1.034.986

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kína napjainkban

Szerző

Kiadó: Novosztyi Sajtóügynökség Kiadó
Kiadás helye: Moszkva
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 95 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 17 cm x 10 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Mao Ce-tung halálát követő kínai események jelenleg is heves viták tárgyát képezik számos országban. Mao Ce-tung négy legközelebbi társának letartóztatása után (1976. október 6.) Hua Kou-feng, az... Tovább

Előszó

A Mao Ce-tung halálát követő kínai események jelenleg is heves viták tárgyát képezik számos országban. Mao Ce-tung négy legközelebbi társának letartóztatása után (1976. október 6.) Hua Kou-feng, az új vezér került az egész világ érdeklődésének központjába. Peking bármely, mind az országon belül, mind pedig külföldön tett lépése sok spekulatív kombinációra adott alkalmat, egymást kizáró jóslatok egész sora látott és lát ma is napvilágot. A Kínai Népköztársaság belpolitikai fejlődésére - a Nyugaton egyik legelterjedtebb értékelés szerint - az úgynevezett "demaoizálás" jellemző, amelynek lényege a kínai vezetés jelenlegi, állítólag tényleges elhatárolódása a maoista alaptételektől. (A jegyzeteket lásd a kiadvány végén - A szerk.) Claude Cadart francia Kína-kutató például azt állítja, hogy "Mao halálával eszméi is meghaltak", S. Leys belga sinológus szerint manapság "a maoizmusnak egy formális jámbor vallás szerepét szánják, akárcsak a század elején a militaristák a konfucionizmusnak". Az olvasó figyelmébe ajánlott kiadványunkban Kína mai helyzetével kapcsolatos aktuális kérdésekre igyekszünk választ adni, szeretnénk bemutatni, hogy a maoizmustól való gyökeres eltérés nem áll fenn. Vissza

Fülszöveg

Leonyid Gudosnyikov a jogtudományok doktora, a SZTA Távol-Kelet Intézetének osztályvezetője.
"A Kínai Népköztársaság bírósági szervei", "A Kínai Népköztársaság legfelsőbb államhatalmi és -igazgatási szervei", "A Kínai Népköztársaság politikai gépezete", valamint több más könyv és számos, Kínáról szóló cikk szerzője.
Rosztyiszlav Nyeronov Kína-kutató, a történelemtudományok kandidátusa, a SZTA Távol-Kelet Intézetének tudományos munkatársa.
A mai Kína problémáival foglalkozó számos cikk szerzője.

Tartalom

Bevezetés3
A "négyek bandájának" bukása9
A "négyek" a bírálat kereszttüzében17
Teng Hsziao-ping visszatérése31
A Kínai Kommunista Párt XI. kongresszusa - a Mao nélküli maoizmus42
A társadalmi fejlődés "kínai útja"60
A harmadik világháborút provokáló irányvonal74
A sárkány báránybőrbe bújtatva is sárkány marad81
Jegyzetek93
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv