1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szevasztopol

Szerző
Szerkesztő
Fordító

Kiadó: Christensen és Társa Gutenberg Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott papírkötés
Oldalszám: 156 oldal
Sorozatcím: Tolsztoj összes regényei és elbeszélései
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: A borítón jelzettel ellentétben ez a kiadás illusztrációt nem tartalmaz. Nyomtatta Globus, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A nagy emberbarát, a szegény emberek irója és irodalmi pártfogója egyetemi évei után meghasonlott, tépelődő lélekkel előbb a Kaukázusba vonult s egy kis kozák faluban, a nyugati civilizációtól még... Tovább

Előszó

A nagy emberbarát, a szegény emberek irója és irodalmi pártfogója egyetemi évei után meghasonlott, tépelődő lélekkel előbb a Kaukázusba vonult s egy kis kozák faluban, a nyugati civilizációtól még nem érintett egyszerű kozák nép és a hegylakó kaukázusi törzsek lelkében kereste az élet titkát, értelmét és célját, majd a krimi háboru kitörésekor Szevasztopolba ment, ahol 1854-ben s 1855-ben az emberi test és lélek szörnyü szenvedéseit, a borzalmak miatt vergődő emberek vigaszt kereső vallásosságát s az Isten változhatatlan végzésében való megnyugvását vizsgálta az ifjú próféta résztvevő szemeivel.
Tolsztoj a Szevasztopol-ban háborut, várostromot ir le. Kezek, lábak repülnek a levegőben, bömböl az ágyú, sivit a kartács, rohamra indulnak az oroszok, vagy a franciák, mint bármely más háborúban; de Tolsztojt nem a várostrom érdekli, hanem az emberi lélek, amely várja a halált, a minden pillanatban bekövetkezhető megvakulást, csonkulást, teljes megbénulást, ami talán a halálnál is szörnyűbb. Sokan a háború elitélését olvassák ki Tolsztoj Szevasztopoljából, antimilitarizmust magyaráznak bele, mintha Tolsztoj a katonatiszt, ezt a regényét azért irta volna meg, hogy a háború ellen izgasson vele. Igaz ugyan, hogy Tolsztojnak minden emberi fájdalom iránt résztvevő lelke megsiratott minden szenvedőt, de ő első regényeiben főként művész volt: elbeszélő, leiró, lélekbúvár, aki - mint a festő - arra törekedett, hogy a kiválasztott témát minél tökéletesebb művészettel dolgozza föl s mennél tisztább esztétikai hatást érjen el vele, arra azonban hogy e művével visszarettentse az embereket a háborútól, talán nem is gondolt. Vissza

Fülszöveg

1954-56-ban, Szevasztopol védelménél itt harcol egy fiatal orosz tiszt. Nemcsak egyszerű szemlélője az eseményeknek: élményeit és véleményét az orosz katonák hősiességéről csakhamar elbeszélésekké formálja.
Lev Tolsztoj - mert ő volt a tiszt - írói pályájának meg csak kezdetén áll ekkor, de műveire egyre jobban felfigyelnek.
Már fiatalon is szenvedélyes igazságkeresés fűti, boncolgatni próbálja az emberi kapcsolatokat, megkísérli feltárni a társadalomban rejlő fonákságokat. Minden művében fellelhetjük ezeket a törekvéseket, akár az orosz paraszt keserves sorsát vetíti elénk megdöbbentő képekben, akár a külföldön dőzsölő, léha arisztokrata vagy a kiskirálykodó földesúr alakját mintázza meg.
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv