1.034.149

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Ribiszke, áfonya, bodza, fekete berkenye

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 339 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN: 963-232-435-8
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés (Dr. Molnár Béla)5
A ribiszketermesztés jelene, a fejlesztés irányai (dr. Porpáczy Aladár)7
Történeti visszapillantás8
Főbb ribiszketermesztő országok10
A hazai termesztés11
Távlati célok13
Biológiai alapok15
A fajták eredete15
A ribiszke alaktana, életmódja15
Gyökérrendszer15
Hajtásrendszer16
Táplálkozás17
Növekedés18
Nyugalmi állapot19
Termésképzés20
Virágzási időcsoportok30
A háziméh szerepe a megporzásban31
A gyümölcs fejlődése32
A gyümölcs biotikai és tápértéke34
Termőhelyi igény, termőkörzet37
A piros ribiszke termőhelyi igénye37
A legjobb hazai termőkörzetek40
A fekete ribiszke termőhelyi igénye44
A legjobb hazai termőkörzetek47
A fajtakutatás célja és feladatai48
Ribiszkefajták56
A gyümölcs áru- és használati értéke57
Termesztési értékmérők59
Pirosribiszke-fajták60
Fő árufajták62
A választék bővítése67
A termesztésből kiszorulók68
Csak konzervnek70
Honosításra érdemes fajták71
Fehérribiszke-fajták72
Általánosan elterjedt régiek73
Új üzemi és házikerti fajták74
Feketeribiszke-fajták75
Fő árufajták76
Különleges igényeknek84
A termesztésből kiszorulók85
Kísérletre ajánlottak88
Honosításra érdemes fajták89
Ribiszke-köszéte fajhibrid (riszméte)90
Telepítési és művelési rendszer91
Fajták92
Alany96
Ribiszke a házikertben101
A ribiszke szaporítása101
A járulékos gyökerek képződése106
A víarusmentes szaporítóanyag előállítása (Dr. Porpáczy Aladárné)106
A vírusfertőzés gazdasági következményei106
A bogyósok vírusos megbetegedése elleni védekezés107
A mentesítés113
Szaporítási módok (Dr. Porpáczy Aladár)113
Dugványozás113
Fás dugványozás114
Egyszerű vagy sima dugvány115
Szakított vagy talpas dugvány115
Kalapácsos dugvány115
Az elkészített fás dugványok kezelése a kirakásig116
A dugványiskola előkészítése, a dugványozás119
A dugványok ápolása119
A felszedés121
Félfás és zölddugványozás121
Bujtás122
Közönséges vesszőbujtás122
Kínai vagy sugaras bujtás123
Feltöltéses bujtás124
Oltás125
Vesszős szemzés127
Zöldoltás128
A ribiszkefélék mikroszaporítása (Zatykó József)131
Magvetés131
A gyökers szaporítóanyag tárolása, csomagolása132
A szaporítóanyag minősége132
A ribiszke telepítése (Dr. Porpáczy Aladár)134
Talaj-előkészítése, alaptrágyázás135
Telepítési és művelési rendszer136
Bokoművelés138
Sövényművelés139
Törzses fácskák141
Ribiszkekordon144
Az ültetés ideje és módja145
Az ültetvény ápolása148
A metszés módja és ideje148
A fekete ribiszke metszése149
Alakítás151
A termő bokor és sövény metszése153
A termő fácskák metszése154
A piros és a fehér ribiszke metszése155
A termő bokor és sövény metszése155
A fácskák metszése156
Tápanyag-utánpótlás157
Talajművelés158
Öntözés160
A ribiszke kártevői (Bakcsa Flórián)161
Fontosabb károsítók162
Üvegszárnyú ribiszkelepke162
Köszmétearaszoló162
Ribiszke-gubacsatka163
Amerikai bivalykabóca163
Ribiszke-levélszúnyog165
Ribiszke-gyökértetű166
Ribiszkemoly166
Ribiszke-levéldarázs166
Kaliforniai pajzstetű 167
Levélpirosító ribiszke-levéltetű169
Feketeribiszke levéltetű169
A ribiszke kórokozói169
Fontosabb károsítók169
Ribiszke amerikai lisztharmata169
Ribiszke európai lisztharmata171
Ribiszke drapanepeziszás levélfoltosság171
Ribiszke mikoszferellás levélfoltossága171
Ribiszkerozsda171
Köszméterozsda172
Ólomfényűség172
Fehérpelyhes gyökérpenész173
Szürkepenészes rothadás174
A ribiszke vírusos betegségei174
A köszméte vírusos érszalagosodása174
A fekete ribiszke vírusos atavizmusa175
A ribiszke gyűrűsfoltosság vírusa176
Arabis-mozaik vírus ribiszkén178
Védekezési módok (Bakcsa Flórián)179
A ribiszke vegyszeres gyomírtása (László István)188
A ribiszkések gyomnövényzete189
Telepítés előtti gyomirtás191
Fiatal ültetvények vegyszeres gyomirtása192
Termő ribiszkések gyomirtása193
Házikerti ültetvények vegyszers gyomirtása200
A ribiszke betakarítása (Dr. Horváth Ernő)202
Kézi szedés202
A szedést könnyítő eszközök203
Gépi betakarítás206
A gépi szüret feltételei207
Térállás207
A fajtaválasztás szempontjai208
Művelésmód208
A betakarítógépek felépítése és működése209
Terelők210
Gyümölcsleválasztók210
Szállítószalagok211
Ventillátor212
Hidraulikus hajtás212
Betakarítógép-típusok212
Pattenden-féle betakarítógépek212
Jonas ribiszkebetakarító215
RKB jelű betakarítógépek217
Danpluk szüretelő217
A betakarítógépek munkaminőségi mutatói219
Munkasebesség222
A betakarítógépek gazdaságossági mutatói223
A ribiszkeszüret megkönnyítése Ethrellel (Zatykó József)224
Oldatkészítés227
Kezelés227
A gépi szüret ideje228
A ribiszketermesztés gépei, géprendszerei (Dr. Andor Domokos)229
A nagyüzem gépei229
A kisüzemi termesztés eszközei247
A ribiszke feldolgozása (Dr. Porpánczy Aladár)253
Levek készítése253
Lékészítés melegen254
Lékészítés hidegen255
Natúr levek tartósítása hőkezeléssel255
Natúr levek tartósítása konzerválószerekkel256
Frissen fogyasztható lé256
Szörp257
Ribiszkekocsonya257
Ribiszkedzsem257
Frissen fogyasztható ribiszkekompót258
Steril ribiszkekompót258
Ribiszkebor258
Feketeribizli-likőr258
A ribiszke táplálkozás-élettani jelentősége259
A fekete ribiszke mint gyógyszer261
Emésztőszervi megbetegedésekre262
Epe- és májbetegségekre263
Vesebetegségekre264
Szív- és véredénybetegségekre265
Elhízás ellen267
Vérszegénységre267
Migrénre267
Kimerültségre268
Farkasvakságra268
A különleges bogyósgyümölcsűek termesztése269
A feketegyümölcsű berkenye (Aronia)270
Felhasználása270
Leírása271
A gyümölcs beltartalma274
A termszetés környezeti feltételei274
Fajták275
Szaporítás276
A terület kiválasztása277
Telepítés277
Tápanyag-utánpótlás, öntözés, talajművelés277
Metszés278
Növényvédelem278
A termés betakarítása279
A festőbodza279
Leírása280
A gyümölcs beltartalma283
A termesztés környezeti feltételei284
Fajták284
Szaporítás286
A terület kiválasztása286
Telepítés és művelési rendszer286
Telepítése287
Tápanyag-utánpótlás, öntözés, talajművelés287
Metszés287
Növényvédelem289
A termés betakarítása289
A magasbokrú áfonya289
Leírása290
A gyümölcs beltartalma293
A termesztés környezeti feltételei294
Fajták295
Szaporítás296
A terület kiválasztása297
Telepítés298
Mulcsozás299
Tápanyag-utánpótlás, öntözés, talajművelés300
Metszés301
Növényvédelem301
A termés betakarítása301
A piros áfonya (Cranberry)302
A homoktövis304
Leírása305
A gyümölcs beltartalma307
A termesztés környezeti feltételei307
Fajták307
Szaporítás310
A terület kiválasztása310
Telepítés310
Tápanyag-utánpótlás, öntözés, talajművelés312
Metszés312
A termés betakarítása313
A gyümölcs feldolgozása313
A rózsa314
A húsos som316
Az Actinida (kínai köszméte, kivi)319
Leírása320
A termőhely megválasztása320
Szaporítás321
Fajták322
Telepítés324
Metszés324
Felhasznált irodalom325
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv