMERETEK
Zöldségtermesztés
A zöldségtermesztés jelentősége208
A zöldségfélék szaporítása208
Ápolási munkák210
Zöldségfélék szedése és eltartása211
Káposztafélék213
Gyökér- és gumósnövények216
Hagymafélék219
Kobakosok221
Csucsorfélék224
Hüvelyesek227
Levélzöldségek229
Gyümölcstermesztés
A gyümölcstermesztés jelentősége233
A gyümölcsös fogalma234
A gyümölcstermő növények csoportosítása235
A gyümölcstermő növények részei235
A gyümölcsfák termőrészei236
A virág és a termés237
A gyümölcstermő növények szaporítása239
Gyümölcsös létesítése240
A fiatal fák gondozása és kezelése244
Köztestermesztés250
A termő gyümölcsös kezelése251
A gyümölcsfák kártevői és betegségei252
Almagyümölcsűek termesztése259
Csonthéjas gyümölcsűek termesztése262
Bogyósgyümölcsűek termesztése267
Szőlőművelés
A szőlőtermesztés jelentősége271
A szőlőnövény és környezete272
A szőlőtőke leírása273
A szőlőfélék csoportosítása275
A szőlő telepítése276
A szőlő metszése280
A szőlő zöldmunkái285
A szőlő talajmunkái286
A szőlő trágyázása287
Az ültetvények pótlása289
A szüret290
A termés feldolgozása292
Szőlőfajták293
ÁLLATTENYÉSZTÉS
Állatbonctan - élettan
Az állati test vegyi alkotórészei295
Sejtek, szövetek, szervek295
A csontrendszer297
Az izomrendszer299
Az állati test általános beosztása és tájai299
Az emésztőszervek rendszere299
Az emésztés302
A vérérrendszer303
A lélegzőszervek rendszere304
A kiválasztó szervek304
A belsőelválasztású mirigyek304
Az ivarszervek rendszere305
Az idegrendszer306
Az érzékszervek306
A kültakaró és képletei307
Általános állattenyésztési ismeretek
Az állattenyésztés népgazdasági jelentősége és fejlesztése308
Háziállataink változékonysága308
Az öröklődés310
A legfontosabb állattenyésztési alapfogalmak310
Gazdasági állataink értékmérő tulajdonságai312
Törzskönyvezés316
Tenyésztési módok316
A gazdasági állatok szaporítása. Pároztatási módok318
A hím- és nőivarú állatok számaránya321
A vemhesség322
A vemhes állat gondozása322
Az ellés és az ellés körüli teendők323
A koraellés és az elvetélés324
Az anyaállat gondozása ellés után324
Az újszülött gondozása324
Takarmányozási ismeretek
A takarmányozás jelentősége325
A takarmányok alkotórészei és azok szerepe325
A takarmányok táplálóértékének megjelölése328
Egyéb mértékegységek a takarmányok táplálóértékének kifejezésére331
Az állatok táplálóanyag-szükséglete332
A napi takarmányszükséglet megállapítása333
A takarmányok csoportosítása és ismertetése334
Szálas takarmányok334
Gyökér- és gumós takarmányok340
Szemes takarmányok341
Mezőgazdasági ipari melléktermékek343
Állati eredetű takarmányok345
Takarmánykiegészítő anyagok346
Az ivóvíz347
A takarmányok eltartása348
A takarmányok előkészítése349
Takarmányok összeállításának alapelvei és az etetés rendje351
Különböző gazdasági állatok takarmányozásának alapelvei352
Példatár354
Lótenyésztés
A lótenyésztés jelentősége380
A ló külső formáinak megítélése380
A ló életkorának meghatározása383
A lábállások383
A ló mozgása385
A ló színe, szőre, jegyei386
A lovak elnevezése használat, ivar és kor szerint386
A lovak származása és csoportosítása386
A ló tenyésztése és gondozása390
Az újszülött csikó gondozása393
A lovak takarmányozási rendje393
A lovak elhelyezése395
A lovak ápolása395
A ló értékét csökkentő tulajdonságok396
A lovak öröklődő hibái396
A ló szerszámai396
A lovak használata397
Öszvértenyésztés397
Sertéstenyésztés
A sertéstenyésztés népgazdasági jelentősége399
A sertés külső testformái399
A hazánkban tenyésztett sertésfajták400
A tenyészsertések értékelése401
A sertések szaporítása402
A sertések elhelyezése, takarmányozása404
A sertéshizlalás409
Szarvasmarhatenyésztés
A szarvasmarhatenyésztés népgazdasági jelentősége421
A testalakulás megítélése422
A szarvasmarha bőre, szőre, színeződése és jegyei425
A szarvasmarha életkorának meghatározása425
A szarvasmarha elnevezése kor és ivar szerint426
A szarvasmarha rossz szokásai426
Fontosabb szarvasmarhafajták ismertetése426
A tenyészállatok kiválasztása426
A termelőképesség ellenőrzése és a törzskönyvezés434
A tenyésztésbevétel és a kiselejtezés ideje436
Az üzekedés436
A borjazások egyenletes elosztása437
Párosítás és pároztatás438
A vemhesség megállapítása, vemhes tehenek ápolása és elapasztása438
Az ellés, az elléssel kapcsolatos teendők438
Az anya ápolása ellés után439
Az újszülött borjú ápolása440
A borjú felnevelése az elválasztásig440
Itatásos borjúnevelés441
Növendék szarvasmarhák felnevelése442
A szarvasmarha takarmányozása444
A szarvasmarha tartása, ápolása, elhelyezése446
A szarvasmarha hasznosítása451
Juhtenyésztés
A juhtenyésztés népgazdasági jelentősége452
A juhok elnevezése kor, ivar és használat szerint453
A juh testalakulása453
Gyapjúismeret454
Gyapjúféleségek455
A juhfajták455
A tenyészjuhok kiválasztása458
A juhhodály berendezése és felszerelése459
A juhok takarmányozása460
Pároztatás, vemhesség, ellés462
A juh termelése464
Kecsketenyésztés466
Tejgazdasági ismeretek
A tej képződése469
A tej mennyiségére, minőségére ható tényezők470
A tej összetétele471
A tej tulajdonságai472
A tejben található baktériumok, tejhibák472
A fejés és a fejőeszközök473
A tej kezelése fejés után475
A tej hevítése476
A tejkamra és berendezése476
A tej vizsgálata477
A fölözés és vajgyártás479
A sajtgyártás483
A túrókészítés485
Különböző tejkészítmények486
A tej forgalombahozatalának szabályozása486
Baromfitenyésztés
A baromfitenyésztés népgazdasági jelentősége487
A baromfitartás és tenyésztés alapkövetelményei487
A baromfiak elhelyezése, a baromfiól488
A baromfiak külső formái és a kiválogatás490
Magyarországon tenyésztett tyúkfajták490
Tenyészállat-kiválogatás, nemesítés, takarmányozás492
A tyúkok takarmányozása492
A baromfiak szaporítása494
A vízi szárnyasok tenyésztése497
A pulyka tenyésztése499
A gyöngytyúk tenyésztése499
Állategészségügyi alapismeretek
Az állattenyésztés egészségügyi feltételei499
Az egészség és a betegség jelei501
Elsősegélynyújtás és a gyógyszerek beadása502
A betegség okai és csoportosításuk502
Nem fertőző betegségek504
Fertőző betegségek512
Az élősködők által előidézett betegségek521
A leggyakrabban használt fertőtlenítő anyagok ismertetése528
A fertőtlenítés 529
Állategészségügyi rendészeti intézkedések531
Kisállattenyésztés
Nyúltenyésztés533
Haltenyésztés537
Selyemhernyó-tenyésztés540
Méhészet543
GÉPESÍTÉSI ALAPISMERETEK
A mezőgazdaság gépesítésének jelentősége558
A növénytermelés gépeinek csoportosítása
Talajművelőgépek562
Vetőgépek582
Növényvédelmi gépek592
Az öntözés gépei597
Szálastakarmányok betakarítási gépei599
Kévekötő aratógépek601
Járva szecskázó gép602
Cséplőgépek603
Arató-cséplő gép606
Magtisztító gépek608
Egyéb mezőgazdasági gépek
Burgonya- és répabetakarító gépek610
Morzsoló gép612
Darálók612
Szecskavágók és silótöltők612
Répavágó gép614
Mosó- és füllesztő gép614
Fejőgép615
Tejfölöző gép616
Tejhűtő gépek616
Keltetőgépek617
A gépek elhelyezése és tárolása617
ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK
Tűzrendészeti alapismeretek
A tűz keletkezésének leggyakoribb okai618
A mezőgazdaság alapvető tűzrendészete624
A mezőgazdasági építkezések és erőgépek tűzrendészeti szabályai624
A mezőgazdasági erőgépek tűzrendészete627
A mezőgazdasági termények betakarításának tűzrendészeti szabályai629
A mezőgazdasági termények tárolásának tűzrendészete630
A tűzoltás eszközei és módjai632
A cséplés dolgozóinak kötelessége tűz esetén642
A mezőgazdasági épülettüzek oltása643
A mentési munka szabályai tűz esetén643
Egészségügyi ismeretek
Testápolás645
Élősdiek, rovarok, rágcsálók elleni védekezés652
Balesetelhárítás és munkavédelem656
Egészségártalmak659
Állatról emberre terjedő betegségek660
Élelmiszerek által okozot mérgezések662
Egészségügyi tennivalók télen663
Mezőgazdasági intézmények
Mezőgazdasági kutatóintézetek és kísérleti gazdaságok663
Országos Mezőgazdasági Minőségvizsgáló Intézet665
Mezőgazdasági szakoktatási intézmények
Felsőfokú szakoktatási intézmények666
Középfokú szakoktatási intézmények667
Alsófokú szakoktatási intézmények668
A mezőgazdaságban leggyakrabban előforduló mérések és számítások
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv