1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Magyarországon élő ragadozó emlősök táplálkozás-ökológiája

Feeding ecology of mammal predators living in Hungary

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Somogy megyei Múzeumok Igazgatósága
Kiadás helye: Kaposvár
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 177 oldal
Sorozatcím: Natura Somogyiensis
Kötetszám: 4
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 16 cm
ISBN: 963-7212-35-3
Megjegyzés: Színes fotókkal, fekete-fehér ábrákkal gazdagon illusztrálva. A könyvben angol nyelvű Tanulmány található.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Kárpát-medence hajdan igen gazdag állatvilága szórványosan ugyan, de sok területen a mai napig fennmaradhatott. Ezt példázza Somogy megye erdőkben, vizes élőhelyekben való gazdagsága. Megőrzött... Tovább

Előszó

A Kárpát-medence hajdan igen gazdag állatvilága szórványosan ugyan, de sok területen a mai napig fennmaradhatott. Ezt példázza Somogy megye erdőkben, vizes élőhelyekben való gazdagsága. Megőrzött természeti értékeink kincset érnek most, az ezredforduló táján és a jövőben egyaránt. Ezek sorába tartozik számos ragadozónk is. Rejtőzködő életmódjuk, nehéz megfigyelhetőségük is hozzájárult a velük kapcsolatos hiedelmek terjedéséhez. Súlyosbítja mindenkori helyzetüket, hogy táplálékuk egy része azok közül az apró- és nagyvad fajok, esetenként háziállatok közül kerül ki, melyekre az ember is igényt tart. Emiatt a ragadozókat sokáig tűzzel-vassal irtották, mígnem a legtöbb faj állománya erőteljesen megcsappant, vagy a kipusztulás szélére sodródott. Más fajok viszont éppen az ember környezet-átalakító tevékenységével összefüggésben terjedhettek, sőt egyesek a falvakban, városokban "lakótársainkká" váltak. Az elmúlt néhány évtizedben a ragadozók megítélése - az élővilág összefüggéseit megismerni akaró embereknek köszönhetően - világszerte lényegesen megváltozott. Ma egyre inkább a ritka fajok védelmének és a gyakoribbak bölcs hasznosításának nézete terjed. A kötetet végiglapozó Olvasó egy tudományos igénnyel megírt, de ezzel együtt közérthető, hiánypótló tanulmányt tart a kezében. A hazai ragadozók táplálkozás-ökológiája témakörben ugyanis - kevés kivételtől eltekintve - eddig alig végeztek vizsgálatokat, hasonló összefoglaló jellegű munka pedig nem készült. Szerző, egy évtizedes terepi kutatómunkájának eredményeit gyűjtötte össze benne, de saját tapasztalatain túl, felhasználta a széleskörű nemzetközi irodalmat is. Alaposan alátámasztott megállapításai esetenként ma még talán merésznek tűnnek, de meggyőződéssel vállalja, vállalhatja azokat. Azt, hogy jó úton jár, a hazai és külföldi lektorált lapok szigorú szűrőjén átjutott publikációi, szakmai elismertsége is mutatják. A könyvben szereplő eredmények nem csupán alapkutatás szinten állják meg helyüket, hanem a mindennapok természetvédelmi, hal- és vadgazdálkodási gyakorlatában is felhasználhatók.
Ajánlom ezt a kötetet mindazoknak, akik a ragadozók életmódjának, táplálkozási szokásainak megismerése iránt fogékonyak.
Horn Péter akadémikus a Kaposvári Egyetem Rektora Vissza

Tartalom

Előszó7
Előzmények9
A vizsgált területek13
Mintagyűjtés és feldolgozás22
A táplálék-források felmérésének módszerei30
Az alkalmazott számítások és statisztikai módszerek32
A vidra35
A vidra tápláléka és halpreferenciája halastavakon38
A vidra tápláléka különböző típusú Dráva-menti élőhelyeken46
A vidra tápláléka biomassza számítás alapján50
A hermelin57
A nyest63
A nyuszt71
A borz81
A vörösróka87
Az aranysakál101
Fajok közötti táplálkozási kapcsolatok111
Vidra populációk összehasonlító vizsgálata112
Ragadozók interspecifikus kapcsolatai114
Összefoglalás123
Zárógondolatok és köszönetnyilvánítás127
Irodalom129
Melléklet137
A szerző175

Lanszki József

Lanszki József műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Lanszki József könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv