1.034.178

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A nemzeti szecesszió gyöngyszeme

100 éves a veszprémi Petőfi Színház épülete

Szerző

Kiadó: Veszprémi Petőfi Színház
Kiadás helye: Veszprém
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 63 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 23 cm
ISBN:
Megjegyzés: Színes és fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke
Színház
A Petőfi Színház számomra az egyik legszebb és legkedvesebb veszprémi épület. Legszebb, mert egyszerre modern és tradicionális,... Tovább

Előszó

Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke
Színház
A Petőfi Színház számomra az egyik legszebb és legkedvesebb veszprémi épület. Legszebb, mert egyszerre modern és tradicionális, megfelelő mértékben keveredik benne a keleties és európai hatás, harmonikus. Vannak épületek, melyeket néz az ember, de nem lát, mert nincs benne semmi, ami magával ragadná. A színház épülete nem ilyen. Legkedvesebb, mert az egykori Püspökkerttel együtt megnyugvást kínál az erre sétálóknak. Számtalan fiatal pór találkozik itt nap mint nap, jó időben sokan keresik itt a pihenést, kikapcsolódást. Emberi hely a maga sajátos, természetes bójával, amit az épület a növényzettel együtt jelenít meg.
Egyfajta oázis a város közepén, fizikai és szellemi értelemben is. A színház ugyanis nem egyenlő a falakkal, a színház több ennél. Nézők, színészek, rendezők, műszakiak együtt jelentik azt a sajátos kulturális megnyilvánulást, amit mi színháznak nevezünk, amibe belefér a próza, a zene, a tánc, a képzőművészet, ami a szakmunka és a művészet egyfajta sajátságos vegyüléke. Egyfajta társadalmi tükör. Szórakozás, önvizsgálat, jövőbe tekintés egyszerre. Ezért van az, hogy a színház világa varázslatos. Olyan megmagyarázhatatlan érzelmi hatást fejt ki, ami magával ragadja az embert, megmozgatja képzeletét, messzi varázslatos tájakra viszi el, számára ismeretlen vagy éppen nagyon is ismerős helyzetekbe hozza. Tanít és szórakoztat. Sírunk és nevetünk rajta egyszerre.
Erre a szellemi utazásra szükségünk van, igényeljük. Ennek a varázslatnak pedig otthonra van szüksége. Így gondolkodtak a veszprémiek is száz esztendővel ezelőtt, amikor létrehozták a teátrumot. Igaz, akkor még nem állandó társulat volt felelős a szórakoztatásért, hanem meghívott előadásoknak tapsolhatott a közönség. Évekkel később, 1961-ben alakult, a megye akkori vezetőinek hathatós támogatásával, az első önálló társulat Veszprémben, és elindult útjára a Veszprémi Petőfi Színház a közönség nagy-nagy örömére. A színház a közelében található könyvtárral, zeneiskolával, múzeummal, egyetemmel a megye meghatározó kulturális, közéleti központja. Olyan szellemi centrum, amelyre büszkék lehetünk, amelynek fontosságát épülete, annak szépsége jól kifejezi, megjeleníti. Mert bizony a színház a darabokkal, azok mondanivalójával közéleti szerepet is vállal és közéleti színteret is jelent, hiszen az előadások társadalmi eseményekké váltak. Ahol fontos megjelenni, ahol gondolatokat és véleményt lehet cserélni. A Veszprémi Petőfi Színház elmúlt száz évét bemutató kötetet ajánlom minden színházbarát figyelmébe, remélve, hogy sokuknak szerez majd örömöt és továbbra is nézőként üdvözölhetjük őket a teátrum jövőbeni előadásain. Vissza

Tartalom

2 Köszöntő - Lasztovicza Jenő
5 Ködszurkáló - Latinovits Zoltán
6 A veszprémi színház épülete - Ordasi Zsuzsa
22 A Veszprémi Hírlap írásai a színház megnyitásával kapcsolatban - Karlinszky Balázs
28 Medgyaszay István életműve - Potzner Ferenc
44 Mint a mesékben... - Pethő Imre
46 Társulati tagok
60 Ünnepi évad
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv