A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Nagyvasúti vontatójárművek Magyarországon

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Közlekedési Dokumentációs Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 359 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 25 cm
ISBN: 963-552-161-8
Megjegyzés: Gazdagon illusztrálva fekete-fehér fotókkal, ábrákkal. Orosz, német, angol és francia nyelvű összefoglalóval és tartalomjegyzékkel.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az a történelmi folyamat, amely a közlekedés mai színvonalához vezetett, technikai téren a vaspályán először alkalmazott géperejű vontatással: a gőzüzemű vasút feltalálásával indult meg. A... Tovább

Előszó

Az a történelmi folyamat, amely a közlekedés mai színvonalához vezetett, technikai téren a vaspályán először alkalmazott géperejű vontatással: a gőzüzemű vasút feltalálásával indult meg. A közlekedés mai rendszerében a vasúton kívül más, fejlett technikájú közlekedési ágazatok is fontos szerepet kaptak. Ezek fejlettségi foka azonban okozati összefüggésben van azzal a társadalmi-gazdasági fejlődéssel, amelynek lényeges eleme volt a vasút általános - történeti távlatban nézve viharos - elterjedése és ezzel egyidőben műszaki fejlődése.
A vasútüzem kezdettől fogva különböző műszaki alkotóelemek együttes működtetését kivárna meg (pálya, járművek, jelző- és biztonsági berendezések). Ezért a vasút egészének műszaki fejlődését valamelyik - egyetlen - elemének fejlődésére nem lehet visszavezetni. Ha mégis valamelyik kiragadott elem fejlődését önmagához viszonyítva be kívánjuk mutatni, ezt csak abban a tudatban tehetjük, hogy e fejlődés elválaszthatatlan volt a többi műszaki elem egyidejű fejlődésétől.
A vasút műszaki fejlődésének leglátványosabb területe mégis a vontatójárművek tökéletesedése. Érthető tehát, hogy a közvélemény a vasúti üzemmel szemben támasztott társadalmi igény kielégítésének biztosítását elsősorban a vontatójárművek korszerűsítésében látja és érdeklődése főként afelé fordul. Vissza

Tartalom

Bevezetés11
Rövidítések jegyzéke13
Vasutak13
Vasúti vontatójárművek gyártói15
Műszaki adatok19
Gőzmozdonyok (Lányi Ernő - Mohay László)21
Jegyzetek194
Motormozdonyok (Szontagh Gáspár)199
Jegyzetek220
Villamos mozdonyok (Lovász István)221
Jegyzetek246
Gőz- és belsőégésű motorkocsik (Villányi György)247
Jegyzetek294
Villamos motorkocsik (Lovász István)295
Jegyzetek318
Felhasznált forrásművek319
Képek forrásjegyzéke321
Típusmutató323
Zusammenfassung351
Summary354
Resumé357
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv