1.035.018

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A mai magyar lira

Szerző

Kiadó: Officina
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői papírkötés
Oldalszám: 116 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Ez a könyv elsősorban nem a beavatottak zárt körének, nem is az íróknak készült. Nem azoknak, akik mindennapi munkájukkal élik, hanem akik napi munkájuk után, pihenő idejükben szeretik és olvassák... Tovább

Előszó

Ez a könyv elsősorban nem a beavatottak zárt körének, nem is az íróknak készült. Nem azoknak, akik mindennapi munkájukkal élik, hanem akik napi munkájuk után, pihenő idejükben szeretik és olvassák a magyar költőket. A modern magyar líráról nemcsak saját gondolataimat mondtam el, hanem igyekeztem népszerűen összefoglalni mindazt, ami az irodalomban róla él. Könyvem, - azt remélem - a magyar líra olyan arcképe, amely nagyjából az irodalmi köztudatot tükrözi vissza. Igyekeztem egységes szemléletre felfűzve felhasználni mindazt a tudósító eredményt, amely tanulmányokban, esszékben vagy irodalomtörténetekben már megjelent.
A kritika, még az ilyen leíró fokon is, mindig lelkiismereti kérdés. S ha a megfogalmazással pillanatnyilag a lelkiismereten széthúzó érzések párbaja le is zárul, mégis visszatekintve nem egyszer újra elevenné válik a kétség: ez vagy az a megállapítás vajjon maradéktalanul igaz-e? Különösen a Nyugat folytatóinak rövidre szabott áttekintésén érzem, hogy bővebb elemzésre érdemes művekről néhány sorban számoltam csak be s hogy neveket talán indokolatlanul nem említettem meg. Ám az volt a célom, hogy bár többnyire arcképeken keresztül, mégis a költészet fejlődésének a főfolyamát ábrázoljam, s ezen belül pedig az egymástól elütő, jellegzetes irányokat. Nem is annyira az értékelést szeretném szolgálni, hanem a szerves egész megismertetését.
A könyv tárgya megkövetelte, hogy az irodalmi szokásoktól eltérőleg az élő költészet új hatásait is jellemezzem. Pedig minden ismertetésben, kritikai dolgozatban, az új művek értékelése a legbizonytalanabb, az avul el a legrövidebb időn belül. Bőrét vedlő folyamatról van szó: mentségem lehet, ha kell, hogy élő költőkről szólva, itt és most, a megrögzítés pillanatában tarthatom én is csak igaznak, amit irtam.

Páris, 1948 február-április.

Lengyel Balázs Vissza

Tartalom

Előszó3
A polgári irodalom kialakulása. A Nyugat5
Ady Endre9
Babits Mihály25
Kosztolányi Dezső40
Tóth Árpád51
Juhász Gyula55
A Nyugat jelentősége58
A nép megszólal63
Kassák Lajos65
József Attila69
Illyés Gyula és a népi költők81
A Nyugat folytatói90
Radnóti Miklós94
Dsida Jenő97
Szabó Lőrinc101
Weöres Sándor105
Vas István108
Zelk Zoltán111
A fiatalok114

Lengyel Balázs

Lengyel Balázs műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Lengyel Balázs könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv