1.034.202

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Magyar művelődéstörténet 4.

Barokk és felvilágosodás

Szerző

Kiadó: Babits Magyar-Amerikai Kiadó Rt.
Kiadás helye: Szekszárd
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 658 oldal
Sorozatcím: Magyar Művelődéstörténet
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 19 cm
ISBN: 963-7806-71-7
Megjegyzés: 32 melléklettel és 469 képpel, kihajtható mellékletekkel illusztrált. A Magyar Történelmi Társulat által kiadott könyv hasonmás kiadása.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Boldogabb, nyugati országok fia, ha felidézi barokk elődeinek műveltségét, s tekintete megakad a XVII. század szellemóriásainak messze kimagasló alakján, az alkotó munka békés biztonságának... Tovább

Előszó

Boldogabb, nyugati országok fia, ha felidézi barokk elődeinek műveltségét, s tekintete megakad a XVII. század szellemóriásainak messze kimagasló alakján, az alkotó munka békés biztonságának hasonlíthatatlanul számosabb és gyümölcsözőbb lehetőségén pihentetheti szemét, mint magyar társa. Nem mintha Európa többi népének nem jutott volna a háború embert öldöklő, vagyont és kultúrát pusztító viharaiból. A XVII. század, a barokk tulajdonképpeni korszaka éppen nem volt a béke ideje, de a barbár hódítás állandó nyomását, nyugtalanító, fojtogató légkörét Nyugat népei hírből sem ismerték. Az ő küzdelmük nem a puszta létet fenyegető élet-halálharc, hanem csupán vetélkedés az elsőségért; s ha itt-ott fellángolt a küzdelem, amint spanyol, holland, francia és angol követte egymást az európai vezetés dicsőséges szerepében, bőven maradt termékeny alkalom is, szelíd csöndje a nyugalomnak, mely a tudóst, írót, művészt könyve, munkája fölé hajolni engedi. A spanyol büszkélkedhetett hazája előkelő udvari életével, hódító kultúrájával; ha belül lassúdott, el-elakadt is II. Fülöp roppant világbirodalmának vérkeringése, kifelé még töretlen fénnyel sugározta szét az a spanyol ízlés pompázó eleganciáját. A század elején még csodálatos termékenységgel írta népszerű darabjait Lope de Vega, s százával születtek Calderon drámái is, a katolicizmus vallásos eszméinek megannyi szublimációja; még izzott, az elragadtatásig, Greco szenvedélye, az udvar fülledt levegőjében lehiggadt, előkelő tartózkodás nemes zománca vonta be Velasquez fölényes intellektualizmust sugárzó festményeit, s a Madonna kissé édeskés bájjal elevenedett meg Murillo puha ecsetje nyomán. De Don Quijote, Cervantes dicsőségre szomjazó nemes lovagja, amint fantáziája merész szárnyával minduntalan a durva, gonosz valóság kiábrándító korlátaiba ütközik, mintha már a kifelé még nagy hangon, a régi igényekkel föllépő, de belül már üres, vérszegény spanyol nagyhatalmat jelképezné. A kis Németalföld évtizedes küzdelmek árán nemcsak függetlenségét harcolja ki tőle, hanem friss lendülettel a vezetést is kezébe ragadja, politikai és gazdasági téren, tudományban és művészetben egyaránt. Vissza

Fülszöveg

A Magyar Történelmi Társulat ötkötetes hatalmas kiadványa a magyar szellemi élet eseménye. A megerősödött nemzeti öntudat forrásműve, kultúránknak és európai létünk jogának fényes igazolása. A magyar család könyvtárának nélkülözhetetlen értéke, az ifjúság nemzeti szellemű nevelésének alapvető eszköze és tanulmányai folyamán fontos segédkönyv. A tudomány legújabb szempontjai szerint, magas szépirodalmi igénnyel történetírásunk legkiválóbbjai írták, a magyar művelődés minden ágára, multunk minden mozzanatára kiterjeszkedik. Háromezer szöveg közötti illusztráció, száz színes melléklet és hasonmás díszíti. Bemutatja összes jelentős emlékeinket és fényképeken részben még közzé nem tett műkincseinket. A modern magyar tudomány legnagyobb alkotása, a művelt magyarság páratlan kiállítású kincse.

Tartalom

IV. kötet
Welmann Imre: Barokk és felvilágosodás5
Szabó István: A nemzetiségek térnyerése és a magyarság109
Ember Győző: A barokk rendi társadalom137
Mendöl Tibor: Az új települési rend167
Bakács István János: Mezőgazdasági fejlődés191
Lederer Emma: Iparunk és kereskedelmünk a merkantilizmus korában213
Markó Árpád: Insurrectio és állandó hadsereg249
Wellmar Imre: Az udvari ember279
Gárdonyi Albert: A vármegye és a város társadalma307
Csapodi Csaba: A falu élete349
Undi Mária: Úri- és népviselet a barokk korban369
Korbuly György: Az állami egészségvédelem felé395
Hermann Egyed: A vallásos ember a barokk korban419
Csóka J. Lajos: A ratio educationis korszaka453
Alszeghy Zsolt: A könyv és olvasója483
Pigler Andor: A barokk művészet517
Bárányné Oberschall Magda: Az iparművészet irányváltásai565
Haraszti Emil: A barokk zene609
Jegyzetek a képekről 633
Jegyzetek a mellékletekről 655
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Magyar művelődéstörténet 4. Magyar művelődéstörténet 4. Magyar művelődéstörténet 4. Magyar művelődéstörténet 4. Magyar művelődéstörténet 4.
Állapot:
8.480 ,-Ft
42 pont kapható
Kosárba
konyv