1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A hal mint élőlény és mint táplálék

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 207 oldal
Sorozatcím: Természet és mezőgazdaság
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetésként5
A hal mint élőlény
Csodálatos világ - különös meglepetésekkel7
Páncélosok és haramiák az őstenger küzdőterein15
Feltárják a halak életének titkait24
A hidrodinamika bajnokai - Testforma és úszóteljesítmény a halak világában24
A halak úszórekordjai33
Törpék és óriások a halak körében35
Életkor-jelzők a sikamlós bőrön35
Színek és tükröző fények a hal testén42
Élő reflektorok45
Eleven evezők és vitorlák45
Árulkodó jelek a hal fején52
Hogyan látnak a halak53
Szaglószerv mint iránytű a vizek országútján54
Szag-riasztóberendezés a halaknál55
Ízlelés - az egész bőrfelületen56
Pillantás a hal testének belsejébe57
Miért oly rugalmas a hal izomzata58
Halak piros és fehér vérrel - "Halvérűek" rövid ideig tartó gyors teljesítményeinek oka (A halak vére és vérkeringése)65
Étvágy vízhőfok szerint - Hogyan emésztődik meg az egészben lenyelt zsákmány? - Miért nem sós a tengeri halak húsa? (Anyagcsere a halaknál)70
Különös lélegzési módok a halak körében74
Mi mindent tud a halak úszóhólyagja?79
Barométer a hal szervezetében83
Némák-e a halak?84
Hogyan hall a hal?86
A halak idegrendszere89
Hogyan érzékelik a halak áramlását, a hőt és a szilárd környezet?93
"Vegyi laboratórium" a hal szervezetében96
A halak ivari élete99
Új halacska fejlődik110
További meglepetések a halak világából117
Alszanak-e a halak?117
Vadászbravúrok a víz mélyén119
Horgászó halak119
Méreg a halak fegyvertárában126
Elektromos áramteremtő és radartájékozódású halak132
Élősködő halak139
Halak "közös háztartásban"142
Hogyan alakulnak ki a nagy halrajok?145
A halvándorlás rejtélye146
Hány halfaj él Földünkön és hazánk vizeiben?153
A hal mint táplálék
Halak az emberi kultúra lapjain163
Halak, melyek történelmet csináltak165
A halászat a világ népélelmezésének döntő fontosságú tényezője171
A legegészségesebb táplálék176
Könnyen emészthető értékes tápanyagok a legkedvezőbb arányban együtt176
Miért nem eszünk több halat?178
Mikor friss és mikor romlott a hal húsa?179
Mitől lehet iszapszagú a halhús?180
Hogyan szálkátlaníthatjuk a halhúst?181
A halhús tartósítása és feldolgozása183
Halak hűtése és fagyasztása183
Halak szárítása186
Sózás, a legelterjedtebb haltartósítás187
Füstölt halak188
Halak marinálása189
Halkonzervek190
Úszó halfeldolgozó gyárak191
Értékes termékek - halhulladékból194
Takarmány a tengerből: a halliszt194
Olaj - halakból196
Iparcikkek - halhulladékból197
A halikra mint csemege198
Forradalmi vívmányok a halászatban200

Lányi György

Lányi György műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Lányi György könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv